Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

28 apr 2021 16:06

Højbed til både blomster og grøntsager


Velkommen i haven hos en Juliana-medarbejder.

 

Den lille have på Morelgrenen i Middelfart.

Da min kæreste og jeg flyttede ind i vores lejede rækkehus i Middelfart, blev det startskuddet til vores mini-køkkenhaveprojekt. Det er blevet til to højbede og to pallerammer med et plastikdrivhus på toppen. Jeg vil gerne lave en kombinationshave med blomster og grøntsager. Vi har planer for grønkål, salater, radiser, squash, græskar, bønner, drueagurker og tomater og peber i minidrivhusene. Vi fik gode råd og vejledning fra Christine Wiemann fra Spirekassen.nu

Inspiration fra England
Udover at søge gode råd hos Spirekassen har jeg søgt inspiration i bogen ”Køkkenhave i et bed” af Huw Richards, som handler om dyrkning i ét højbed igennem hele året. Ved løbende at høste og udskifte grøntsager kan man får en køkkenhave uden ”hvileperiode”. Det syntes vi var meget fascinerende. Samtidig udkom Claus Dalby med bogen ”Krukkekøkkenhaven”, hvor det handler om at dyrke grøntsager i krukker. Det passede til vores behov, da vi har planer om at flytte ud på landet indenfor en overskuelig fremtid og vil tage planterne med, når vi flytter.

Med al denne inspiration var vi klar til at komme i gang. Den første opgave bestod i at anmode boligselskabet om lov til opsætning af højbede. Det anbefales altid at spørge boligselskabet ved større projekter ved lejeboliger, da de har ret til at bede en om at tage det opsatte ned, hvis de ikke har godkendt det. Vi indsendte en haveplan – lavet i Gardena Gardenplanner – så boligselskabet havde et visuelt billede af haven og projektets størrelse.

 

Dette var den første skitse af haven. Siden februar har planen dog ændret sig af flere omgange. Vi oplever tit, at planlægning af en have er en meget organisk proces, hvor tingene ændrer sig løbende.

 

 

Vi valgte at bygge 2 højbede og købe 2 pallerammer, som skal være mini-drivhus-højbede. Vi byggede de store højbede af forskallingsbrædder med trykimprægnerede stolper til hjørner og langsider. For at beskytte træet for vind og vejr gav vi dem træolie med farve. På toppen af højbedene kom et siddebræt for at lave en pæn afslutning på bedet. Vi valgte at bruge to pallerammer som bede, fordi man kunne købe minidrivhuse i plastik, der passede perfekt ovenpå.  

 

Alt imens vi gjorde klar til planterne udenfor, voksede vores frø lystigt frem i terrassevinduet. Vi forspirer løbende frøene som angivet i beskrivelserne på poserne. Jeg har lavet et simpelt kartotek med hver måned, så jeg ved, hvornår hvilke grøntsager og blomster skal plantes i spirebakken eller i haven. Det er ikke perfekt endnu, men det giver et overordnet overblik over de 30 forskellige frø, vi har gang i. De frø vi ikke allerede havde købt sidste år, blev købt på internettet hos Spirekassen.nu og Samenhaus.de.

 

 

 

Eksperten anbefaler:
”Når det kommer til salat, så er Morgenfruen en god partner, som kan drysses mellem salaten. Morgenfrue er en smuk farverig blomst, der pryder haven flot som samtidig er fin at bruge i salater. Mellem grønkål og palmekål kan honningurt plantes, så det holder kålsommerfuglene og dens larver væk. Samtidig har honningurt flere gode egenskaber i haven. Den er bi- og insektvenlig, kan bruges i buketter og er jordforbedrende. Langs kanten af højbedet kan blomsterkarse sættes for at dække steder med bar jord. Dermed kan ukrudt også holdes nede. Samtidig kan blomsterne af planten spises i salater. Overordnet er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige højder af planterne, så lave og høje planter ikke kommer til at dække hinanden og hæmme væksten”.

Når det kommer til vores mini-drivhuse, anbefaler Christine, at disse udluftes regelmæssigt. Hun har erfaring med at plastikdrivhuse kan blive ekstremt varme og udtørre og overophede planterne. Ved at anbringe et termometer i drivhusene kan vi løbende holdes øje med temperaturerne og udlufte, når det bliver nødvendigt.

Til sidst blev vi anbefalet en god plante til et læhegn, vi vil lave ved terrassen. Vi havde planlagt at sætte klatrehortensia som læhegn, men Christine anbefaler ’Clematis Montana’ i stedet for, da det er en hurtigvoksende buskerende klatreplante, der passer til almindelig havejord. Klatrehortensia skal i sur jord, og det havde vi ikke planlagt, da vi købte jord til højbedene. Vi endte med at købe Clematis Montana ”Rubens” og ”Marjorie”, der har sarte lyserøde blomster.

Det var alt for nu fra os på Morelgrenen. I de kommende par måneder vil det vise sig, om vores planter tager fat og om kombinationen med blomster og grøntsager giver de fordele, vi håber på. Vi glæder os til den første høst i vores egen lille have, og vi håber, I vil følge med i vores rejse. Følg os på Instagram @greengardening2021