Blog


...

Louise Curley

10 mar 2021 15:46

Dyrk georginer

En af de bedste måder at få gang i humøret på en kold og grå februardag er, at bestille georgineknolde. At vælge ens yndlingsplante eller -blomst er næsten umuligt, men georginer er klart på toppen af min top-10-liste med havefavoritter. Det er svært at tro, at disse flamboyante blomster indtil for nyligt blev betragtet som værende for spraglede og ikke sofistikerede nok til den moderne have. Georginer blev sat til siden, ligesom gammeldags kolonihaver og udstillingshaver, fordi havedesignet vendte mod mere trendy naturalistiske planteideer som prydgræs og præriestauder.

 

Heldigvis er georginer kommet tilbage. Plantekataloger og onlineforhandlere har et hav af specielle sorter, lige fra stikkende kaktus-sorter til bolde af tætsiddende blomsterblade, fra simple enkelte blomster som er elsket af bestøverne til dem som ligner vandliljer. Nogle georginer bliver tårnhøje, næsten 2 meter, mens andre er så små de kan være i potter. De findes i næsten alle tænkelige farver og er en af de planter hvor du får mest for pengene. De fleste knolde koster ca. 20kr. og så vil du få et væld af blomster fra juli til frosten kommer. Du kan altså være heldig, hvis du bor et sted med mildt vejr, at have blomster helt ind i november. Mange georginer er gode til buketter og nogle er endda forædlet til at have lang stilk, så de passer til blomsterindustrien.

Havecentre har mange forskellige knolde, men for at finde de bedste, skal man finde en forhandler, der er specialist i knolde. Når dine knolde er leveret eller du har hentet dem i havecenteret skal de opbevares mørkt og køligt, men frostfrit. Hvis du har et drivhus eller en mistbænk kan du plante knoldene i potter i slutningen af marts for at få et forspring, ellers skal du vente til maj med at plante dem i jord. Brug store potter der mindst er 20 cm i diameter og fyld halvdelen med kompost, læg knolden i midten og fyld resten af potten med kompost. Vand komposten en smule, men uden at knolden står i vand, da roden så kan rådne. Når du kan se små skud stikke frem, kan du begynde at vande regelmæssigt. Hold potterne frostfrit indtil midt marts. Hvis georginerne vokser sig for store til deres potter, kan det være nødvendigt at plante dem om i noget større. I midten af maj kan du starte med at akklimatisere planterne, så de vænner sig til udendørslivet, ved at stille dem ud om dagen og sætte dem under et tag om natten i ca. en uge, indtil de kan stå ude hele døgnet. Efter to uger kan de så blive plantet i jorden, det sted man ønsker de skal være.