Blog
Forlæng ferien i dit drivhus
Eksotiske planter og skønne dufte kan give feriestemning i drivhuset
Af Lars Lund
Nu kan vi tage til det store udland og holde ferie. Det kunne vi ikke rigtig sidste år, derfor blev de fleste af os hjemme i Danmark. Mange opdagede, at Danmark byder på mange skønne naturoplevelser. En af de store opdagelser i 2020, lå lige uden for døren. Haven og drivhuset. Aldrig før har interessen for havelivet været så stor som nu.
Vælg eksotiske planter
Mens de første skoleaguker høstes, tomaterne sat frugt og citrus bæres ud i det fri blandt andet for at undgå skjoldlus, er det sjovt at tilsætte drivhuset lidt ekstra sydlandsk stemning og gøre dit drivhus mere eksotisk. Med eksotiske planter kan du forlænge dit ophold i det sydlige eller forestille dig et helt andet sted hen, end hvor du egentlig er. Det handler om at skabe dufte og stemninger.
Fuglen i Paradisets have
Paradisfugle eller papegøjer kan du tage med i dit drivhus. De fås i form af blomster. Planten Strelitzia reginae kaldes begge danske navne, og giver dit drivhus et andet og mere eksotisk look. En af mine bekendte tog for 15 år siden nogle frø af paradisfugleblomsten med hjem fra udlandet til Danmark. Hun såede dem, og syv år efter fløj flere fugle fra reden i form af smukke blomster. Planten opbevarer hun om vinteren i en frostfri udestue, og om sommeren flyttes de ud i drivhuset. Drivhuset ligger ud til en lille vej, og her beundres paradisfuglene af rigtig mange.
Jeg har selv anskaffet mig en paradisfugl. Jeg købte den sidste år i Bilka for et par hundrede kroner. Den er stor, men har ikke givet blomst endnu. Om vinteren opbevarer jeg den på mit lyse og lune kontor. Lige nu skyder den med nye store kæmpe blade, og jeg venter spændt på, at fuglen stikker sit næb op ad den. Har du ikke mulighed for at overvintre planten, så koster den altså ikke mere end en buket blomster. Til gengæld har du så en flot plante hele sommeren. Selv om blomsten ikke holder lige så længe, som sommeren er lang, er de grønne blade stadig med til at give en eksotisk stemning.
Flaskerenser
En anden sjov plante, jeg faldt for til mit drivhus, er flaskerenser, Callistemon viminalis. Jeg så en masse af dem, på en rejse i New Zealand. Det er ikke så sært, vi kalder den flaskerenser, for den ligner en sådan. En rigtig sjov plante der giver lidt ekstra farve mellem alt det grønne.
Frugter
Selvfølgelig er der også oliven, figner og fersken, nektarin og mandel.
Mandeltræet giver de smukkeste blomster. Kvalitets-sorter af sød mandel, tilpasset det danske klima, er værd at gå efter, når du ønsker dig et smukt, bærende mandeltræ. Prunus dulcis er det latinske navn, og husk denne mandel er bitter, så gå efter den søde. Gode sorter til et dansk klima er Palnatina, Supernova og Tuono. Du kan læse meget mere om pasning og pleje her
Oliven
Oliven stod i mit drivhus de første par år i en potte, men nu er den gravet direkte ned i et bed. Her stortrives den virkelig. Om vinteren pakker jeg den løst ind i bobleplast, men er der ingen frost, tager jeg plasten af, så der ikke kommer svamp. Den tåler frost men ikke over længere tid. Vil du lave dine egen oliven i olie, så har jeg lavet en video om, hvordan du gør
Figen
Figen kan let blive meget stor i et drivhus, men den tåler hård beskæring. Bliver den alligevel for voldsom, så sæt den ud og op ad en sydmur.
Har du lyst til en figen, så er Bornholmsfigen, Røsnæs og ‘Precose de Dalmatien’ rigtige gode bud. Friske danske figner smager godt sammen med ost og oliven.
Blærerøve
Fersken får let blæresyge, det vil sige bladene bobler op, når de bliver våde og ikke tørre hurtigt. Det sker ikke i et drivhus. Nektarin kræver meget varme for rigtigt at udvikle sig. Næsten alle sorter er selvbestøvende, så man kan nøjes med en enkelt plante, men selvbestøvning betyder ikke, at blomsterne nødvendigvis bliver bestøvet. Man må hjælpe til med vat eller en blød pensel, for ofte er der ingen insekter på vingerne, når blomstringen sætter ind. Udenfor kan man dog godt regne med, at et eller andet insekt kommer forbi.
Læs mere om dyrkningen her
Det sure med det søde
Citrus er en bred vifte af mange slags lige fra de små Komquat til citroner og appelsiner. Dem skal du ikke have i dit drivhus om sommeren. De har meget bedre af at komme ud, så stil dem på terrassen lige foran drivhuset, så får du stadig den eksotiske stemning.
Derimod kan du for at få citrusduften stillet ved at sætte krydderurten Citronverbena, Aloysia triphylla, ind i drivhuset, selv om den godt kan blive lidt stor. Den fylder rummet med en helt fantastisk duft og smag af citron.
Mange har Komquat og ved ikke helt hvordan de skal bruge den, men i dette link kan du se en video og læse om lækre opskrifter.
Dufte vækker følelser
Det er også skønt at få dufte ind i drivhuset. Duftesansen kan blandt andet bruges til at komme i helt særlige stemninger og komme i kontakt med følelser.
Duftranke Stephanotis floribunda for eksempel være et godt bud. Du kender den som stueplante, men som alle stueplanter trives den godt i drivhuset om sommeren.
Citrongræs
Citrongræs Cymbopogon flexuosus kan sagtens dyrkes i store potter, men det er vigtigt, de kan indeholde en stor mængde jord, der kan mættes af vand. Citrongræs skal helst have fugtig jord hele tiden, så er potten for lille, tørrer jorden for hurtigt ud.
Det nemmeste er dog at dyrke græsset i kapilærkasser. Kapilærkasser kan indeholde op til 50 liter vand og kan derfor klare vanding i både forlængede weekender og ferier. Sæt en plante i hvert hul. Dog max. 2 planter pr. kasse, da de bliver ret store.
Rosengeranium
Geranium giver en blanding af glæde, ro og energi. Den giver os det, som vi har brug for, når vi dufter til den. Den har både en citrus-agtig og en rosenduft, som virker både opløftende og beroligende på samme tid.
Roser dufter skønt og kan sagtens dyrkes i drivhuset. Jeg har i mange år haft en mosrose, en slyngrose der har fyldt husets tag og sendt liflige dufte ned over os. En anden god af slagsen er Den engelske rose Gertrude Jekyll.
Den stedsegrønne, velduftende myrte hvis smukke blomster er symbol på frugtbarhed er en mulighed. Planten kan klippes i form, så den pryder ekstra meget i krukkerne også ude i haven.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster