Blog


...

Louise Curley

20 maj 2021 12:45

Gør din have dyrevenlig

Jeg ville ikke nyde min have på samme måde, hvis jeg ikke delte den med dyrelivet. Synet af sommerfugle der spiser fra de nektarrige planter, bier der samler pollen og fugle der vasker sig i fuglebadet, får både haven og mig til at føles levende. Haven ville på en eller anden måde føles tom uden dem. Min have er min lille plet på denne planet, hvor jeg kan gøre en forskel, uanset hvor lidt det er, og forsøge at udligne den negative indvirkning mennesker har på miljøet.

At plante de rigtige slags planter er det første skridt til at gøre din have dyrevenlig, og nøglen er at dyrke en blanding af forskellige planter. Selv den mindste have kan rumme et lille tæt træ eller en stor busk, der giver fugle et sted at sidde. Buske er måske ikke på mode, men hvis de har blomster og producerer bær, vil de være attraktive for bestøvere og fugle, og de vil også give fugle både hvile- og redeplads.

Blomsterne bør være enkeltbladet og åbne blomster, da flere lag blomsterblade kan gøre det vanskeligt for insekter at få adgang til pollen og nektar. En god blanding af forskellige typer blomster vil også tiltrække forskellige insekter. En sommerfugl bruger for eksempel sin lange snabel til at drikke nektar fra de lange, rørformede blomster på en sommerfuglebusk eller kæmpejernurt. Forskning har vist, at bier ser blå klarere end andre farver og derfor er de mest tiltrukket af planter med lilla eller blå blomster, noget jeg bestemt har bemærket i min egen have, hvor katteurt, lavendel og salvie er de planter, der er mest populære blandt bier.

Fuglehuse kan fastgøres til træer eller bygninger for at skabe plads til fuglenes reder. Sørg for, at de vender mod nord eller øst, så de ikke vender direkte mod solen eller den fremherskende vind, og placér dem i den rigtige højde.

Selvom biller måske ikke fanger vores opmærksomhed på samme måde som bier og sommerfugle, er de lige så vigtige – de er ikke kun en del af fødekæden, de spiller også en vigtig rolle i at spise råddent plantemateriale og til gengæld berige jorden. At lægge træstammer og døde hække, afskårede grene, i bunker, vil give de perfekte steder for disse små dyr at gemme sig i.

Smid kemikalier til bekæmpelse af skadedyr og sygdomme ud, og fokusér i stedet på at dyrke sunde planter og lad naturen gøre sin ting. Sidste år i min have var der masser af frisk forårsvækst dækket af bladlus. Normalt ville jeg mase dem med fingrene eller sprøjte dem af med en vandslange, men denne gang lod jeg dem være og blev belønnet med synet af blåmejser, der samlede dem op for at fodre deres unger.

Hvis du kan, skal du finde plads til noget vand. Jeg har et simpelt fuglebad i sten, som jeg kan se fra mit skrivebord. Jeg får en enorm glæde ved at se fuglene drikke og bade der. Og jeg har også bygget en lille dam, hvor jeg har plantet engforglemmigej, engnellikerod, engblomme og trævlekrone. Det er tidlige dage, og det kolde forår betyder, at disse planter ikke vokser meget i øjeblikket, men når de først er etableret, vil de forhåbentlig give det perfekte hjem til alle former for dyreliv i dammen.