Blog


...

Louise Curley

19 okt 2021 10:46

Dyrkning af sukkulenter

At bruge timer på at vande potter i tørre periode er ikke noget jeg ligefrem nyder; Jeg vil hellere slappe af i en liggestol med en kold forfriskning i hånden. Så hver sommer, når det er tid til at plante i mine potter, forsøger jeg også at have nogle planter der er tolerante overfor tørke og som jeg ved kan klare sig i tilfælde af jeg ikke får vandet.

Sukkulenter er planter som har udviklet flere tilpasninger så de kan klare intens sollys og lange perioder uden regn – hvilket gør at de kan overleve ekstreme forholde. Tykke og saftige blade gør at de kan opbevare vand og samtidig undgå at vandet fordamper. De ’ånder’ også anderledes end andre planter. Sukkulenter åbner bladenes porer så de kan absorbere kuldioxid om natten, hvor det er køligere.

Jeg elsker bare diversiteten af sukkulenter. De kommer i så mange forskellige former, farver og teksturer hvilket betyder det er muligt at skabe nogle virkelig interessante sammensætninger. Nogle er hårdføre og kan dyrkes udenfor året rundt, hvor andre er mere sarte og har brug for beskyttelse mod en kold og våd vinter. Et frostfrit drivhus er ideelt, men en vindueskarm indendørs er lige så godt.

Sukkulenter kan ikke lide at være i fugtig kompost så sørg for at der er rig mulighed for at komme af med vandet via drænhuller i bunden samt brug kompost, der er velegnet for kaktusser og sukkulenter. Alternativt kan man også blande en stor portion sand eller grus med multikompost.

Husløg er hårdføre sukkulenter med grønne og røde spidser, spidse blade der er tæt pakket og udvikler nye sideskud.

Stenurt (også kaldt Sedum) er lave sukkulenter, som kan bruges som bunddækkeplanter der om sommeren er fulde af stjerneformet blomster. De er meget hårdføre og er derfor velegnet til grønne tage.

En af mine favoritter er Aeonium ’Zwartkop’, som udvikler trælignende grene der hver har mørklilla blanke blade. Første gang jeg opdagede denne plante var på en ferie til Isles of Scilly i det sydvestlige af England. Øerne ligger omkring 45 km fra spidsen af Cornwall, England. I dette balsamiske, frostfrie klima gror disse smukke planter i folks forhaver og de giver en dramatisk effekt i det fantastiske Tresco Abbey Gardens. Dog i et mindre tropisk klima er det nødvendigt at have disse planter indendørs i månederne fra oktober til maj.

Echeveria er særligt iøjnefaldende. Nogle er gråblå, hvor andre er mere lilla eller rødlige. Jeg elsker virkelige ’Blue Frills’-sorten der har tynde blade med lyserøde spidser.

Find en planteskole med sukkulent specialister for at få det bedste udvalg. For en planteelsker er det ligesom at gå i en slikbutik. At udvælge dem er ikke nemt – og man kan hurtigt blive draget af disse bemærkelsesværdige planter.