Blog


...

Lars Lund

11 maj 2021 11:41

Dyrk søde kartofler i drivhuset

 

Af Lars Lund

l@rslund.dk

 

Sødkartoflen er en snerle og slet ikke en kartoffel. Det er snerlens rødder, der fortykker sig, og kommer til at ligne kartofler, der sikkert har givet den det lidt fejlagtige navn.

Sødkartofler kan du dyrke i dit drivhus. De kræver en del varme, og tematuren i jorden skal mindst være 15 grader, før du går i gang. I denne månedes video får du nogle tips til hvordan du gør.

Sødkartofler er rige på A-B-C og E vitaminer, og har et højt indhold af sunde carotennoider. B6 indholdet er også stort. Hele planten kan spises, det vil sige knolde, blomster og blade. Bladene bruger man, som man bruger spinat.

 

Sødkartofler tager 100 – 120 dage om at udvikle sig fra den dag, du planter en stikling i jorden, til du kan høste. Bliver det for koldt, går de i stå i udviklingen.

 

Du kan købe færdige stiklinger eller stiklinger, der har fået eget rodnet, og som er lige til at plante ud. Det kan anbefales at plante dem ud i et bed, så har du faste bede i drivhuset, er det et meget velegnet sted. En stor dyb krukke kan også gøre det. Ude i haven skal du vælge det luneste sted og dække med en bue af plast.

 

Jorden skal være meget porøs, så rødderne kan danne fortykkelser uden hindringer. Gerne en neutral jord.

 

Der findes flere sorter. Den mest kendte på de nordlige egne, ja et stykke op i Norge er Beauregard, men prøv et par andre sorter. Thaiti har anderledes dekorative blade, hvis du vil bruge dem til råkost.

Hvis du selv laver stiklinger af en knold, kan du sætte dem i en potte, og her skal de have mellem 25 og 30 graders varme. Så snart de er i gang og har slået rod, og temperaturen ude er 15 grader, skal du plante dem ud. Afstanden skal være 30- 35 cm mellem planterne.

 

På en humusrig jord skal du være forsigtig med at gøde. I al fald, hvis du gerne vil have mange knolde. For meget gødning giver mange blade.

Bortset fra ved udplantning skal du kun vande, når jorden er tør. Planten kan ikke lide alt for meget fugt.

 

Planten tåler ikke lav temperatur, og fra 1 oktober er lufttemperaturen og jordtemperaturen normalt så lav, at der skal høstes.

 

Hvis du vil dyrke dem i stort tal, er det en god ide at læse endnu mere på dette link, der er rettet mod erhvervsdyrkere.

http://www.gartneriraadgivningen.dk/upl/website/2753_provedyrkning-bonner-sodekartofler-friland-2017/DyrkningsvejledningforSdkartoflerSFN.pdf