Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

10 feb 2021 10:48

Jeg har fået en have fuld af blomster og dem vil jeg gerne af med

 

Min kæreste og jeg har købt vores første hus og dertil have. Den er fuld af bede med smukke stauder og blomster. Nogle ville juble, men vi er mest optaget af, hvordan vi kommer af med dem – kan vi give dem væk? Ja, siger Lars Lund, og giver disse gode råd til hvordan.

 

Vi har købt hus og dertil have, som er fyldt med blomster og bede i alle afskygninger. Flot er det bestemt, men jeg er bestemt ikke et havemenneske, og grønne fingre har jeg aldrig haft, så min kæreste og jeg blev overvældede ved tanken om de mange bede og blomster, der skulle passes, hvis vi skulle bevare haven i sin nuværende form.

Vi er begge af den opfattelse, at havearbejdet ikke skal kræve for meget af vores tid, men samtidig sitrer det også i fingrene omkring selvforsyning. Vi drømmer om at dyrke grøntsager i drivhuset og i en lille køkkenhave i den bagerste del af haven. I resten af haven skal der være plads til, at man kan spille fodbold, slå vejrmøller eller noget helt tredje.

 

Louise er community koordinator for Drivhusklubbens danske, engelske og tyske site. I september overtog hun et parcelhus med en have fyldt med blomster, bede og ikke mindst drivhus. Fokus for Louise er at rydde ud i haven og få mere luft samt prøve lykken som drivhusnovice. 

Hvis den drøm skal blive til virkelighed, er vi kommet frem til, at det eneste rigtige er at nedlægge blomsterbedene og erstatte dem med højbede til grøntsags dyrkning. Derfor er den store overskrift for i år at få de blomsterbede væk, som vi med garanti ved, vi ikke vil have. Blomsterbedet langs huset skal i første omgang væk, så vi kan få mere ”luft” og en bredere græsplæne. I stedet for at smide direkte på lossepladsen, er planen, at jeg vil invitere venner og familie over, som kan få planterne med hjem.

 

 

 

Jeg har derfor forhørt mig hos Drivhusklubbens haveekspert og havejournalist Lars Lund om, hvad jeg skal gøre for, at mine planter kan få liv andetsteds. Lars Lund kommer med en række gode tips til flytning af planterne.

 

Alt efter om, det er blomster eller stauder, der skal flyttes, har de forskellige levevilkår, som der skal tages højde for.

 

Blomster

Der findes sommerblomster og stauder. Sommerblomsterne er enten etårige eller toårige.

  • Etårige: de blomstrer samme år, de bliver sået, og man har dem kun det ene år.
  • Toårige: disse blomster udvikler blade og stængler første år og blomstrer det andet år. Disse blomster kan man godt flytte, når de har udviklet sig første år, eller hvis man sår dem i potter, og så potter dem ud.

 

Stauder

”Stauder – som jeg helt sikkert tror, det er det, du har – er delt i to grupper. Dem, der kommer tidligt på året, og dem, der kommer senere.”

Stauderne kan sagtens flyttes og deles i flere stauder, bare ved at skære dem over med en spade 

 

Tommelfingerreglen for hvornår det er bedst at flytte stauder:

  • De tidlige stauder: disse flyttes normalt om efteråret, for her er de begyndt at hvile.
  • De sene stauder: disse flyttes normalt i foråret, for her er de begyndt at hvile.

 

Lars fortæller, at det er en fordel at flytte stauden så tidligt som muligt – gerne i marts eller april, men at man sagtens kan flytte begge grupper stauder næsten hele sæsonen med. Man skal bare være opmærksom på, at stauden det nye sted skal vandes godt og vandes til den igen strutter. Det glæder mig, at jeg hurtigt skød den første tanke væk om at smide stauderne ud.

 

Nu vil jeg gå foråret i møde med en vis optimisme. Den dårlige samvittighed med at splitte vores bed ad er ikke så tyngende, og glæden ved at give stauderne liv hos andre er heldigvis større.

 

Varme drivhushilsner

Louise, Drivhusklubben