Blog


...

Louise Curley

10 mar 2021 15:46

Så tidligt i drivhuset


Jeg er ivrig efter at så, men det er stadig kun februar og selvom dagene bliver længere, så har  vi fået en masse sne og det er derfor en god ide ikke at gå i gang for tidligt, selvom trangen er der. Når det kommer til såning af frø, er det en god ide at holde sig til de mere hårdføre planter eller dem som sås tidligt på året, så de har masser af tid til at blomstre og bære frugt.

I min solrige vindueskarm i køkkenet har jeg sat min opvarmede såbakke, så de tomat- og chilifrø jeg har sået, kan få noget ekstra varme og begynde at spire. Hvis du har plads og du gerne vil dyrke dine egne udplantningsblomster til sommeren, så er det nu tid til at så pelargonier og begonier. De har brug for ekstra varme, ligesom Cobaea Scandens, også kaldet klokkeranke pga. dens store klokkeformede blomster. Klokkeranke er en eksotisk slyngplante fra det tropiske Amerika, som vil sno sig om en plantespiral og vokse 3-4 meter på én sæson. Blomsterne som i starten er grønhvide, får en mørklilla farve og blomster typisk i August, men hvis du bor i et mildere klima, kan du have blomster helt ind i december.

Andre blomster du kan så i februar og tidlig marts, er almindelig røllike og haveløvemund. De er begge smukke blomster, så de er ideelle hvis du selv vil dyrke blomster til buketter.

I en anden solrig vindueskarm har jeg sået nogle hårdføre frø, blandt andet bønner, spinat og vintersalater. De har ikke brug for ekstra varme og så snart de spirer og har to sæt blade, vil jeg ompotte dem og sætte dem ud i min mistbænk for at danne kraftige planter.

  

Af mere hurtigvoksende afgrøder sår jeg karse, hvilket vækker barndomsminder. Det er en af de letteste afgrøder at gro og nok også derfor det er den første plante der introduceres til børn. Jeg har fyldt en såbakke med kompost, spredt frø hen over jorden og vandet. En alternativ metode er at sprede frø på et fugtigt stykke køkkenrulle og lægge det i en afskåret mælkekarton. Frøene vil ved begge metoder begynde at spire inden for 24-48 timer og man kan så høste efter en uge.

Det ville ikke være sommer uden Lathyrus og fordi de er så hårdføre, kan de sås allerede nu. Jeg bruger dybe potter til Lathyrus, fordi de danner lange rødder som kræver masser af plads, specielt når de sås på denne tid af året. Nogen anbefaler at så dem i pappet fra toiletruller, men personligt synes jeg ikke de kan holde sig oppe og der kommer ofte mug på pappet, hvilket jeg ikke vil have i min vindueskarm. Rootrainers er også en mulighed, men jeg foretrækker de høje potter som klematis og roser kommer i. Uanset hvilken metode du bruger, skal de stå varmt, indtil du kan se der kommer små spirer fra jorden, og de kan derefter placeres et koldere sted, som fx i en mistbænk eller i drivhuset. De skulle være klar til at blive plantet ud i haven i april.