Blog


...

Nanna Stærmose

18 dec 2020 09:03

Dyrk mikrospirer i vindueskarmen

 

 

Tekst & Foto: Nanna Stærmose

Kinesisk purløg - efter 8 dage, radiser efter 7-10 dage, broccoli efter 8-10 dage. Sådan står der på de fine, brune frøposer, jeg netop har fået ind ad døren fra Spirekassen. Antallet af dage beskriver, hvornår du kan regne med at kunne høste dine mikrospirer efter såning. Jeg bliver bliver helt henrykt ved tanken om, jeg kan dyrke noget, der går så stærkt. Dette er jo afgrøden for de resultatorienterede - elle bare for os utålmodige sjæle.

Mikrospirer er de senere år blevet populære, måske fordi det er let og hurtigt at få et resultat. Men de små spirer er også propfyldt med vitaminer og antioxidanter, og så kræver de ikke så meget plads.

“Du kan dyrke dem i vindueskarmen, og du kan sagtens dyrke dem her i den mørke tid,” siger Christine Wiemann fra Spirekassen.
 

Selvom de er små, er smagen stor. Solsikkespirerne smager lidt af nødder, kinesisk purløg smager af hvidløg, mens ærtespire smager som friske ærter. Det er da lige til at blive glad i kasketten af, og så fik jeg fejet den januardepression af bordet.

Men ikke nok med det. Ifølge Christine Wiemann er mikrospirer også CO2 neutrale at lave.

“Mikrospirer absorberer CO2, og omdanner det til ilt og bidrager dermed til et bedre indeklima,” siger Christine Wiemann.


Mikrospirer skal du ikke dyrke i jord. De små spirer skal ikke være i forbindelse med jord, der indeholder bakterier, som du ikke må spise, og i modsætning til andre afgrøder er risikoen for, at du får jord i de små spirer, når du plukker dem, for stor. Christine anbefaler at bruge en hampemåtte. Den er er let at håndtere, og spirerne gror fint i den og er lige til at høste - men husk god håndhygiejne, når du høster, lyder rådet. 

Sådan gør du

Bred din hamperåtte ud eller brug spireglas (kan købes på spirekassen.nu)

Vand måtten godt igennem - lad den gerne trække vand i 10 min. Inden såning

Drys dine mikrospirefrø udover måtten, som hvis du dryssede salt over din mad

Stil dem i din vindueskarm - du skal ikke dække dem til

Stil dine spire i din vindueskarm - de kræver ikke ekstra vækstlys

Du skal ikke vande efter, du har drysset frøene udover måtten, men hold dem fugtige undervejs. Vand ca. hver anden dag med frisk postevand - brug IKKE en forstøver, da det kan udvikle bakterier.

Du høste dine spirer så snart de får blade.

De færdige spirer kan opbevares i køleskabet i op til 5 dage. 

Du kan læse mere om mikrospirer i dette blogindlæg på spirekassen.nu