Blog


...

Lars Lund

26 mar 2020 14:21

Trætomater i drivhuset

Trætomater er spændende og eksotiske, selvom de slet ikke smager som tomater. De er oplagte at dyrke i drivhuset og kan bruges i et væld af retter.

 

Af Lars Lund, l@rslund.dk

 

Drivhusdyrkeres favorit er uden tvivl tomater. Der er da heller ikke noget som lækre solmodne tomater, men kender du også en trætomat? For mig er det en af de nye planter, jeg prøver i mit drivhus i år. Det latinske navn er Tamarillo Cyphomandra crassicaulis (syn. C. betacea). Så er det ”sagt” tilmed med tungen næsten lige i munden. Den kaldes også Tamarillo, ikke at forveksle med tomatillo, som jeg har dyrket, og som ikke lige er min favorit.

Trætomater er en busk, der i dens normale vækstområde sagtens kan blive en meter eller mere. Den bærer ovale, røde frugter, og bruges både i det søde og det salte køkken. Form og størrelse er som et hønseæg, der spidser til i begge ender. Trætomaten kommer fra bjergegnene i Peru og har spredt sig langs Andesbjergene, men findes i dag i endnu større mængder i Sri Lanka. Dens oprindelsesland fortæller lidt om, at den kræver en del varme, så den skal absolut helst stå i drivhuset for at udvikle sig optimalt. Den kan overvintre, hvis den står frostfrit, så det er ikke en smid-væk plante, men en plante, du kan have glæde af i flere år.


Bittert skind
Tine Albinus, der sælger mange specielle frø, har også trætomaten blandt sine mange lækre frøposer, og hun er ret begejstret for trætomaten. Frugterne af trætomat kan blive 8-10 cm lange og veje op mod 75 gram. I moden tilstand er skindet rødbrunt, undertiden med et par lette striber på langs. Det er almindeligt, at der er lidt variation i dens farve både udenpå og indeni. Overfladen er glat, og den tynde skal omgiver et fast, gyldent frugtkød, fortæller Tina Albinus.  

Indeni er frugten delt i to kamre, hvori de bløde kerner ligger i en geléagtig masse. Skindet smager bittert og spises sjældent, men det saftige frugtkød har en lækker, frisk smag, der på en gang er sød og syrlig.

 

Tina Albinus bruger også frugtkødet af trætomat til pickles eller chutney eller til at lave en forrygende hot sauce ved at blende eller finthakke trætomater og friske chili.

 

Hun foreslår også, at du steger en blanding af frugtkød i 6-8 minutter og tilsætter løg, koriander, citron og salt. Halve frugter af trætomat kan grilles, og man kan lægge skiver på den hjemmelavede pizza eller spise dem friske i salater. En god salat kan for eksempel være skiver af trætomat med sprød bacon, fetaost og ristede mandler i en olie-eddike-dressing med sennep og farin, siger Tine Albinus.

 

Eksotiske mad
I det salte køkken kan man som udgangspunkt bruge trætomater, hvor man ellers vil bruge almindelige tomater. Retterne vil blive lidt sødere og med et mere eksotisk twist. Trætomaten er oplagt at udforske kulinarisk i disse år, hvor det sydamerikanske køkken er på stærk fremmarch internationalt. Frugten passer godt i retter med mexicansk, syd- og mellemamerikansk inspiration, men undgå det bitre skind.
I det søde køkken kan man helt enkelt halvere trætomaten, give den et drys sukker og spise den ud af skallen med en teske. Den er også meget anvendelig til gelé og marmelade. I kager og tærter er den oplagt med sin fine balance mellem sødt og syrligt.

Fransk trætærte
Tine foreslår man prøver en Tarte Tatin, som er en klassisk fransk æbletærte med karamelliserede æblestykker på toppen, men her bytter du æblerne ud med karamelliserede trætomater. Servér med en klat fed creme fraiche på toppen. Henkog trætomaterne med vanilje eller bag dem ind i butterdej og spis med vaniljeis. Man kan også simpelthen spise stykker af den skrællede trætomat i en frugtsalat, gerne i selskab med for eksempel kiwi og mango.

Trætomater er relativt nemme at frøformere, men der kan være stor forskel på, hvor længe frøene er om at spire. Ofte kan der gå tre-fem uger, før frøene spirer, siger Tine Albinus. Vil man forsøge at sætte fut i spiringen, kan man lægge frøene i fryseren i et døgn og derefter så dem.

Normalt sås de senest i marts, fordi udviklingstiden er lang, men har du mulighed for senere på året at give den vinteropbevaring uden frost, kan du, hvis du er hurtig, så dem nu. Ellers søg efter dem i supermarkeder for at prøve, om det nu også er noget for dig. Det er Tine Albinus nu sikker på, at det er.

Tines såtips

 

Forvent der kan gå tre-fem uger, før frøene spirer.

 

Du kan sætte fut i spiringen ved at lægge frøene i fryseren i et døgn og derefter så dem.

 

Efter såning stilles såpotten lunt ved 22-26 grader, gerne med undervarme.

 

Jorden holdes let fugtig.

 

Når først frøene har spiret, gror planten relativt kvikt, og man må løbende potte om i større potter.

 

Dyrk planten i drivhus om sommeren. Trives bedst ved temperaturer over 18-20 grader i sommerperioden.

 

Trætomat trives i en næringsrig jord, og man bør løbende gøde i vækstperioden.

 

Man kan ikke forvente blomster og dermed frugter på planten før tidligst på andet år, og ofte kan der gå endnu et år.

 

Efter sommerperioden har planten brug for en kølig hvileperiode.

Den vinteropbevares frostfrit, men køligt (ca. 5-12 grader). Hold her igen med vanding og stop gødskning. Det er den kolde hvileperiode, der sætter gang i blomstringen, så man bør derfor ikke lade trætomaten stå ved stuetemperatur hele vinteren, så kommer der ingen blomstring eller frugtdannelse! Om foråret – omkring marts – kan man igen sætte planten lunt og langsomt sætte i gang med vanding og gødning.

Blomsterne af trætomat er normalt selvbestøvende uden problemer, men sætter planten ikke an til frugter, kan man hjælpe den på vej med en pensel. Normalt sker blomstringen på de flerårige trætomater omkring juni, derefter går der et par måneder fra frugtdannelse til frugterne er modne. Trætomaterne modner fra grøn over orange til rød, og de skal være røde, før de er plukkemodne.

Tine Albinus frøsalg foregår fra siden Albinusfro.dk

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Kim Nielsen

16 maj 2020 14:03

Hej Lars
Jeg har mit tomat træ på andet år nu, der er komme blomster på og er spændt på om den danner frugter. Jeg må komme med en lille indskydelse, mit træ er I dag 2.5 meter højt og dette er kun fordi jeg klippede den, da jeg skulle vinter opbevare den, eller var den gået igennem taget på bobbel huset. Jeg har et spørgsmål? Mine blade bliver gule fra midten og ud af, jeg giver den gødning til tomatplanter, og den får regnvand, kan det være kalk den mangler? Samtidig sætter den nye skud og blade, ligeover de gamle blade fra sidste år