Blog


...

Louise Curley

10 mar 2021 15:44

Vintergækker

Sæson for vintergækker

Det er nemt at se hvorfor folk bliver forelsket i vintergækker. Ikke nok med at de dukker op fra jorden midt og sen vinter, hvor vi alle har brug for lidt opmuntring, så modstår de også hvad end vejret byder dem på trods af deres skrøbelige udtryk. De titter endda frem fra sneen, når jorden er helt dækket til.

Vintergækker-entusiaster kaldes galanthufiler og de søger sjældne og usædvanlige typer af disse løg. For det utrænede øje kan det være svært at se forskel på vintergækker, men der findes gule, dobbelt-blomstrende med flæsede blomster der ligner en ballerinas balletskørt, lange robuste og mindre vintergækker med bøjet stilk. De mest sjældne og eftersøgte vintergækker udveksles for flere tusinde kroner. Selvom mit budget ikke strækker sig så lang, så har jeg stadig et voksende antal af almindelig vintergækker som vil blomstre i min have i februar.

Jeg flyttede hertil for 3 år siden og har måtte starte fra bunden hvad angår vintergækker, da der ikke var en eneste i haven. Det har været lidt af et forsøg, da jorden er meget lerholdig og vintre i denne del af Yorkshire, England, normalt er ret våde, så klynger af mine almindelig vintergækker er bukket under i den våde jord. Derimod har jeg vintergækker i skovkanten, under en vortebirk, under en stor syren og unde et par rododendron, som allerede nu spirer. Jeg håber på de vil dække jorden sammen med juleroser og storblomstret kodriver, så det ser mere naturligt ud.

 

 


I modsætning til de fleste forårsblomstrende løg som plantes i efteråret når de er i hvile, skal vintergækker helst plantes når de er grønne, fordi det kan være svært at få dem til at gro fra tørrede løg. Det betyder man helst skal bruge løg der er dyrket i potter eller løg der netop er taget op af jorden efter endt blomstring. De fleste havecentre på denne årstid sælger vintergækker i potter. Du kan også dele de klynger af vintergækker der gror i din have, så snart de begynder at visne – dette er en af de nemmeste metoder til at øge antallet af vintergækker i haven og så koster det ingenting!

Jeg er i mit job som haveskribent heldig at tale med erfarne haveeksperter i hele landet og jeg indsamler havetips og -tricks hen ad vejen. Fornylig interviewede jeg en gartner med en meget smuk forårshave og han nævnte, at når hans vintergækker har formet modne frøkapsler, så fjerner han dem og planter dem i jorden hvor han vil have nye blomster. Det kræver lidt tålmodighed, da de først vil blomstre efter 3 år, men det er en teknik jeg vil prøve dette forår. 

Mit yndlingsvinterhøjdepunkt er at køre en tur i skoven og se jorden være dækket af vintergækker. Personligt synes jeg det er synd at plante udsædvanlige sorter langs havens kant, fordi man ikke ser blomsterne tæt på, så man kan nyde deres karakteristika, medmindre man kravler rundt i hækken. Min favoritmåde at udstille mine sjældnere vintergækker på er, at sætte dem i smukke terrakottapotter på hylderne i drivhuset, så de kan holde mig med selskab når jeg sår og planter. Fordelen ved at have duftende sorter, som S. Arnott, er, at man kan nyde den honningagtige duft i hele drivhuset.