Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

30 apr 2020 15:47

Flere puster liv i drivhusdrømmen

De har travlt hos Julianas Drivhuscentre, for det er blevet tid til at realisere drømmen om et drivhus i haven. Drivhusklubben tog forbi og talte med kunder, der søgte alt fra et uderum med plads til familietid til bedre vækstbetingelser for chili og agurker

Tekst og foto: Drivhusklubben

 

Blæsten fejer grus og småsten henover den øde parkeringsplads, mens solen skiftevis skinner og forsvinder mellem skyerne. 

Indenfor er bestyrer Allan Stender ved at gøre klar til kunderne. Det er lørdag i april og lunere grader samt forbud mod at tage nogle steder hen betyder, at interessen for drivhuse er steget markant.

“Vi har altid travlt på det her tidspunkt af året, men i år oplever vi endnu større interesse. Vi danskere er blevet bedt om at holde os hjemme, og derfor går folk i gang med hus- og haveprojekter,” siger Allan Stender. 

De første kunder viser sig i døren. Christian Saggau og Dorthe Bjørn Andersen er et ægtepar i deres bedre halvdel af livet. De skal have et lille drivhus til dyrkning af primært chili, som Christian ønsker at give bedre vækstbetingelser.  

“Nu er jeg jo gået på pension og har lidt mere tid til den slags,” siger han, mens han inspicerer profilerne og hjørnernes sammensætning.

De dyrker allerede både kartofler, ærter, bønner og asparges i haven, så drivhuset skal være til chili og agurker. 

“Agurker har vi aldrig rigtig haft held med, så nu prøver vi at give dem et drivhus,” siger Dorthe. 

Dorthe synes, det kunne være flot at få drivhuset i grønne profiler. Men Allan må med beklagelse meddele, at den grønne er i restordre. 

“Så tager vi den i aluminium,” siger Christian, før Dorthe kan nå at gøre indvendinger. 

De køber to Juliana drivhushylder med. Hylderne er ideelle, hvis man, som parret her, ønsker at udnytte højden i drivhuset til at dyrke i flere mindre krukker.

 

Halls Altan 
Størrelse: 0,91kvm el 1,33 kvm
Farve: Grøn el. aluminium.
Glas: 3mm delt glas eller polycarbonat
Kommer med:
Sokkel 
Et vindue


Halls Altan er til dig, der søger et lille hjørne til dyrkning, men har begrænset plads fx hvis haven er lille, eller du har en altan. Se mere her

 
Bambifri zone, men plads til hele familien
Det ringer på døren. Selvom Julianas Drivhuscenter i Brøndby er 300kvm, så bliver butikken nødt til at tage sine forbehold mod Covid19, så døren er låst, og der er kun et til to hold kunder inde ad gangen. 

Udenfor står Bo Christensen og Eva Bøge med døtrene Ida og Anna. De er i gang med et større anlægsprojekt i deres 1250kvm have, og har tænkt et drivhus, hvor der både er plads til planter og mennesker ind i den plan.

“Vi er blevet anbefalet ikke at gå under 20 kvm,” siger Eva.

Pigerne drømmer om en blød sofa, hvor man kan ligge og slappe af, og så må drivhuset gerne være placeret, så der er udkig til trampolinen i haven. 

“Vi kan godt lide at gennemtænke tingene, og måske bliver det ikke i år, at det drivhus kommer op, men nu ville vi ud og se og fornemme sådan et drivhus,” siger Bo. 

De har kig på Julianas Grand Oase - en model, der absolut giver plads til både at dyrke agurker og hygge og nærvær. 

“Drømmen er også at få et rum, hvor vi kan nyde ydersæsonen - hvor vi kan sidde i den første forårssol og strække sæsonen lidt ind i efteråret også,” siger Eva. 

Drivhuset skal stå i forbindelse med familiens køkkenhave, der i øvrigt ofte får besøg af hjorte fra den skov, som familien bor op ad. Og selvom det er hyggeligt, så er det også upraktisk, at mange afgrøder ender som hjorteføde. 

“Vi håber derfor også, at drivhuset kan blive en form for dyrkningshelle og bambifri zone,” siger Eva. 

Juliana Grand Oase
Størrelse: 13 el. 18,8 kvm
Farve: antracit/sort (13 kvm få også i Alu/sort)
Glas: 3mm hærdet glas
Kommer med:
2 - 4 stk vindue 
4 stk nedløbsrør
Tagrender med vippefunktion
1 stk. dobbelt stalddør - det er muligt at tilkøbe endnu et dørsæt. Bemærk, at denne ikke kan eftermonteres, så ønsker du en ekstra dør, skal den bestilles og monteres med drivhuset. 


Juliana Grand Oase er til dig, der ønsker et smukt drivhus i luksusklassen, med plads til alle familiens haveprojekter. Grand Oase fås desuden i en murmodel se mere her

 

Lille drivhus med plads til planter og mennesker
Udenfor er flere biler kommet til, og folk venter tålmodigt på at komme ind. Marianne og Steffen Bager har en lille have og skal derfor have et lille drivhus. Et drivhus har været Mariannes drøm i mange år, og nu skal det være. 

“Jeg kunne godt tænke mig at prøve at dyrke tomater, der rent faktisk bliver til noget,” siger Marianne. 

Men det er også håbet, at kunne dyrke lidt mere eksotiske vækster. Det bliver måske begrænset, for Marianne har et travlt arbejdsliv, derfor starter de i det små. 

Det skal bare være et lille drivhus, men der må gerne være mulighed for at lave en lille hyggekrog,” siger Marianne.

De falder hurtig for Julianas Compact model. Huset er enkelt og på mange måder et ideelt begynderhus, hvor der godt kan blive plads til at dyrke både kaffehygge og krydderurter.

 

Juliana Compact
Størrelse: 5 kvm, 6,6 kvm, 8,2 kvm
Farve: Alu/sort el antracit/sort
Glas: 3mm hærdet glas i hele baner el. 10 mm polycarbonat 
Kommer med:
Stalddør
1-2 vinduer
Tagrende med vippefunktion
Nedløbsrør

Juliana Compact er til dig, der lever efter devisen: småt er godt. Den gode sidehøjde giver en god rumfornemmelse trods de få kvm. Se mere her

Dør på langsiden
En drivhusdrøm tager ofte afsæt i det gode liv, en oase et lille helle, hvor der er ro og tid til at lade op. Og så er der dem, der har nogle helt specifikke ønsker. Birthe Kragelund og Kim Andersen er blevet vilde med tanken om en dør på langsiden af huset. Det giver mening i forhold til, hvor de gerne vil placere deres hus, og så giver det en god rumfornemmelse at træde ind ad siden.

“Vi har haft et gammelt drivhus på bare 5 kvm i snart 20 år, og det har vi haft virkelig meget glæde af, men nu er vi klar til at udvide,” siger Birthe Kragelund. 

De har egentlig kigget på Halls Magnum, men den model er ikke udstillet i drivhuscentret. I stedet viser Allan dem Julianas Juniormodel - et rummeligt hus med en god sidehøjde, der giver plads til lidt højere planter og lidt mere albuerum. 

Dog er det ikke muligt at få en dør i siden, da siderne ikke er høj nok. 

”Måske skulle jeg bare bygge drivhuset selv, så kan vi få døren der, hvor vi vil have den”, siger Kim Andersen.


Juliana Junior
Størrelse: 9,9 kvm el. 12,1 kvm
Farve: Aluminium el. antracit
Glas: 3mm delt glas el. 3mm hærdet glas i hele baner
Kommer med:
Stalddør
4 stk. vinduer
2 stk nedløbsrør
Det er muligt at få Juliana Junior med 3mm hærdet glas i hele baner.

Juliana junior er til dig, der ønsker et klassisk drivhus. Den ekstra sidehøjde gør det let at dyrke lidt større planter, og de smalle profiler giver huset en visuel lethed. Læs mere her

 

I en skov af rhododendron
For Kirsten Hovgaard handler drivhusdrømmen mest om, at drivhuset ikke skal gøre sig bemærket. Hjemme i haven i Holte har hun sammen med sin mand en have med et hjørne, der ifølge Kirsten vil kunne skabe den oase, som hun drømmer om. 

“Vi har en hel skov af gamle rhododendron, som kunne danne rammen for sådan en oase. Idéen er, at drivhuset skal stå omringet af dem. Så egentlig skal drivhuset blot være der for at give varme og læ, men det skal ikke gøre noget væsen af sig,” siger Kirsten Hovgaard.

Hun har det hele på nethinden og har på nettet set på modellen Qube fra Halls. Qube er et meget let, elegant og enkelt drivhus, desværre er det ikke udstillet i drivhuscentret, så Kirsten kigger lidt på Julianas Juniormodel. 

“Egentlig drømmer jeg om at lave en lille hule - et frirum, hvor der er plads til hygge og måske et par citrustræer, et figentræ og måske en vin. Og så er det også meningen at bruge drivhuset til at overvintre planter i,” siger hun. 

Hun kigger lidt videre, men det er som om, at Quben er det eneste rigtige, den er enkel, gedigen og underspillet og det er netop det, som Kirsten Hovgaard er på udkig efter til sit nye åndehul i haven.

Halls Qube 
Størrelse: 3,9 kvm, 5,1 kvm el. 6,4 kvm. 
Farve: Sort
Glas: 3mm hærdet glas i hele baner
Kommer med:
Letløbende skydedør
1.Vindue

Halls Qube+
Størrelse: 6,6 kvm, 9,9 kvm el. 13,0 kvm.
Farve: Sort
Glas: 3mm hærdet glas i hele baner
Kommer med:
Letløbende dobbeltdør
2-4 stk vinduer

Halls Qube er til dig, der ønsker et æstetisk og enkelt hus. Huset har en unik profilkonstruktion, der gør det stærkt og modstandsdygtigt samtidig med, at det bevarer et let udtryk. Læs mere her

Linda Andersen og hendes mand Karsten får vejledning af Allan Stender fra Juliana Drivhuscenter. De har kig på en Juliana Veranda som skal stå på deres terrasse og skal primært bruges af Linda til at dyrke eksotiske grøntsager fra hjemlandet i.


Til thailandske grøntsager

Et drivhus opfylder mange drømme. Og de mennesker, som Drivhusklubben møder denne dag, vidner også om, at formålet med et drivhus har mange forskellige afsæt. For Linda Andersen handler drivhusdrømmen om at kunne dyrke eksotiske afgrøder fra sit hjemland. Hun er fra Thailand, men har boet 23 år i Danmark. Hun er sammen med sin mand på udkig efter et drivhus, der kan stå på deres terrasse, og som kan huse alle hendes forskellige chilier og thailandske krydderurter.

“Det er alt for dyrt i længden at skulle i et thailandsk supermarked og købe de her ting,” siger hun. 

Hun dyrker allerede, og hendes mand er også helt indforstået med, at hun har brug for et væksthus. De bliver hurtigt begejstret for Juliana Veranda. Det er en murmodel, og det passer godt med, at den kan stå på parrets terrasse op ad muren ind mod deres soveværelse. 

“Så kan vi træde direkte ud i den fra vores altandør,” siger hun og gør en bevægelse med armen, der indikerer, at hun åbner sin dør. 

Vi går tilbage mod udgangen, mens hendes mand taler produktspecifikationer og andre detaljer med Allan.
Linda fortæller, at hun er glad for at lave mad, og at hun dyrker så mange chilier, så hun altid har i fryseren og nok til at dele ud til alle naboerne. Med et drivhus ville hun kunne forlænge sæsonen og måske også dyrke om vinteren. 

“Jeg ville virkelig blive glad for sådan et drivhus,” siger hun.

Juliana Veranda
Størrelse: 4,4 kvm, 6,6 kvm el. 12,9 kvm. 
Farver: Alu/sort el. antracit/sort
Glas: 3mm hærdet glas i hele baner - dog er taget med polycarbonat.
Kommer med:
Dobbelthængslet stalddør
Tagrende med vippefunktion
2 stk vinduer
2 stk nedløbsrør

Juliana Veranda er til dig, der har mulighed for at udnytte en mur til at stille et drivhus op ad. Huset er rummeligt og egner sig både til dyrkning og driverliv. Læs mere her