Blog


...

Nanna Stærmose

18 dec 2020 09:09

Dyrk hestebønner i drivhuset i januar


Tekst & foto: Nanna Stærmose

Julelysene er slukkede, og nu venter en lang, mørk januar forude. På altanen står persillen stadig grøn og fin i det lille Balconydrivhus fra Juliana, og nu skal den have selskab. For januar er også en måned, hvor du kan putte frø i jorden - endda ude i drivhuset. 

Christine Wiemann fra Spirekassen anbefaler at så hestebønner. 
Og selvom jeg ikke er den store bønnefan, så har jeg besluttet et give det et skud - både i forhold til at dyrke og spise dem. Hvis de skal glide lidt lettere ned, foreslår Christine, at jeg laver en lækker hestebønnehumus - det vil jeg overveje, men nu skal jeg jo lige få fremdyrket nogle bønner først.

Hestebønnen er en kvælstoffikserende plante, forklarer Christine. Den opsamler kvælstof fra luften og suger det ned i rødderne, som derefter omdanner det til gødning. Den nærer dermed i højere grad jorden og er rigtig god for andre planter, du måtte plante i samme bed. 

“En kvælstoffikserende plante, som hestebønnen, betyder, at du ikke behøver gøde din jord så meget,” siger Christine.


Og så er den så hårdfør, at den godt kan tåle januarkulden og evt. frost. Plant den i små potter og plant den ud, når den begynder at vokse sig til, Christine anbefaler, at jeg planter hestebønnerne ud i april. Hvis alt går vel, kan du høste dine hestebønner til maj/juni, Men er du utålmodig ligesom mig, så kan du også plukke de små nye skud, når de kommer og bruge dem dampet i en salat. Husk dog, at der går et par måneder, før de begynder at spire, men begynder du i januar kan du regne med at de allerede er en 15-20 cm i maj. 


Sådan gør du

Brug almindelig priklejord - alternativt kan du bruge en anden næringsfattig jord som fx sukkulentjord. 

Brug små potter eller en spirebakke

Put en bønne i hver potte og dæk til med lidt jord og vand dem

Herefter skal der gå lidt tid, før du vander. Regn med ca. hver 14. dag, Hvis solen er fremme, skal du være opmærksom på, at jorden ikke udtørrer - så skal de vandes oftere.