Blog


...

Lars Lund

16 jun 2021 15:07

Skranter dine agurker allerede nu, så blev de måske plantet for tidligt ud

 

 

Agurken er en slyngplante der gerne vil brede sig ud over hele drivhuset

Foto: Grøn Kommunikation

 

Tekst & foto: Lars Lund

 

Det er altid vanskeligt at vente, og mange får også plantet deres agurker alt for tidligt ud. Tilsyneladende går det godt. Først senere kommer der skavanker, og sjældent bliver de forbundet med for tidlig udplantning, selv om det er tilfældet. 

Jeg ved godt det er for sent at skrive det nu, men måske til lærdom næste år.  Agurker skal først sættes ud, når jordtemperaturen er mindst 18 grader, helst 20, og det er den typisk sidst i maj, først i juni. Sætter man en agurk for tidligt ud, spørger man engang i juli, når alting er glemt, hvorfor planten, pludselig mister så mange små agurker.

Den alt overvejende forklaring er, at rodnettet simpel hen gik i stå, da man plantede agurken ud i den kolde jord, og der kan gå lang tid, inden roden igen kommer sig over kuldechokket. Nogle rødder dør ligefrem, og da udplantning altid er lig med beskadigelse af nogle rødder, angribes de få, der er tilbage i værste fald, når der bliver varmt af en sygdom kaldet kransskimmel. Sygdommen forhindrer vandtransporten, og så dør planten helt. Hænger bladene, er der ikke overensstemmelse mellem rod og blade.

 

For lidt og for meget
Udplantning er i det hele taget et kritisk stadie. Er der meget sol, bliver bladene let slappe. Derfor kan det være en god ide at skærme af for solen og eller overbruse bladene. Overvanding kan også få bladene til at hænge. Er jorden fugtig og bladene hænger, skal de have skygge og ikke mere vand. Husk også beskæring, og har du problemer med at planten smider de små agurker, så nip agurkerne ved stammen af og tjek, om du er flittig nok med beskæringen. En anden teori der ikke udelukker den første om, hvorfor de små agurker falder af er, at agurker har gennemgået en større forædling. Vi har forædlet piggene væk, bitterheden, den krumme ryg og alle hanblomsterne. I al fald er kendsgerningen, at køber man gamle sorter, er de mere stabile med hensyn til at holde på afkommet. Man skal dog være opmærksom på, at udvikler de hanblomster, så skal de nippes af, før de bestøver hunblomsterne. Ellers bliver agurken til et tykt bærfyldt med kerner. Hanblomster kendes ved at de ikke har et lille frugtanlæg, men alene har en blomst.

Beskæringens kunst
Dine agurker vokser selvfølgelig som de skal, og er det første gang man dyrker agurker, kan man godt være i tvivl om, hvordan de nu skal beskæres. Agurken er en slyngplante og den kan fylde hele dit drivhus, hvis den får lov. Derfor er det godt at tæmme den.

 

Sådan gør du

Metoden er ret enkelt.

Hvis du fjerner den første agurk, der vokser helt inde ved stammen, så laver agurken sideskud. Sideskuddene med blade går fra stammen hele vejen op i stammens længde. Forestil dig hvert sideskud sidder på en etage, så de nederste er på den første etage, så kommer skud ud fra anden etage osv.

Den første etage, altså det første sideskud: Her klipper du det, der vokser videre efter første blad væk.

Videre op til anden etage: Her klipper du det, der vokser videre efter andet blad væk.

Fra tredje etage og videre klipper du efter tredje blad.

Nu vil der, i stedet for at der dannes agurker inde ved stammen dannes agurker ude på sideskuddene.

Der hvor du har klippet sideskuddene over, vil der efter et par uger dannes to nye sideskud, der også sætter blade. Her klipper du efter første blad.

Metode 2
Hvis du ikke nipper de sideskud af, der sidder inde ved stammen, bliver der ikke dannet sideskud. Så får du i stedet en agurk ved hver etage. Her kan det være en god ide at nippe agurken af efter tredje etage.