Blog
Udendørs potteplanter
Efter mange år med at leje huse og skulle dyrke planter i potter snarere end i jorden har jeg udviklet jeg mig lidt af en afsky mod potteplanter, hovedsageligt fordi jeg plejede at bruge så meget tid på at vande potterne, især i varmt vejr. Derfor brugte jeg ikke rigtigt potter da vi købte vores første hus - at have vores egen jord at dyrke i var meget befriende, og jeg kunne godt lide, at jeg kunne tage væk i en uge, uden at bekymrede mig om planter i potter, der dør af mangel på vand.
Vi er flyttet nu og selvom jeg har dejlige højbede og masser af plads til at dyrke i jorden, så har jeg på en eller anden måde fundet et lykkeligt kompromis, når det kommer til potteplanter. Området ved bagdøren er lidt af en solfælde - det er sydvendt og i læ. Det er også den hyppigst anvendte indgang til huset, så det er efterhånden blevet et sted med en planteudstilling ved døren.
Ved at samle alle mine potter på ét sted er vandingen gjort mindre tidskrævende, og fordi jeg går forbi dem flere gange om dagen, er det meget mere sandsynligt, at jeg får øje på, at en potteplante er tørret ud. Men det bedste ved denne samling af planter er den farverige og ofte duftende velkomst, de giver.
Jeg bruger dette område til at skabe en skiftende udstilling af sæsonbestemte planter. Om vinteren er der kødbær, vinterblomstrende lyng, violaer og græs, som løfter humøret i årets mørkeste måneder. Disse efterfølges af en masse forårsblomstrende løg og tidligtblomstrende stauder såsom primulaer. Jeg har tendens til at fokusere på at dyrke dejlige forårsplanter her, som ellers ville forsvinde i haven. Planter som petticoat påskeliljer, stenbræk og masser af krokus. Større potter er fyldt med tulipanløg i det sene efterår, og i april og maj giver de et spektakulært syn af farver. I midten af maj, når disse planter falmer, flytter jeg nogle af potterne, der indeholder løg, til et skyggefuldt hjørne, hvor bladene kan dø og fodre løgene til næste års blomster. De andre potter fjerner jeg planterne fra, genopfylder komposten og går i gang med plantningen til sommeren.
Af sommerfarverige blomster bruger jeg normalt ungplanter af halvhårdføre etårige og delikate stauder fra havecentret og jeg blander disse med hårdføre stauder som salvie og prydgræs der er langvarige. Mens kanterne i haven er plantet med stauder og buske, og disse ikke har tendens til at ændre sig meget hvert år, er dette lille hjørne ved min bagdør som en udstilling, hvor jeg kan vælge et andet tema eller farvepaletter, og jeg kan dyrke planter i potter her, der ikke ville trives i det tunge ler, der er i haven, såsom fx sukkulenter og pelargonier. Mange af disse planter vil fortsætte med at blomstre lige indtil frosten kommer, og derefter starter cyklussen igen med løgplantning til det følgende forår og tilføjelse af planter, der vil give lidt farve over vinteren.

Om Louise Curley
Louise er engelsk haveekspert, havejournalist og forfatter til den prisvindende bog The Cut Flower Patch. Louise er passioneret omkring planter, er fortaler for økologisk havearbejde og det vilde liv i haver.
Bliv klogere på Louise Curley- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster