Blog
Reglerne for hvad der må kaldes økologisk, kommer under lup
Af Lars Lund
l@rslund.dk
Landbrugsstyrelsen Økologiadministration griber nu ind i den forvirring der er omkring de gødningsprodukter og plantesække, der sælges som økologiske, men I realiteten ikke er det. Det sker efter at Haveselskabet i visse flydende gødninger har afsløret store mængder cloyralid, en plantegift anvendt til at sprøjte ukrudt mellem sukkerroer, og hvis saft blandt andet indgår i flydende såkaldte økologiske gødninger.
Nordjyske har i flere år beskæftiget sig med misinformationer af de såkaldte økologiske plantesække, og da Haveselskabet for nylig fandt giftstoffer i økologisk gødning, er der kommet ekstra fokus på problemet. Ifølge Nordjyske har det nu medført at plantesække, der på sækken omtales som økologiske, men som ikke har det røde Ø mærke, nu også kommer under lup.
Teamleder Inger Løn fra Landbrugsstyrelsen siger til Nordjyske, at kun det røde Ø mærke er en garanti for at et produkt er økologisk. Inge Løn forklarer videre til avisen at forvirringen opstår fordi det også er muligt at anvende nogle udvalgte ikke-økologiske produkter som gødning til økologiske haver og marker. Disse produkter må ikke mærkes med det røde Ø og skal ifølge loven markedsføres som et ”ikke-økologisk produkt der kan anvendes til økologisk produktion”. Listen over ”ikke-økologiske produkter der kan anvendes til økologisk produktion” er udarbejdet af EU og beskriver hvilke produkter der kan anvendes som gødning i økologisk produktion, når der ikke findes økologiske alternativer. Det er derfor forkert og vildledende at mærke produkterne ”godkendt til økologi”. Det er de kun når de bærer det røde Ø-mærke, det vil sige opfylder samtlige krav til Ø-mærket og dermed heller ikke indeholder rester af så kraftig en gift som f.eks. clopyralid, siger hun til avisen. I øvrigt gælder det også produkter, hvor der kan være økologisk gødning i en plantesæk, men når produktet som helhed ikke er økologisk, er der tale om vildledning.
Haveselskabet er i gang med en dialog med producenterne, der ikke er helt enige med Haveselskabet om hvor meget clopyralid der er i produkterne. De laboratorier producenterne har anvendt er nået til et andet resultat end det norske laboratorie Haveselskabet har anvendt, men uanset uenigheden er markedsføringen af produkterne efter Landbrugsstyrelsen ikke i orden. Det svækker ganske enkelt tilliden til de godkendte produkter.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster