Blog


...

Lars Lund

07 dec 2021 14:27

Julen begynder i januar

 

Lars Jon er florist og har skrevet en bog med titlen Floristens jul, som nok vil være kærkommen lige nu, hvor julens snart skal bæres ind. For Lars Jon er der dog, i forhold til at samle, ingen juleræs, for julen bæres i hans bevidsthed hele året. Det vil sige, at han på hans mange små ture i naturen eller haven, samler ind til det, han selv betegner som forråd, som et lille egern ville gøre det. Hvert år tager Lars Jon rundt hos travle familier og pynter op i deres hjem, og han nyder det, men trods det at pynte for andre jo er en forretning, er han ikke bange for at give sine tips videre. Man får en masse naturoplevelser med sig, og er der børn i familien, får juledekorationerne fra det indsamlede materiale en helt anden betydning. Mange samler i dag heldigvis også ind med veninder og venner, ja sågar som hos os med naboer for bagefter at gå i drivhuset og lave fælles julepynt.

Den første dekoration

I bogens indledning falder jeg også over, at Lars Jon skriver, at der måske er noget at overvinde, når man skal skabe sine egne dekorationer.

– Mange har nok stadig den ubehjælpelige lysdekoration med gran og et skævt rødt lys i tankerne tilbage fra skoletiden, skriver Lars Jon. Har han nu ret? Det får mig i al fald til at tænke, da jeg selv gik i første klasse. Dengang tog vi i skoven med klasselæreren og samlede gran og kogler i november. Vi formede en rund kugle af ler, lige stor nok til, at der kunne puttes et juletræslys i og plads til en enkelt stump gran. Vi fik lov at tænde lyset i nogle minutter hver morgen. Hold op, hvor var jeg og mine klassekammerater stolte. Jeg husker det slet ikke som noget ubehjælpeligt men mere som noget helt fantastisk. Så nej, jeg tror slet ikke, vi føler at det, som vi i skolen skabte, var noget ubehjælpeligt og som noget, der i dag skulle holde os tilbage. Det er mere tiden, der er lidt ubehjælpelig. Det, at vi overlader alt til professionelle, fordi vi ikke har tid eller rettere prioriterer anderledes i dag.

Det er dog en hel anden historie, og Lars Jon er givet enig, når det kommer til stykket, og måske mener han snarere, at det hele skal være så perfekt, at vi ikke tør, men det skyldes nutiden. Selv en klump ler med et stykke gran og en lille kogle er et kunststykke, og vil du udvikle kunsten og få endnu flere farver på paletten, så gå en tur eller to i skoven eller i haven og kast dig ud i nye eventyr efter inspiration fra floristen. Flere af hans kreationer er netop i ordets positive betydning som julen, så barnlige, at både børn og voksne kan lege med og glædes over det, der skabes sammen. Der er mange bøger på markedet med dekorationer, men ganske få, hvor der også er tænkt børn. Det er der heldigvis her, for julen er børnenes.