Blog


...

Lars Lund

12 apr 2021 12:17

Tre Instagramprofiler du skal følge, hvis du er vild med hygge i drivhuset

Flere og flere vælger drivhus for at dyrke familielivet, og nu har tre drivhuspiger lavet en gratis guide til, hvordan du skaber råhygge i drivhuset

Af Lars Lund

l@rslund.dk

 

Fra at være et lille ofte lavloftet hvidkalket glasbur man kravlede ind i for at se til sine tomater, og som man tidligere placerede i baghaven, er drivhuset i dag i større grad blevet den nye havestue eller måske rettere det moderne lysthus. Det betyder også, at drivhuset ikke længere kun har det formål, at det er noget man kan dyrke tomater og agurker i, men i høj grad nu også er et rum, man dyrker sig selv og familien i. Et driverhus, som det også er blevet populært at kalde det. Det vil sige et hus, der overvejende er til hygge og afslapning, og væsentlig mindre er til de sorte negle.

Som så meget andet i disse coronatider er havelivet blomstret op. Det indbefatter også lysten til at få et drivhus. Skal det være helt fint, så er det et orangeri, selv om det, der kaldes orangeri, ikke altid helt er det, det giver sig ud for. Det er også lige meget, hvad man nu kalder det, bare man er tilfreds med sit glashus, og det er ung som ældre, der har fået drivhus. Begejstringen smitter af på leveringstiderne. Hvor man før corona næsten kunne køre hjem med et drivhus på traileren samme dag man så det, må man i dag vente måneder for at få det leveret. Det til trods for at Europas største drivhusleverandør Juliana har skruet gevaldigt op for arbejdsstyrken. 

Kira Leth fra omegnen af Assens, er en af de mange, der med corona er søgt mere ud i haven, og som også er forholdsvis nybagt drivhusejer. Trods ny, har hun på sin blog Frøkenleth.dk, sammen med tre andre nye entusiaster taget initiativ til en gratis guide, der hjælper folk med en mere utraditionel indretning af drivhuset. De fleste drivhusbøger har mest fokus på dyrkning og indretning til plantebede og mindre på indretning, når det handler om at bruge drivhuset mere til ophold, end til planter. Hun er selvfølgelig som mange, der elsker billeder, bruger af, og har egen profil på Instagram.

Selv om et drivhus i lovens forstand heller ikke er, og ikke må være et opholdsrum, så må man godt have lidt møbler i drivhuset, så man kan få sig en kop kaffe eller en lille lur i hængekøjen. Derfor handler det blandt meget andet om at udnytte de ret få kvadratmeter glasstuen har, så der også kan blive plads til andet end planter.

Kira der er initiativtager bag guiden har lavet andre guides om drivhuse på sin blog. Er du for eksempel usikker på, hvordan du i det hele taget skal gribe det at få et drivhus op i haven, så har hun lavet en guide om, hvordan du kommer i mål med dit projekt. Hendes indfaldsvinkel er meget pædagogisk, hendes baggrund som pædagog smitter af.  Guiden kan som Indretningsguiden gratis downloades fra bloggen Frøkenleth.dk     

 

Følg de tre hyggenørder på

@glimtbybloch

@Helenas_rum

@froken_leth

Frøkenleth.dk

 

 

Trekløveret

To andre instagrammer, Pia Bloch-Nielsen og Helena Norrstrøm har været Kira behjælpelig med opgaven. Pia er cand. mag, og karriererådgiver og bor I Gistrup lidt uden for Ålborg. Hun har altid haft stor interesse for indretning og godt design, og hendes drivhus og Instagramprofil, oaser af hygge, god smag og inspiration.

Helena sælger til daglig kvalitets legehuse fra eget firma og læser ved siden af til indretningsarkitekt. Hun bor i Karlslunde lidt uden for København. De tre piger følger hinandens Instagramprofil, og selvfølgelig mange andres og får herigennem en masse inspiration, hvoraf noget ved fælles indsats er endt i en guide.

Fordelen ved tre bidragydere er, at deres drivhuse har vidt forskellig størrelse. Kiras er 13 kvm, Pias 18,8 og Helenas blot 8 kvm. Til gengæld har Helena to drivhuse. Hun fik sit første sidste år men hurtigt var det fyldt op med alverden herligheder og har derfor nu købt drivhus nummer to. Netop de forskellige størrelser giver forskellige udfordringer, som betyder, at alle kan være med og alle kan finde inspiration i de tre pigers forslag og på deres instagramprofiler.   

Teglgulv varmer
I guiden giver de tre entusiaster blandt meget andet tips om, hvor huset skal ligge i haven, og om drivhusets gulv både inde i selve drivhuset og ude omkring det. Det er nemlig en god ide at lade belægningen gå videre ud i haven. Hver især fortæller de, hvad deres egent kriterie for deres valg har været. Kira og Pia har begge valgt et gulv af tegl. Når stenene er varmet op, er det meget behageligt at gå på i bare træer. Også farven på gulv og hus spiller ind. Her har de set på, hvad der passer godt ind til omgivelserne også i forhold til boligen.

Pia er total bidt af ild. Det hygger og luner både en kold sommeraften, men også om vinteren. Hun bruger ganske enkelt sit hus hele året. Ud over en gaspejs til udehygge har hun en mobil brændeovn, som kan bruges i haven, i drivhuset eller i vildmarken, hvis man er til det, og så skal kontoen til stearinlys selvfølgelig være stor. Af og til er det et rent lyshav, når man ser på Pias drivhus, et fantastisk syn.

Helena med det mindste hus har valgt at placerer drivhuset tæt på boligen, så hun indefra kan sidde og kikke ud i drivhuser. Det ser ganske raffineret ud og det er ret utroligt hvad man kan skabe af hygge, i bare otte kvadratmeter. Også her er der som hos de to andre god smag og en misundelsesværdig indretning. Normalt siger man, at man aldrig skal købe et hus under ti kvadratmeter, men Helena viser, at otte også kan bruges.   

Pigerne kommer også ind på fordelen ved at trække el med ud i huset. Det giver gode muligheder for stemninger med elektriske pærer, og at kunne sidde med en ikke helt opladt IPad for at se på nye ideer eller måske hører lydbøger. Der er også tips til møbler, og hvad man gør for at forhindre at de bliver fugtige.

Himmelrummet
Hvis ikke du var klar over det, så kan et drivhus ganske enkelt blive meget varmt. Allerede i marts kan temperaturen nå langt over 20 grader, og jo højere solen står på himlen, jo varmere bliver det.
Her er der forslag til at plante en vin, der kan lave skygge, men også forslag i det endnu mere romantiske hjørne, med hvide gardiner, der kan give en stemning i retning af et himmelrum med himmelseng.
De tre indretningsnørder øser ud af deres gode tips. Man skal passe på ikke at slæbe alt for meget ind i glashuset, så det blot ender med at blive et hus til alt det, man ellers ikke har plads til i boligen eller haven. For meget skrabsammen, kan ende med, at det hele bliver et skur og hyggen forsvinder. Med andre ord skal man holde fast i ideen om at her er hygge. Møblerne behøver ikke at være nye. Der er mange skønne loppefund at finde og med en sav, nogle paller, en hammer og nogle søm, kan man også lave sin helt egen ”gør det selv” stil.

Tro på dig selv
Selv om man kan søge inspiration andre steder handler det også om at være tro mod sin egen personlige stil, lyder budskabet. Lad huset afspejle hvor du bor. Bor du tæt på stranden så lad noget af det maritime spiller ind, og bor du op til en mark, så pluk smukke kornbuketter eller find vilde smukke blomster i grøftekanten. Kranse af naturens materialer hygger også, og så begynder det jo alligevel at ligne lidt af et drivhus til planter, blot på en anden måde og mindre pasningskrævende måde.