Blog


...

Lars Lund

11 maj 2021 13:55

Reglerne for hvad der må kaldes økologisk, kommer under lup

 

 

Af Lars Lund

l@rslund.dk

 

Landbrugsstyrelsen Økologiadministration griber nu ind i den forvirring der er omkring de gødningsprodukter og plantesække, der sælges som økologiske, men I realiteten ikke er det. Det sker efter at Haveselskabet i visse flydende gødninger har afsløret store mængder cloyralid, en plantegift anvendt til at sprøjte ukrudt mellem sukkerroer, og hvis saft blandt andet indgår i flydende såkaldte økologiske gødninger.

Nordjyske har i flere år beskæftiget sig med misinformationer af de såkaldte økologiske plantesække, og da Haveselskabet for nylig fandt giftstoffer i økologisk gødning, er der kommet ekstra fokus på problemet. Ifølge Nordjyske har det nu medført at plantesække, der på sækken omtales som økologiske, men som ikke har det røde Ø mærke, nu også kommer under lup.   

Teamleder Inger Løn fra Landbrugsstyrelsen siger til Nordjyske, at kun det røde Ø mærke er en garanti for at et produkt er økologisk. Inge Løn forklarer videre til avisen at forvirringen opstår fordi det også er muligt at anvende nogle udvalgte ikke-økologiske produkter som gødning til økologiske haver og marker. Disse produkter må ikke mærkes med det røde Ø og skal ifølge loven markedsføres som et ”ikke-økologisk produkt der kan anvendes til økologisk produktion”. Listen over ”ikke-økologiske produkter der kan anvendes til økologisk produktion” er udarbejdet af EU og beskriver hvilke produkter der kan anvendes som gødning i økologisk produktion, når der ikke findes økologiske alternativer. Det er derfor forkert og vildledende at mærke produkterne ”godkendt til økologi”. Det er de kun når de bærer det røde Ø-mærke, det vil sige opfylder samtlige krav til Ø-mærket og dermed heller ikke indeholder rester af så kraftig en gift som f.eks. clopyralid, siger hun til avisen.  I øvrigt gælder det også produkter, hvor der kan være økologisk gødning i en plantesæk, men når produktet som helhed ikke er økologisk, er der tale om vildledning.

Haveselskabet er i gang med en dialog med producenterne, der ikke er helt enige med Haveselskabet om hvor meget clopyralid der er i produkterne. De laboratorier producenterne har anvendt er nået til et andet resultat end det norske laboratorie Haveselskabet har anvendt, men uanset uenigheden er markedsføringen af produkterne efter Landbrugsstyrelsen ikke i orden. Det svækker ganske enkelt tilliden til de godkendte produkter.