Blog
Sådan dyrker og passer du tomater
Hjemme hos os, elsker vi tomater!
Indtil i år har vi dyrket tomater i vindueskarmen og på friland, men i år skal vi have tomater i vores nye drivhus - noget vi begge har glædet os afsindigt til.
Der findes nemlig ikke noget bedre end at træde ind i et drivhus og mærke duften i næsen fra de røde klaser, der hænger så fint ned fra de kraftigvoksende planter. Og mon der findes en bedre følelse end at tage en stor bid af en frisk, fast, nyplukket og smagfuld tomat?
For os er tomaten uden tvivl drivhusets ukronede dronning. Det føltes derfor næsten som en slags naturlov, at vi selvfølgelig skulle have tomater i drivhuset.
Guide til dyrkning af tomater
Hvis du lige som os ønsker at starte dit tomateventyr fra frø gælder en cirka-regel om, at du skal så dem 8 til 10 uger før udplantning. Det er derfor en god ide allerede at starte i marts måned, så du dermed er klar til at plante ud i medio maj måned, hvis du har drivhus og fra juni måned på friland. Tomatplanter er varmekrævende planter, så hold øje med vejret, nattetemperaturen bør ikke komme under 10 grader.
1. Forspiring
Grunden til vi forspirer i god tid, skyldes, at tomatplanter er langsomme om at komme i gang. Derfor sås frøene fra marts til april, i individuelle celler eller små potter i en god såmuld.
Efter såning placeres frøene i en varm og lys vindueskarm. Tomatfrø spire bedst ved 22-24 grader, så stuetemperatur er ideelt til at kickstarte spiringsprocessen. Du vil se de små spirer titte frem ca. 10-14 dage efter såning. Under spiringsprocessen er det vigtig, at jorden aldrig tørre ud. Hvad angår lys, bør man udvælge det mest solbeskinnede vindue for at undgå ranglede planter. Når spiringen er godt i gang bør vandingen tilpasses sådan, at jorden holdes fugtig, men aldrig våd. Forestil dig en let fugtig karklud til afstøvning, sådan skal jorden føles.
2. Ompotningen
De første blade ethvert frø udfolder, kaldes kimblade. Disse blade er en del af startpakken i kimen for ethvert frø. Kimbladene har som udgangspunkt ikke det samme udseende, som plantens almindelige løvblade. Tomatblade er fligede, hvorimod kimbladene er aflange og ovale i sin form.
Så snart tomatplanten har dannet 1-2 sæt løvblade er planten klar til at blive ompottet. Løft forsigtigt planten ved at holde ved stænglen samtidig med, at du løsner jorden underneden med en gaffel. Flyt da planten over i en lidt større potte, hvor du denne gang anvender en almindelig næringsberiget pottemuld. Det er vigtigt, at rødderne beskadiges så lidt som muligt under flytningen. Ompotning er vigtig, så planten kan fortsætte sin udvikling. Bliver planterne stående i de små cellebakker i den næringsfattige såmuld, går udviklingen i stå. Når planterne er ompottet, kan det anbefales, at skærme dem for direkte sol i et døgns tid, så rødderne lige når at etablere sugeevnen igen. Husk altid at vande efter når planter flyttes!
3. Udelivet
Fra slut april kan du begynde at tilvende planterne udelivet. Planterne kan komme på dagligt besøg i drivhuset eller på en beskyttet plads i haven et par timer dagligt. Opholdet forlænges gradvist med et par timer hver dag. Det en god ide at skærm planterne de første dage for direkte sol. Det er vigtigt planterne kommer ind om aftenen, da de små tomatplanter ikke tåler under 10 grader da næringsoptagelsen forstyrres og planten stresses. Efter 7-10 dages tilvænning kan tomatplanterne flytte ind i drivhuset, dyrker man på friland er det bedst vente til først i juni, da der under åben himmel stadigvæk kan være koldt om natten.
4. Pasning
Tomater bør ikke plantes i beholdere under 15L pr. plante. Kapillærkasser fungerer rigtig godt, ellers kan krukker ligeledes også fint anvendes. Et godt tip er at plante tomatplanterne 5-10 cm dybere end de stod i potten, da tomater kan danne rødder ud fra hovedstammen. Dette hjælper planten med stå mere stabilt i beholderen, samt hjælper de ekstra rødder med vand og næringsoptag.
Tomatplanter vokser hurtigt og er grådige planter. De har stort vandings- og gødningsbehov. Dyrker du i kapillærkasser kan du tilsætte flydende gødning direkte ned i vandreservoiret, planter du i krukker bør du gøde minimum én gang om uge. Brug en flydende tomatgødning, som indeholder et højt kalium indhold da dette stimulerer blomstersætningen.
Som planten vokser til, bindes den løbende op ad en pind, stativ eller lignende. Tomatplanten vil forsøge at sætte sideskud fra bladhjørnerne, disse bør fjernes løbende. Vi ønsker ikke at planten skal spilde sine kræfter på at danne en stor bladmasse, men i stedet koncentrere sin energi på at sætte blomsterklasser. Afslutningsvist vil jeg citere min farmor, som altid sagde: ”Tomater er ligesom børn, de trives bedst med regelmæssighed og stabilitet.” Min farmor har ret, tomater bryder sig ikke om store udsving, hverken i form af temperatur, vand eller gødning.
Rigtig god fornøjelse!
Vidste du…
… At tomater har et højt indhold af vitamin A og vitamin C?
… At der findes en spansk tomat-festival, Tomatina, hvor der hvert år anvendes 120 tons tomater?
... At tomaten stammer fra Syd- og Mellemamerika og kom til Europa en gang i 1500-tallet?
… At man i Europa først begyndte at spise tomater i 1700-tallet, fordi man indtil da troede at frugterne var giftige?
… At tomaten med botaniske briller anses som en frugt men at den handles med som en grøntsag?
… At der i dag findes over 25.000 forskellige sorter af tomater?
… At tomater sætter pris på kalkholdig hanevand da dette kan være en medvirkende faktorer for at undgå griffelråd?
Tomatens oprindelse
Tomaten er sammen med sin fætter kartoflen blandt de mest dyrkede grønsager i verden. De tilhører begge natskyggefamilien, solonaceae som består af et par tusinde forskellige arter. Flere af dem er spiselige, mens andre er ekstrem giftige. Nogle bruges udelukkende som prydplanter, eksempelvis sommerblomsten Pentunia.
Selvom italienerne er verdenskendte for anvendelsen af tomat i deres madlavning, stammer frugten fra Sydamerika og blev importeret til Europa tilbage i 1500-tallet under koloniseringen af Syd- og Mellemamerika.
Planten trives under tropiske omgivelser, hvor jorden er fugtig og næringsrig, det er derfor præcis de forhold vi forsøger at genskabe i vores drivhuse. Tomat planten laver ikke selv slyngtråde, som eksempel ærter. I naturen er planten krybende og vil slynge sig rundt omkring og op ad andre planter for bedre at kunne præsentere sine små gule blomster for bestøvende insekter. Dette er selvfølgelig en smule pladskrævende i drivhuset, så derfor støtter vi dem i at vokse vertikalt.
3 Kommentarer til dette indlæg

Om Udkansk v/ Nanna & Frederik
Nanna og Frederik er et par fra udkants-Danmark, som blogger om planter, natur og have på deres instagram-profil ’Udkansk’. Derudover er de ambassadører for Drivhusklubben, hvor de deler ud af haveliv og erfaringer i deres Juliana Grand Oase.
Bliv klogere på Udkansk v/ Nanna & Frederik- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Svend Tarp
01 jun 2021 15:50
Er der ikke noget om, at man ikke bør give de små planter gødning - men må vente til de har en vis størrelse?
Mvh Svend
Renee Leon Petersen
01 jun 2021 23:03
Næsten gratis tomatplanter.
Jeg skar 2 tomater i skiver i marts md. Lagde dem under jord og vandede dem. Jeg fik 50 tomatplanter som nu er kommet på friland og i drivhus.
Du kan vist ikke bruge frø fra købte planter da frøene bejdses eller lign så man ikke kan bruge dem til at så.
Men sådan et par økologiske tomater i skiver fra et supermarked er udmærket.
Ca to øre pr tomatplante.
Benita Bang
02 jun 2021 11:26
Jeg har hørt fra Økotopen, at man skal stryge med let hånd over tomattoppene hver dag, efter at de har udviklet almindelige blade. Dette for at hærde stænglen og de skulle blive kraftigere heraf
De bedste hilsner
Benita