Blog


...

Louise Curley

20 maj 2021 13:05

Hærd dine planter

Maj er sandsynligvis årets mest stressende måned for gartnere. Gartnere er i slutningen af ​​foråret meget optaget af hvordan vejret arter sig. Vores tempererede klima betyder, at vejret er temmelig godartet sammenlignet med andre dele af verden, men det er sen frost, som gartnere frygter. Jeg bor i Yorkshire i England og jeg forventer typisk, at den sidste frost er omkring anden uge i maj. Det bruger jeg som en guide og arbejder tilbage fra denne dato for at bedømme, hvornår jeg skal så halvhårdføre og følsomme planter. I år oplever vi dog en særlig kold vejrudsigt med kraftig sne i marts, den mest frostrige april i 60 år med sne- og haglbyger, der fortsætter ind i maj. Jeg ved, at jeg ikke er alene om at spekulere på, hvornår der kommer noget varmere vejr.

Jeg bestilte et udvalg af forspirede planter, der er ankommet i løbet af de sidste par uger. Ideelt set ville disse vokse i lidt køligere temperaturer i mistbænken, men i stedet er de indenfor på gulvet i havestuen og rundt omkring i vindueskarmene. Under glas og med varme vokser disse planter lidt for godt og jeg begynder at spekulere på, hvad jeg skal gøre med dem alle, når de skal pottes om i større beholdere. Der er ikke plads i mistbænken, fordi der er planter, som normalt ville være i jorden nu, men det har været for koldt til at flytte dem ud. Der er trafikprop i havearbejdet og det fortsætter nok i hjem og haver over hele landet.

Hærdning af planter er et udtryk i haveverden, der simpelthen betyder gradvis akklimatisering af planter, der er dyrket indenfor men til udendørsbrug. Det er dog ikke kun følsomme planter, der har brug for denne langsomme introduktion til udelivet, selv hårdføre planter, der er startet indenfor, skal hærdes. Planter, der dyrkes i drivhuse og vindueskarme, er blevet forkælet med varme og beskyttelse mod vind og kraftig regn og den isnende eksplosion af haglbyger. Flyttes disse planter ud med det samme, så får de et chok. Stængler kan knække, fordi de ikke er robuste nok til at modstå vindstød, bladene bliver for bløde til at afvise hagl og den pludselige temperaturændring kan få planterne til at stoppe med at vokse.

Hærdningsprocessen indebærer at flytte planter, der dyrkes i et drivhus eller vindueskarm, ud i en mistbænk, som vil fungere som et mellemled. Glaslågene kan åbnes helt på varme dage, lidt på køligere dage og lukkes om natten. Efter en uges tid i mistbænken kan planterne flyttes til et sted med læ og dækkes med et tæppe om natten. Efter endnu en uge er de klar til at blive plantet ud i deres endelige hjem. Hvis du ikke har en mistbænk, skal du flytte potterne ud om dagen og tage dem tilbage indenfor om natten. Hårdføre planter er de første der skal flyttes i mistbænken i april og maj. Når faren for frost så er væk, kan halvhårdføre etårige og følsomme planter flyttes ud også, hvilket gør maj til en måned hvor der skal jongleres med planter og vejrudsigten skal følges nøje. Når juni så kommer, kan gartnere trække vejret!