Blog


...

Nanna Stærmose

30 nov 2020 19:55

Drivhuset er havedesignerens vinterhi


Dorthe Kvist bruger også drivhuset til at binde smukke julekranse i. Det fungerer godt med en arbejdsplads “udenfor”

 

 

Havedesigner Dorthe Kvist bruger i øjeblikket sit drivhus til kransebinding og vinteropbevaring, og faktisk har hun fået denne eksotiske plante til at blomstre vildere en nogensinde før efter den fik et par vintre i drivhuset 

 

Før i tiden opbevarede Dorthe Kvist alle sine eksotiske planter i kælderen, når vinteren kom, men i de seneste år har hun taget drivhuset i brug. Udover at det glæder hendes mand, der nu slipper for at hjælpe med at slæbe tunge potter ned i kælderen er planterne også ret tilfredse.

“De har meget bedre af at stå i drivhuset. Mine oliventræer får en lille fiberdug omkring sig, og så holder jeg øje med vejrudsigten, så jeg kan tage særligt sarte pelargonier, stueplanter, sommerblomster og hvad jeg ellers har derude ind, eller dække dem til, hvis temperaturen skulle falde helt vildt,” siger Dorthe Kvist. 


Dødstrusler fik Agapanthus til at blomstre
En anden af de planter, som Dorthe Kvist har gode erfaringer med at lade overvintre, er Agapanthus - eller Afrikansk skærmlilje, som den hedder på dansk. I et par år havde de ikke rigtig vist blomster, men så skete der noget.

“Jeg skældte den ud. De fik at vide, at hvis ikke de kom i gang, så røg de ud. Den efterfølgende vinter opbevarede jeg dem i drivhuse og sommeren efter kom der en enkelt blomst. Efter endnu en vinter i drivhuset gik de helt amok. Jeg tror aldrig, jeg har set dem blomstre så meget.”

Om det er de verbale tæsk eller vinteropbevaringen i drivhuset, der er skyld i den kraftige opblomstring er måske svært at sige, men i hvert fald fungerer overvintringen forbavsende godt også i forhold til de eksotiske og mere sarte planter. 

Den afrikanske skærmlilje blomstrede vildere end nogensinde, efter den havde været opbevaret vinteren over i drivhuset.

 

Kransebinding og hyggestund

Udover vinterhotel fungerer Dorthe Kvists drivhus også som hendes arbejdsrum. Her ved juletid er det især kransebinding, der er på programmet, og her er Drivhuset det perfekte sted at stå, når man som Dorthe Kvist har et godt arbejdsbord derude. 

“Det er jo et perfekt rum til de ting, man ikke lige orker at stå med inde i stuen. Jeg bruger drivhuset til både kransebinding, og hvis jeg skal potte noget om.”

Hvis Dorthe Kvist havde et større drivhus, ville hun indrette det med en brændeovn, bløde møbler, tæpper, skind og lanterner. 

“Der er så mange muligheder for at bruge drivhuset - også i den kolde og mørke tid. Det er også smukt, når folk hænger lyskæder op i drivhuset, så det står i haven som en lysskulptur i sig selv.”

Men selvom pladsen er begrænset, så sker det, at hun sætter et par stole ind og gør plads til, at hun sammen med sin mand kan nyde en kop kaffe. 

“Så får vi lige et skud D-vitamin oveni hatten. Det er jo det, der er så fantastisk ved et drivhus - at det er muligt at sidde i læ og få lidt lys i den mørke tid. Selvom vores drivhus ikke er opvarmet, så er dejligt at sidde derude med et tæppe og en sweater - og ellers så kan et par lanterner eller bloklys faktisk også godt give lidt varme, så længe det ikke er koldere end det er i øjeblikket,” siger Dorthe Kvist

 

 

En smuk krans til at lyse op i december.

 

 

Om Dorthe Kvist

Havedesigner og indehaver af meltdesignstudio

Har skrevet flere bøger og skriver også en blog om botanisk kærlighed og havenørderi

Er pt. aktuel med en julekalender, hvor hun hver dag i december lægger en story ud på sin instagramprofil med DIY - tips. Drivhusklubben er hoppet med ombord og du er inviteret - se med lige her