Blog


...

Lars Lund

07 feb 2020 09:53

Få børnene i gang med dyrkning

Af Lars Lund

l@rslund.dk 

For børn er det at dyrke have ind imellem en lang proces, men du kan holde børnene til ilden ved at lave små planteeksperimenter, som børnene kan følge selv.
Prøv fx en ært i et klart glas med jord er også spændende, fordi man kan se roden vokse ned langs glassiden, og det går hurtigt. Prøv også at støbe et par gule ærter ind i gips. En dag sprænger ærterne gipsen.

Palmehaven
De mere eksotiske frø eller kerner kan man normalt ikke købe i de frøposer, der sælges. Dadler er et godt eksempel. Man siger, at en daddelpalme vil stå med hovedet i ild og fødderne i vand. Rødderne på en daddelpalme kan nå 50 meter ned i jorden. Bedst held med en daddelkerne får du fra friske dadler. Her er spireevnen højest.

Skyl kernen grundigt i lunkent vand. Lad den tørre. Slib den med et stykke sandpapir, og læg den i en dyb potte med jord. Dæk med 3 cm jord. Så gerne tre dadelkerner i samme potte, så kommer der måske en. Fugt jorden og sæt potten, så den får godt med varme. Pas på jorden ikke tørrer ind. Efter 3 mdr. kommer en spire, og så skal dadlen helt frem i sollyset. Det tager tid, men så er der den fælles spænding at tale om. 

Valnød
Læg dem ude i haven i midten af en bunke sand, så musene ikke finder dem. I april vil skallerne åbne sig og en lille kimrod vil være synlig. Nu kan du plante dem i rækker i køkkenhaven. Prøv det samme med hasselnødder, der har skal.

De fleste får held med avokado, men det kræver en smule tålmodighed. Foto: Grøn Kommunikation ©

Avocado
Gør kernen ren og lad den tørre et døgn. Lav et lille forsigtigt snit ind i bunden og i toppen. Anbring den i et glas vand, så den lige rører vandet. Du kan stikke et par tændstikker ind i siden for at holde den fast. Når den begynder at få rødder, planter du den ned i en potte. Du kan også fra starten plante den i en potte, så 2/3 er under jorden. Kom en plastpose med et par lufthuller over for at holde jorden fugtig. Når planten er blevet 25 cm høj, skæres 7 cm af toppen. Nu kommer nye skud, der knibes.

Tips
Det går hurtigere at få en avokado i spiring, hvis den brune skal er fjernet. Husk at vende den fladeste del af stenen nedad. Bruger du pinde, så sæt dem ikke der, hvor du kan se antydning af, at den senere spalter.Citrus
Citruskerner er for eksempel citroner, mandariner og appelsiner. Tag en kerne ud. Vask den i lunkent vand. Tag forsigtigt den yderste skal af, så spirer kernen hurtigere. Læg de kerner, du har taget ud, mellem flere stykker fugtig køkkenrulle og læg det fugtige papir med kerner i en lukket plasticpose. Efter 8 dage kan du se en spire og kan nu plante den i såjord. Stil den ved stuevarme. Husk at holde jorden fugtig. Sæt en plastikpose over den første tid.  

 

Stratificering
Nogle kerner og frø spirer først, hvis de gennem længere tid har været udsat for temperatur mellem 1 og 6 grader. Det er frø, der vokser naturligt på vore breddegrader. Nødder har for eksempel en skal, der skal beskytte dem mod ikke at spire for tidligt. 
Stratificering er at lægge frø eller kerner fra vores breddegrader i spagnum eller sand, der holdes en anelse fugtigt. Et køleskab kan gøre det ud for samme.

 

Nem ananas
Ananas er en sjov plante at få til at vokse. Skær igennem en ananas en centimeter under toppen. Pil det sidste stykke af stokken. Pil blade af  5-cm fra bund mod top. Lad det hele tørre i et døgn. Sæt nu toppen i et glas vand, så rodstænglen er dækket med 5 cm vand. Når den slår rødder, kan den plantes.

 

Trin 1
Skær toppen af en ananas.


Trin 2

Pil den sidste skive af

 

Trin 3

Pil bladene af stænglen, i alt 5-10 cm fra bund mod top. Lad den tørre et døgn.

 

Trin 4

Sæt toppen i vand, så bunden har kontakt med vandet. Et par tandstikker kan holde den på plads. Nu slår den rødder, og så kan du plante i noget jord.