Blog


...

Lars Lund

14 jan 2020 13:43

Fyld haven i år med sommerblomster

Af Lars Lund

l@rslund.dk

Snart skal vi i gang med at så sommerblomster. Faktisk er sommerblomster små mirakler. I løbet af en halvt år, nogle gange meget mindre, forvandler de sig fra at være små frø til at blive smukke blomster, der igen bliver til ganske små frø, inden efteråret sætter ind.  

 

Der er dog sommerblomster, du slet ikke kan så. De ligger inden for den kategori, vi kalder beskyttede sorter, og det vil så sige, at det er forældede sorter, der tilmed er sterile og slet ikke sætter frø. Dem må du købe dig til. Det fortæller Lotte Bjarke i sin nye bog "Sommerblomster fra frø til fryd".

  

Heldigvis er de blomster, der ikke kan sås, undtagelser, og i Lotte Bjarkes nye bog bliver du inspireret til at kaste dig ud i et orgie af sommerblomster. I bogen slår forfatteren fast, at der ingen regler er for, hvordan du sammensætter dit sommerblomsterbed. Det er dog en god ide, at du har en form for plan fra begyndelsen. For eksempel er det værd at vide, at de smukkeste bede er de bede, hvor der er gentagelser, altså hvor mange af samme slags står i samme bed. Helheden bliver også smukkest og mest harmonisk, hvis der er et godt mix af storblomstrede arter og mere diskrete blomsterstande mellem hinanden. Sådan fortsætter Lotte Bjarke med et hav af tips. Nogle kender man måske, mens andre får en til at tænke, ja selvfølgelig. Det må jeg lige huske.

  

Mange sommerblomster kan sås direkte i dit bed uden forspiring, men der er også sommerblomster der er længere om at komme i gang eller at udvikle sig til en blomst. Igen får du i bogen en meget omfattende guide, der betyder, at du ikke spilder både tid og penge, hvis du følger Lotte Bjarkes gode råd. 

 

Lotte er haveskribent på Idényt, redaktør af Gartnertidende, og det betyder, at hun også kan give dig en masse gartnertips. Det skal du slet ikke være ked af, selv om gartnerne måske er det. Tipsene er guld værd. Du kan i øvrigt også følge hende på hendes blog helthenihaven.dk

Bogen Sommerblomster fra frø til fryd, er en af de bedste bøger om emnet, der er kommet i mange år, ja måske den bedste.

 

Sommerblomster fra frø til fryd

Lotte Bjarke

172 sider,  250 kr.

Forlaget Linnea