Blog


...

Lars Lund

12 apr 2021 14:07

Så varmt skal det være, før du sætter tomat, agurk og chili ud i drivhuset

Selv om det kribler, kan det betale sig at tage den lidt med ro

Af Lars Lund

l@rslund.dk

 

Koldt aprilsvejr kan godt neddrosle lysten til at plante tomaterne og agurkerne ud i drivhuset, og det er nu heller ikke helt dårligt at blive kølet lidt af. Mange sætter nemlig både tomater og agurker alt for tidligt ud, og selv om lige så mange måske vil hævde, det da er gået meget godt, så er det først senere på sæsonen, man rigtig opdager, at det måske ikke var så godt. Til den tid har man glemt årsagen til, at de ikke helt trives og tror, at ens planter er ramt af en pludselig sygdom. Det er, som når gader og fortov saltes, man opdager først skaderne på de planter, saltet rammer, senere på året, når væksten skal rigtig i gang.

 

 

Roden går i stå
Hvis du sætter dine planter tidligt ud, uden de får ekstra varme, så udvikles rodnettet ikke helt som det skal. For tidligt udsatte planter får et dårligere rodnet. Det kan de godt klare sig med et stykke tid, men når de skal vokse og give frugt, kan agurkerne falde af og tomatplanterne få sygdomme. Derfor er det godt at styre din tålmodighed. Køber du udplantningsplanterne i planteskolen, eller supermarkedet, så lad dem passe dine planter, indtil de er klar.

Tomater
Allertidligst må en tomatplante komme ud fra midten af april, men vent gerne til omkring første maj eller senere frem til midten af maj. Har du ikke længere plads til dine tomater inde, og vil have dem ud, så skal du hærde dem. Det betyder, du skal sætte dem ud i dagtimerne og tage dem ind igen, inden nattens kulde begynder.  

format_quote

NÅR DU PLANTER ENDELIGT UD, SKAL TEMPERATUREN I DRIVHUSET MEGET GERNE VÆRE OPPE PÅ 12 GRADER OM DAGEN OG SYV OM NATTEN.

Flere tips

I denne artikel fra drivhusklubben kan du dels læse om forskellige tomatsorter, og hvordan man dyrker dem 

 

Tror du, at tomater skal vandes, vil du måske komme på andre tanker, når du har set denne video

 

Her kan du læse mere om plantesække

 

Og her en video om samme emne

 

I denne artikel fra drivhusklubben kan du dels læse om forskellige tomatsorter, og hvordan man dyrker dem 

 

Tror du, at tomater skal vandes, vil du måske komme på andre tanker, når du har set denne video

 

Her kan du læse mere om plantesække

 

Og her en video om samme emne

Plant dybt
Plant tomaterne dybt, især de der er blevet meget ranglet i din vindueskarm, det vil sige jord op over 10-15 cm over stænglen. Det giver dem mulighed for at få nye og flere rødder, der vil vokse ud fra stænglen under jorden.

Agurker
Agurker skal derimod ikke plantes dybt. Helst skal der formes en lille vold, lige hvor rødderne går ud fra stænglen eller ikke plantes dybere, end de stod i den potte, du har købt den i. Hvis vandet ikke kan løbe væk, samles fugt lige ved rodhalsen, og så går der råd i den. Agurker kæver meget varme og skal stå, hvor det er lunest i drivhuset og tidligst plantes ud midt i maj, men vent meget gerne til første juni. Skoleagurker er nok de mest hårdføre.

 

Peber og chili
De to familiemedlemmer skal også vente til midt i maj. Peber og tomat kan godt dyrkes på friland, men her skal du bestemt ikke plante ud før lidt hen i juni. Chili kræver mere varme og trives bedst i drivhuset.

Plantesæk
Mange vælger at dyrke i plantesække. Efterhånden er flere og flere producenter gået over til at have så lidt spagnum i sækkene som muligt, og har erstattet noget af spagnum med kompost. Hvis dine planter hurtigt skulle blive syge i plantesækkene, kan det skyldes, at noget af den kompost, der er anvendt, kan have indeholdt plantegifte, og selv om det kan være meget små mængder, er det noget, især tomater kan reagere overfor. Et problem blandt andet Haveselskaber arbejder med at finde mere konkrete svar på.   

Prisen på en plantesæk svinger voldsom og i denne video kan du få nogle tips om forskellen på de forskellige sække.

Prisforskellene handler om volumen, om hvilken gødning der eventuelt er anvendt, og om der overhovedet er gødning i sækken. Det kan du læse om bag på sækken. Økologisk gødning koster mere end ikke økologisk. Bruger du kapilærkasser, kan du lige så godt købe en sæk uden gødning. Her skal gødning til planterne optages gennem det vand, der er i kapilærkasserne.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Mogens Lund

19 apr 2021 11:44

Der er efterhånden en del links i dine artikler, der ikke fører nogle steder hen?
Eks. denne video ovenover "https://drivhusklubben.dk/blog/march-2018/kan-det-betale-sig"
Og denne fra nyhedsbrevet "https://drivhusklubben.us1.list-manage.com/track/click?u=15f254e6d293680fb124b3ba1&id=5d023bf8cc&e=c42bfec685".