Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

02 jun 2020 13:44

At lære at dyrke i drivhuset handler om at fejle og fokusere på succeserne

 

Liv og Mads er i gang med deres første drivhussæson, og indtil videre er kun omkring halvdelen af de forspirrede frø, blevet til noget. Der er meget læring i det, der går galt, siger Frederik Skovgaard, der hjælper sine venner med at lære at dyrke i drivhuset 

Tekst og foto: Nanna Stærmose


Du tager en drøm og planter den ud, og måske bliver noget af den til noget. Omtrent sådan har Liv Martine Niemann Hansen (29) og Mads Niemann Hansen (30) gjort i deres nye Orangeri fra Juliana. Huset blev sat op sidste efterår, og i år er derfor deres første drivhussæson. 

“Jeg er virkelig blevet overrasket over, hvor fedt jeg synes, det er at dyrke sine egne grøntsager, men hvis jeg skulle gøre noget om næste år, så kunne jeg godt springe forspirringen over og købe mig fra den del,” siger Liv.

Hendes mand Mads har det lige omvendt. Han kan godt lide at putte et frø ned i noget jord og se det komme op. 

“Jeg synes det er noget helt særligt, at jeg selv er med i hele processen. Jeg får jo faktisk et ret nært forhold til de her planter, når jeg går og passer og vander dem hver dag,” siger han. 

Liv og Mads har på Instagram lavet profilen Projekt Bækkelund, hvor de fortæller deres godt 50.000 følgere om livet på den gul-længede gård, der ligger lidt uden for Hirtshals. Selvom både Liv og Mads går op i mad - Mads qua sit arbejde som kok og Liv qua sin passion for kager, der førte til, at hun vandt den store bagedyst i 2015, så er de novicer, når det kommer til selv at fremdyrke tomater, squash og peber af den sorte muld. Men så er det godt, at de kan ringe til en ven. 

Unge i udkanten med jord under neglene
Vennen hedder Frederik Skovgaard (27), og han bor sammen med sin kæreste Nanna Nørholm (30) i nærheden. Frederik og Nanna har endnu ikke selv et drivhus, men dyrker på friland og deler deres erfaringer på instagramprofilen Udkansk, hvor de både fortæller om det at dyrke jorden, men også om, hvordan det er at bosætte sig i udkantsdanmark, når man er et ungt par.
Nanna er dyrlæge, og Frederik læser til lærer, og når han ikke læser om didaktiske metoder, pløjer han litteratur om dyrkning, have og natur igennem.

“Jeg er ud af en familie, hvor vi altid har dyrket både jorden og naturen meget - især min farmor lærte mig meget. Hun var vanvittig dygtig til at dyrke haven,” siger han.

“Du kan virkelig godt lide at gå i dybden med tingene og forstå ph-værdier og biologiske processor,” siger Nanna. 

Jeg er nok blevet lidt nørdet,” siger han, mens de tre andre nikker bekræftende.

Vi sidder i drivhuset, hvor den stive vestenvind er blevet afløst af lunt læ. Rundt i kanten er der henholdsvis højbede med bl.a. squash, majs og salat, og et par kapilærkasser med tomater.
Det er i sin spæde spiring, og nu krydser alle fingre for, at det vokser sig stort og giver afkast.

“Noget af det, der kan give udfordringer, er netop overgangen fra forspiring til udplantning,” siger Frederik. 

Han forklarer, at det især er den store temperaturforskel, og at det i virkeligheden handler om ikke at sætte de små spirer ud i drivhuset for tidligt. Men så igen er der forskel på planter.

“Peber, chili og agurk er fx meget varmekrævende, så de skal ikke for tidligt ud. Mens tomater godt kan komme ud i drivhuset i midten af maj.”

Hvis du ingenting ved, så spring ud i det
For nybegyndere i drivhuset er Frederiks anbefaling blot at springe ud i det og så gøre sig sine erfaringer, men skal han alligevel give et råd til hvilke afgrøder, han vil anbefale til nybegyndere, skulle det være tomater. 

“Tomat er en taknemmelig plante - det er vigtigt, at man planter den lidt dybt ned i jorden, så rødderne får ordentligt fat. Tomatrødder har nemlig en tendens til at skyde ud til siderne, og det er vigtigt, at de skyder nedad.”

I kapilærkasserne står et par små tomater. De ser ikke ud af så meget denne majdag, men det kommer de til, forsikrer Frederik. 

“Tomater vokser hurtigt og fylder meget - derfor anbefaler jeg også kun at sætte to planter i en plantesæk.”

Tomaterne er ikke forspirrede - de er hentet som små planter i det nærmeste plantecenter, og så plantet ud. Det var det, der fik Liv til at overveje forspirringen. 

“Altså når man kan købe en lille tomatplante for 25 kr. og undgå alt det bøvl med forspirring, hvor du ikke kan være sikker på, om de overhovedet kommer op af jorden, så er jeg nok til den nemme løsning,” siger hun.

De andre griner - det kender veninden godt og ved, at hun er mere til hurtige løsninger, der hurtigt giver afkast end langsommelige processer, der kræver tålmodighed. Der er heldigvis plads til det hele i drivhuset.
Nanna give veninden et kærligt klap på skulderen og smiler.

“Du kan få et par tomatplanter af mig næste år.”

Frederiks tips til at dyrke krydderurter

Krydderurter er skønne i det meste madlavning, og der er ikke noget bedre end at plukke sine egne. De er forholdvis lette at dyrke, men der er alligevel forskel på, hvor meget vand og varme de skal have.

Krydderurter som salvie, timian, rosmarin og oregano har brug for en masse sol, og er derfor gode at have i drivhuset. De må gerne tørre ud i mellem vandingerne, da de ellers nemt rådner eller kommer til at se sørgelige ud.

For at give dem en jord der minder om deres oprindelige fra naturen omkring middelhavet, kan man bruge en fornuftig pottemuld (gerne uden spagnum hvis muligt) og så iblande sand/grus el. lignende materialer til at gøre jorden mere porøs og veldrænet.  
Taler man derimod om mynte, kløver, basilikum, citronmelisse, citron verbena så ynder de gerne en mere fugtig jord. 

Alt efter vejr og året er midt maj/1. juni ikke helt skævt, såfremt nattetemperaturen ikke er under 10 grader. 



Følg Liv og Mads på: 
Projekt Bækkelund 

Her poster de om deres liv på gården, drivhuset og haven.

Følg Nanna og Frederik på:
Udkansk
Her poster de historier fra deres liv i udkantsdanmark, haveliv, hjemmelavede cremer mm. 

 

 

 

Frederiks Tip til tomatdyrkning


En god førstegangstomat er Gardners Delight. Den er robust og let at få til at gro


Den optimale vækst får du ved at nippe sideskuddende af i bladhjørnerne så planten fokuserer på at komme i vejret og få lavet blomsterklaser, i stedet for en masse bladvækst.

Du undgår at skindet sprækker ved at holde jorden jævnt fugtig for at tomaterne udvikler sig korrekt. Tørrer jorden ind spændes skindet på tomaterne og i det øjeblik man vander tomaterne igen, sprænges tomaternes skind da det ikke længere er elastisk pga. udtørring.

En optimal tomatplante har 4-5 store klaser - har den det, anbefaler Frederik, at du kapper topskuddet for at få planten til at koncentrere sig om at modne de tomater, der allerede er sat i stedet for at planten skal bruge kræfter på mere vækst.

 

 

 



Fakta om Liv og Mads' drivhus


Juliana Organgeri
15,2 kvm

"Et drivhus i luksusklassen, der med sin karnap og dobbeltdøre giver dig et hel unikt uderum."
Læs mere og få produktinfo her