Blog


...

Louise Curley

20 jul 2021 12:15

Gode planter til bestøvere

Foto: Louise Curley

 

Insekter er afgørende for planetens sundhed og vores overlevelse som mennesker - de er mad for en lang række dyr og insektædende planter og de bestøver planter, der forsyner os med mad. Insekter er i stigende grad truet af overforbrug af kemikalier, klimaforandringer, tab af levesteder og sygdomme. Som haveejere kan vi dog gøre noget for at hjælpe: Vi kan omdanne vores haver til sikre steder for disse skabninger. Afgørende for dette er, at enhver form for kemisk anvendelse skal droppes. Derefter er det næste trin at dyrke en bred vifte af planter, der giver en rig madkilde i form af pollen og nektar.

 

Blomster året rundt

Tænk på at skabe flere lag af beplantning, som vil give kilder til mad hele året og ikke kun i sommermånederne. Nogle bier kommer ud af dvale på milde dage om vinteren, så det er vigtigt at have planter, der producerer blomster på denne tid af året; planter såsom vinterblomstrende gedeblad, erantis og mahonie. Om foråret er det vigtigt at have planter som krokus, påskeliljer og blomstrende buske, der giver insekter energi efter en lang vinter. Om efteråret skal insekterne være i stand til at opbygge deres energireserver ved, at spise fra planter som vedbend, asters og stenurt for at hjælpe dem med at overleve de koldere måneder.

 

Enkle blomster

Planteopdrættere har skabt blomster med flere lag blomsterblade, der tilslører midten af planten, hvor insekter normalt ville have adgang til pollen og nektar, og selvom de kunne komme til deres mad, producerer disse hybrider alligevel ofte meget lidt pollen og nektar. Hvis du vil tiltrække bier, sommerfugle og andre bestøvere, skal du undgå disse typer planter og i stedet dyrke dem, der har enkle, åbne blomster, der er som landingsblokke til forbipasserende insekter.

 

Sorter

Det er ikke kun margueritlignende blomster, der appellerer til bier og sommerfugle, rørformede blomster som fingerbøl er elsket af humlebier, og de små, smalle blomsterrør på kæmpejernurt og sommerfuglebusk er populære hos sommerfugle og duehaler, hvis du er heldig. Skærm - flade blomsterhoveder bestående af små individuelle blomster - er især gode til svirrefluer og honningbier. Nøglen er at plante et rigt udvalg af forskellige typer blomster for at holde de forskellige typer insekter lykkelige.

 

Farver

Undersøgelser har vist, at bier ser farven blå meget tydeligere end andre farver og derfor er mere tiltrukket af blomster på den blå del af farveskalaen. I min egen have elsker bierne lilla salvier, lilla katteurt og de lilla pelargoner.

 

Naturlige planter

Insekter har udviklet sig ligesom de naturlige planter, hvilket betyder, at de genkender dem og let kan få adgang til pollen og nektar. Så hvis du kan finde plads til planter som fingerbøl, hvid okseøje og trævlekrone er det fantastisk. De ikke-naturlige planter kan dog være lige så gode, for eksempel er stjerneskærm, solbrud, enkeltbladet georginer og stolt kavaler alle i solsikkefamilien og gode til bier og sommerfugle.

 

Top 10 planter til bestøvere:

  • Staudesalvie Caradonna
  • Kæmpejernurt
  • Storkenæb
  • Ærenpris Virginsk
  • Stolt kavaler
  • Stjerneskærm
  • Asters
  • Røllike
  • Lammeøre
  • Stenurt