Blog
Så let beskærer du din vin
Tiden for den årlige vinterbeskæring af vin er ved at være inde, og det er rimelig let at få kontrol over din vinplante. I Danmark har vi tradition for, at vinen beskæres inden nytår.
Af Lars Lund
Kunsten at beskære vin kan let læres. Det er ikke så indviklet.
Start med at rengøre din vin for gamle blade.
Gå gerne stammen og de små sidegrene igennem med en tandbørste og børst eventuelle skjoldlus eller rester fra skjoldlus af. Måske skal du bruge en lup for at se dem. De er brune og falder let sammen med stammens farve.
Følg stammen og lad der være en afstand på 15-20 cm mellem de mindre grene, der kommer ud fra stammen. Fjern det der er indimellem. Det giver luft mellem de enkelte sideskud.
Tag nu fat i hvert sideskud, der er tilbage, som går ud fra stammen, og klip ind så der er to til fire knopper tilbage. Det er her, frugterne kommer næste år. Sideskud på de sideskud, der er her, klipper du tilbage til to knopper.
Er din vin ikke nået maxlængde, så klip 2/3 tilbage af ranken. Er den nået sit mål, klipper du blot en passende længde af.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster