Blog


...

29 jun 2021 19:46

Mistbænken er et centralt arbejdsværktøj på Graasten Slot

I Den Kongelig Køkkenhave på Graasten Slot står 72 mistbænke, der er specialdesignet til haven. Mistbænkene er en vigtig brik i køkkenhavens formål - at levere grønt til slottet og den kongelige familie

De står på snorlige rækker med toppene stående på skråt opad, så afgrøderne får så meget luft som muligt. I alt står der lige nu 63 mistbænke i Den Kongelige Køkkenhave, som er en del af Graasten Slot. Det er Slot- og Kulturstyrelsen, der har ansvaret for den daglige drift, og Drivhusklubben er taget forbi for at få en snak med gartner Jens Hansen, der siden Den Kongelige Køkkenhave åbnede sidste sommer har været en af de bærende kræfter i at få haven til at gro og give afkast.

Mistbænkene er nye og designet specielt til Den Kongelige Køkkenhave på Graasten Slot af Juliana. Lige nu vælter det op med grøntsager som bønner, kartofler, salat og krydderurter, men mistbænkene bliver også brugt til at dyrke blomster som fx georginer i. 

Det hele bliver dyrket med henblik på at forsyne slottet og den kongelige familie, når de sommeren igennem holder ferie i det sønderjyske, men noget bliver også solgt i den tilstødende butik. Der er altså tale om reel produktion, og her har mistbænkene en central rolle. 

“Vi bruger naturligvis vores drivhuse til forspiring, men mistbænkene er et vigtigt arbejdsredskab, når planterne skal fra drivhuset og ud på friland,” siger Jens Hansen.

Den Kongelige Køkkenhave

I 2015 besluttede Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen, at den gamle køkkenhave ved Graasten Slot skulle omdannes til en ny attraktion i Sønderjylland til glæde for offentligheden

 

24. juli 2020 blev Den Kongelige Køkkenhave indviet af H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Benedikte.

 

Afgrøderne fra Den Kongelige Køkkenhave bliver primært dyrket for at forsyne den kongelige familie, når de er på Graasten Slot, men noget bliver også solgt i havens butik.

 

Den Kongelige Køkkenhave rummer også flere, gamle, smukke drivhuse og de nye mistbænke, der er et vigtigt led i produktionen af grøntsager og blomster.

 

Læs mere, og se hvornår haven er åben for besøgende her

Mistbænkene er med til at hærde planterne, så de bliver mere hårdføre mod både sol og vind. Og det er ikke uvæsentligt, for der skal dyrkes en del, for at kunne forsyne køkkenet på Graasten Slot. Desuden kan det ske, at afgrøder, der kommer direkte på friland fra drivhuset går i stå i deres vækst, forklarer Jens Hansen, og det er der ikke tid til. 

“Grøntsagerne skal helst være klar, når der kommer gæster. Derfor går jeg i gang tidligt på året for at være sikker på, at vi får nogle afgrøder i den tidlige sommer, og samtidig søger jeg for at spire/plante løbende henover foråret, så vi har nye forsyninger og en backup løsninger, hvis noget skulle gå galt,” siger Jens Hansen. 

Der er ikke nogle deciderede krav fra hoffet om, hvad der skal dyrkes. Men en grøntsag, som altid har været i haven - for ja, der har altid været en køkkenhave, den har bare ikke været åben for offentligheden -  her er bønner. De vælter i øjeblikket op af en af mistbænkene - ligesom kartoflerne af sorten Ditta, Marabel og Saw også rager godt op fra en af mistbænkene. Jens Hansen kan ikke huske hver en afgrøde - for selvfølgelig dyrkes der ikke kun én sort kartofler eller én sort bønner. Det handler for ham også om, at sammensætte haven afgrøder, så der løbende er noget at høste. 


“I forhold til kartofler, sørger jeg for, at der er en sort, der kommer tidligt, en der kommer sent, og en jeg kan høste midt imellem de to, men vi behøver ikke at have kartofler klar før sidst i juni, så det er ikke noget vi stresser over,” siger han. 

 

Vi bruger naturligvis vores drivhuse til forspiring, men mistbænkene er et vigtigt arbejdsretskab, når planterne skal fra drivhuset og ud på friland.”

Den Kongelige Køkkenhave er fuld af variation og vidner om, at der kan tilberedes et rigt måltid, der både stimulerer smags og synssansen. 

“Vi dyrker også en del spiselige blomster i haven, som fx tallerkensmækker og morgenfruer, og så har vi et væld af krydderurter, hvis jeg skal nævne nogle af de mere eksotiske, kunne det være duftsalvie, colaurt, bronze- og krydderurtfennikel. 

Mens Jens Hansen viser rundt i haven, flytter han fra tid til ande vandslangen rundt. Det er en varm sommerdag i juni, og det kræver konstant observation og mange mængder vand for at holde haven frodig og afgrøderne sunde. En anden vigtig faktor udover vand er selve jorden. Den sørger Jens Hansen for at holde sund ved hjælp grøntgødningsbede. 

“Med hensyn til vores grøntgødningsbede ligger hvert fjerde bed i køkkenhaven brak med grøntgødning i. Når vi har høstet vores grøntsager, tilplanter vi felterne med forskellige grøntgødningsblandinger, som vi pløjer ned i foråret, inden vi sår/planter i bedene,” forklarer Jens Hansen. 

Afgrøderne i grøntgødningsbedene er fx kløver, honningurt, vintervikke og boghvede. Dels sørger planterne for at trække kvælstof ned i jorden, dels har nogle af dem lange rødder, der når ned og bryder lerlaget, hvilket betyder, at jorden bliver brudt og tilfører flere næringsstoffer. 

 

Der er tænkt på det hele, og trods en meget våd maj måned, der har givet gartneren udfordringer, så kan der snart høstes lidt i haven, selvom det ikke er helt på det niveau, som gartneren havde håbet. 

“Vi har virkelig været udfordret i år, med så kold en maj måned, men så er det godt, at vi har haft mistbænkene,” siger han. 

En kold maj til trods, så er sommeren kommet til Graasten Slot og om et par uger kommer der også kongeligt besøg. Gad vide, hvad de skal sætte tænderne i?