Blog


...

Lars Lund

29 jul 2021 09:11

Dyrk æbler, figen, tomater og meget mere på altanen

Selv om sæsonen er ved at gå på held, kan du sagtens nå at få gang i de hurtigste planter.

Bor du i en lejlighed, måske med altan på fjerde sal og ser ned i en kolonihave tæt på boligblokken eller måske ned i nogle parcelhushaver, kan du måske godt blive en smule misundelig over alt det lækre, der nu gror i haverne. Men fortvivl ikke. Køkkenhaven er nemlig ikke længere forbeholdt parcelhusfolket eller landboerne. Selv et lille drivhus kan du få plads til, hvis du har en altan.

Netop i disse år vil alle have mere natur, og det lige der, hvor de bor. Det ses tydligt i bybilledet i de store byer. Byhaver er skudt frem i byens baggårde, og selv i små lejligheder bytter potteplanterne nu plads med gulerødder, tomater og salat. Når hjemmets lykke kan gro i en vindueskarm, så må lykken og smagen af egne gulerødder også kunne dyrkes i karmen. Og ja, det kan den. Du skal blot vælge dine planter med omhu, og måske specialisere dig i det, du har mest lyst til. Nogle planter giver større udfordringer en andre.

De rette betingelser
Giv planterne så meget lys som muligt. Sydvendte vinduer giver mest lys. Mangler du lys, kan du supplere med en LED belysning i ydertimerne. Brug eventuelt en timer, der tænder og slukker for lyset. Flyt planterne lidt væk, når solen bager. For meget varme svider planterne.

Lidt vind i ny og næ, for eksempel fra en lille ventilator eller fra et vindue på klem, skaber luft omkring planterne. Dermed undgår du råd. Generel udluftning hjælper også, og det skal du jo alligevel huske. Undgå også overvanding. Lad eventuelt potterne suge vand op fra en bakke med en vandingsdug. Giv dem et ugentligt lille brusebad med en forstøver. Husk også en god pottemuld og skab dræn i potterne, og husk, at plastpotter holder længere på vand, end lerpotter gør.

De nemme
Mikrogrønt (små spæde spirer fra næsten alle slags frø) som Rucola, rødbede, grønkål, bladbede, karse, sennep, ærter, solsikke, majs, tallerkensmækker, giver sund kost, god smag, og er dejligt drys. Så gerne tæt. Brug lave plantebakker med drænhuller, så vandet suges op fra drænhullerne.  Vander du fra oven, klasker planterne sammen.

Du kan købe specielle spirebakker, hvor du ikke bruger jord, men hvor frøene ligger på en rist med vand under. Dæk med et klæde indtil spirerne kommer op.

Salat skal stå køligt. 15–18 grader er ideelt. Her er potter velegnet. Når de er lidt større, kan du give dem et vandbad hver anden dag i ti minutter, ikke mere end de kan nå at suge vand op.

Radisser sås også i potter og i en centimeters dybde. Læg plast over. Når de er kommet op, så vand hyppigt, det giver mildere smag. Skal stå køligt.

Krydderurter er nemme, men kræver mere jord, så brug potter.

 

Udfordringer
Gulerødder, kål, kartofler, peber og tomat kræver lidt mere, men er absolut ikke umuligt.

Generelt kræver de lidt større beholdere fordi rodnettet er større. Gulerødder kan sås og gro i en overskåret mælkekarton, eller i spande og potter. Gulerødder trives, hvor det ikke er for varmt. Mest held med de tidlige sorter og de mindste som pariserkarotter.

Gønkål: Vælg lave sorter. Giv en smule flydende gødning, når de er kommet op.

Rødbeder: Alle sorter er egnede, men de små ` Zeppo ´er hurtigst. ( 50 dage).

Kartofler: Kan dyrkes i særlige potter for eksempel. PotatoPot, hvor du kan plukke kartofler og lade planten gro videre, men kan også dyrkes i selv en lille urtepotte, hvilket kan være sjovt for børnene. Har du en altan, er murbaljer en glimrende mulighed.

Tomater: Dyrk de små cherrytomater, de er lettest og giver godt udbytte. Kitchen Minis er er færdigudviklet plante, som er udviklet til indendørs brug.

Chili er størst udfordring. De kræver varme og lys, men egnet er Habanero, Hungarian og Bird Eye Demon. Derimod er det ret let at dyrke de almindelige peber planter.

Blandt det specielle er ingefær og gurkemeje, der dyrkes på samme måde.  Køb de ingefær, hvor du kan se en knop eller flere. Vælg en god pottestørrelse, (rødderne vokser vandret). Skær et stykke med knop af din ingefær, og sæt den i en potte med et par centimeter jord over. Vand uden at overvande. Regn med to måneder inden der kommer liv i planten. Starter du i en lille potte, så plant om til en større.

 

Æbler
Karmen er god, men en altan giver selvsagt endnu større muligheder og i princippet lige så store som i en have. Jo større potter eller beholdere med jord, jo flere muligheder har du. Her kan du for eksempel dyrke i plantesække. Læg to ovenpå hinanden, og skab forbindelse ved at skære huller, så får du for eksempel flere kartofler. Et lille vægdrivhus er mindst lige så godt som et drivhus i en have. På altanen kan du også dyrke frugt som vin, figen, æbler. Her er der særlige sorter inden for alle kategorier, der er specielt egnet til dyrkning i potter. På markedet findes også minisorter af både æbler og pærer, fersken og blommer.

 

Snydemåden
Glaskål, grønkål, rødbeder og mange andre planter, kan købes helt færdigudviklede i potter. Gartneriet Petersen i nærheden af Århus, har specialiseret sig i netop den form for pottekultur, som sælges gennem byggemarkeder, planteskoler og supermarkeder. Ideen er tænkt til den travle haveejer, der hurtigt vil have resultater. Der er dog en del restauranter og private, der har taget ideen til sig, og for eksempel købt en veludviklet glaskål eller nogle små grøntkål, der måske mest udgør det som en dekoration i vindueskarmen eller på spisebordet.

 

Læs mere:

Grønne Altaner og terrasser, Isabelle Palmer.

Altanen i havehøjde, Signe Wenneberg

Den indendørs køkkenhave, Elisabeth Millard

Det økologiske drivhus, og kom videre med dit Drivhus Lars Lund