Blog
Drømmer du om en vildere have - så er det nu, du skal gå i gang
Mange forskellige blomster giver diversitet i haven
Du redder ikke verdens truede arter ved at lave en vild have, men du beriger dit liv ved at give plads til naturen og flere arter i din have, mener biolog Katrine Turner, der med sin virksomhed Vildskab lever af at vejlede folk i, hvordan de får mere natur ind i haven.
Tekst: Nanna Stærmose
Foto: Katrine Turner/Vildskab
Biodiversitet er blevet det nye store ord i havefolkets vokabularium. Men hvorfor skal vi egentlig tænke i biodiversitet, når vi indretter os i haven og drivhuset, og kan vi dermed være med til at redde planeten?
“Nej,” lyder det korte svar fra Katrine Turner, biolog og ph.d. og kvinden bag firmaet og Instagram profilen Vildskab hvor hun designer og laver vilde haver og afholder kurser og foredrag. Ifølge hende er en af de største misforståelser mht. biodiversitet, at vi tror, at vi køber os en form for grønt aflad og er med til at fremme bevarelsen af truede arter, men mange af de truede arter kræver altså nogle store vilde naturområder, for at blive reddet.Det er svært at lave i haverne, men så er der andre fordele.
“Du redder måske ikke verdens padder og insekter ved at plante fire forskellige stauder i haven, men ved at lave en vild have med mange forskellige planter, gode levesteder - huller og huler, kan du tiltrække flere forskellige arter i din egen have, og det gør alt andet lige din have til et rigere og mere interessant sted at opholde sig, og samtidig får du et forhold til naturen, og det mangler vi” siger Katrine Turner.
En kvasbunke af gamle grene er et godt sted for pindsvin og larver at gemme sig for vinteren
Lav en kvasbunke og så vilde blomster
Efteråret har indfundet sig, og det er måske ikke nu, at de fleste af os tænker i at lave nye tiltag i haven. Men hvis du vil have mere vildskab udenfor havedøren næste sommer, så er det faktisk ideelt at gå i gang nu. Katrine Turner peger på to ting, du med fordel kan kaste dig over.
“Lav en kvasbunke af gamle grene og kviste. Det er et ideelt sted for dyr og larver at gemme sig og gå i hi for vinteren,” siger hun.
Den anden ting du med fordel kan gøre her i september er at samle frø fra vilde blomster og strø dem ud i din have. Så ligger de klar til at komme op til næste sæson. Katrine anbefaler, at du finder blomsterfrø fra grøftekanter eller små græsområder i nærheden af, hvor du bor.
“Ved at tage frø fra planter i dit nærområde sikrer du, at du får noget med hjem, der trives i de jordforhold, som du selv har i haven. Det er ikke givet at frø fra planter i Thy trives lige så godt på Sydfyn,” siger hun.
Derudover anbefaler Katrine Turner, at du tjekker de blomster, du tager frøene fra, fx ved at bruge en app som inaturalist eller plantsnap. Hun anbefaler, at du går udenom invasive arter som fx japansk pileurt og vild pastinak og anbefaler at tjekke miljøstyrelsens invasivliste, hvis du er i tvivl.
En tredje ting, du med fordel kan gøre lige nu, er at plante buske og træer. Det kan fx være hvidtjørn, pil eller skovæble, som godt nok ikke egner sig til at lave æblekager af, men fuglende er vilde med dem.
“Det handler om at tænke i, hvad der er godt for dyrelivet - skovæble giver føde, mens fx en hvidtjørn er et fantastisk sted for fuglene at bygge rede,” siger hun.
Slå græs to gange om året og drop gødning
Udover at få en mere interessant have, giver en vild have også mindre pasning. Bl.a. anbefaler Katrine Turner, at du minimerer græsslåningen til to gange om året - en gang om foråret og en gang om efteråret. Dermed får du skabt noget, der minder mere om en eng end en friseret græsplæne - dog kan du, hvis du ønsker det, ‘slå’ nogle stier, så du lettere kan komme rundt. Men er det vigtig, at du samler dit afslåede græs sammen og smider i komposten.
“Det afslåede græs giver næring og gøder jorden, men faktisk er det en fordel at ‘udsulte’ jorden lidt, når du ønsker en vild have. Hvis du gøder, risikerer du, at arter som i forvejen vokser hurtigt - fx skvalderkål og brændenælder vokser endnu mere og dermed bliver for dominerende. Ved ikke at gøde - giver du dem lidt ringere vækstbetingelser og skaber mere balance i forhold til, at andre arter får mulighed for at vokse frem,” siger hun.
Samme princip gælder mht. til dyrelivet. Jo flere arter, du har desto større er sandsynligheden for, at de holder hinanden i skak, så ikke en art dominerer. Og så opfordrer Katrine Turner til, at du begynder at se skadedyr som nyttedyr.
“Det kan godt være, at du ikke bryder dig om tanken om at have bladlus, men de små grovædere er selv føde for fx mariehøns og blåmejser, som også er skønne at have i den vilde have,” siger hun.
På samme måde giver det også mening at invitere pindsvinet indenfor. Udover at være små hyggelige, gryntende væsner, spiser de nemlig snegle - også den forhadte dræbersnegl - i hvert fald de små af dem, lyder det fra Katrine, og når nu du har fået lavet din kvasbunke, så har du taget det første skridt til både flere pindsvin og andre små rovdyr, der kan give liv og spænding til din have.
Fem fordele ved den vilde have
1 Den vilde have giver mere plads til naturen, og naturen trænger til mere plads.
2 Du får flere oplevelser i din vilde have i forhold til, at du invitere flere arter indenfor - fx kan du være heldig at se sommerfugle forvandle sig fra larve til puppe og til smuk sommerfugl. Aurorasommerfuglen er fx vild med at bruge løgkarse eller engkarse til at lægge sine æg på, så planter du disse, eller lader være med at luge dem væk, kan du være heldig at få de smukke hvide sommerfugle i haven.
3 Den vilde have kræver mindre vedligehold end en have med ordnede bede. Græsset skal blot slås et par gange i løbet af sæsonen og stauder og planter skal have lov til at vokse vildt og frit.
4 En vild have giver mening for dig, der gerne vil læne dig lidt tilbage fra præstationsræset og bare være i nuet og lade ske.
5 Du får verdens største læreplads og legeplads. I den vilde have er der ingen færdig opskrift på, hvordan du skal gøre. Prøv dig frem - eksperimenter - vær nysgerrig og kreativ, og nyd livet.
Om Katrine Turner
Uddannet biolog og har skrevet ph.d. om forholdet mellem naturen og samfundet
Står bag instagramprofilen Vildskab
Deltog sammen med veninden Lilli Gruwier i TV programmet Kamp til Hækken i 2018, og i efteråret aktuel med Giv Os Naturen Tilbage på DR1 og Vilde Haver på DR.dk
Afholder kurser og foredrag og den vilde have

Om Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub
Drivhusklubben står bag alt lige fra journalistiske artikler om skæve drivhushistorier og Juliana-medarbejderes drivhusberetninger til diverse guides om livet i og med drivhus.
Bliv klogere på Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster