Blog


...

Lars Lund

14 sep 2020 12:07

Økologisk gødning slår måske planter ihjel

 

Tomater i drivhuset har været særlig hårdt ramt i mange private drivhuse, og Haveselskabet opfordrer nu folk til at rapportere misdannede planter

Af Lars Lund

l@rslund.dk

Lykkedes dine tomater ikke i år, krøllede bladene underligt og gik planterne helt ud, så er det ikke sikkert, det er dig, dit drivhus eller din pasning af planterne, det er galt med. Gennem det sidste års tid års tid er der kommet flere og flere meldinger fra haveejere om mystiske skader på deres planter. Skaderne stemmer overens med tilsvarende symptomer, der kan opstå ved brug af ukrudtsmidlerne aminopyralid eller clopyralid. Meldingerne er både kommet til Haveselskabet og til Miljøministeriet. Planterne bliver misdannede med grove, krøllede blade, og væksten går i stå. Skaderne er set både på tomat, der er særlig følsom og peber (Capsicum), der har været dyrket i forskellige typer købejord, og efter brug af flydende gødningsprodukter (som endda er godkendt til økologisk brug).

Tomater og andre planter kan sagtens få krøllede blade af andre årsager, så i nogle tilfælde kan det være vanskeligt at være sikker på årsagen, men for erfarne havefolk kan man se forskel på krøllede blade, og går væksten i stå, bør alarmklokkerne ringe, hvis man ellers har passet planten korrekt.   

Fænomenet blev første gang iagttaget i 2019 i Norge og Sverige, og ikke mindst i England. Morten Linnemann der er redaktionschef for selskabet blad Haven, fortæller til Drivhusklubben, at man i Norge har undersøgt og fundet clopyralid i norsk økogødning, ganske vist i små mængder, men formentlig nok til at kunne gøre skade på for eksempel tomatplanter. Samtidig har flere svenske forhandlere i juni 2020 trukket økogødninger tilbage fra markedet, formentlig i erkendelse af, at der kan være ukrudtsmidler i gødningen.

Det har vakt en del undren, at det er økologiske gødningsprodukter, der ser ud til at være kilden til de skadelige stoffer. Morten Lindemann siger, at forklaringen ser ud til at være, at det faktisk er lovligt at bruge en vis mængde ikke-økologisk plantemateriale i produkter godkendt til økologisk jordbrug.

Haveselskabet har nu sat deres ekspert i plantesygdomme Magnus Gammelgaard til at se nærmere på problemet, og han opfordrer alle til at sende billeder og erfaringer ind til Haveselskabet. Det er vigtigt, man også fortæller præcis hvilken gødning, man har brugt. Umiddelbart tyder det ifølge svenske undersøgelser på, at det fortrinsvis er produkter, der indeholder vinasse, der er et restprodukt fra sukkerroer og sukkerrør. Nogle produkter med vinasse er der dog ingen spor af giftstoffer fundet.  

- En af problematikkerne i sagen handler om, at det i dag er tilladt at sælge flydende gødning med betegnelsen ”Godkendt til økologisk jordbrug”, selvom gødningen er fremstillet af ikke-økologisk dyrkede planter eller plantemateriale. Her er det vigtigt at vide, at der er stor forskel på, om gødningen er økologisk, og emballagen er påtrykt Ø-mærket, eller om gødningen er godkendt til økologisk produktion, siger Magnus Gammelgaard.

Haveselskabet er i dialog med eksperter i ind- og udland for at blive klogere på, om problemerne skyldes aminopyralid eller clopyralid, og hvordan det i så fald skulle være havnet i blandt andet gødningsprodukter godkendt til økologisk produktion.

På Facebook findes en meget aktiv gruppe kaldet Stop aminopyralid i gødning og kompost. Her kan du se eksempler på skader, som haveejere har sendt ind og læse udtalelser fra nogle af de producenter, der har testet deres produkter.