Blog
Dyrk haven i nyt digitalt fællesskab
Hos Aarstiderne dyrker de fællesskabet, men i en tid hvor vi skal holde afstand, har de opfundet et nyt koncept. Den Digitale Planteskole, som via video og ugentlige spørgetimer lærer dig at dyrke køkkenhave, og har du et drivhus, er det kun en bonus.
“Lær at dyrke grøntsager i din egen have”. Det er grundidéen i Aarstidernes nye koncept Den digitale køkkenhave. Carla Prip er gartner hos Aarstiderne og idékvinden bag det nye tiltag, og hun håber at kunne skabe et fællesskab på linje med det, som de oplever i Aarstidernes Fælleshaver.
“Idéen udsprang af, at vores fælleshaver oplever lidt tilbagegang, grundet at vi i øjeblikket bliver bedt om at holde os hjemme, “ siger Carla Prip.
Fælleshaverne går ud på, at folk betaler for at få et lille stykke jord i fælleshaven, som de kan dyrke. De får også adgang til redskaber, frø, gødning mm., og så hjælper Carla Prip med tips og vejledning, fra første frø er sået, til der skal høstes. I Den digitale planteskole får deltagerne en startpakke tilsendt med økologiske frø. løg, potter mm., og så får de adgang til en ugentlig video, hvor Carla Prip gennemgår pakken trin for trin.
“Vi følges ad, så jeg begynder med at vise, hvordan man får lagt frø i potterne, og hvor de skal stå for at spire frem osv., siger hun.
Og selvom der ikke direkte indgår et drivhus i processen, så er det ifølge Carla Prip en absolut fordel at kunne forspire i sit drivhus.
Alle kan være med
Det kræver intet forudgående kendskab til dyrkning at være med, men deltagerne skal selvfølgelig selv have et stykke jord eller nogle potter og krukker, de kan dyrke i samt lidt haveredskaber, og så skal de også selv købe spirejord og gødning. Men alt det får de vejledning til i de små videoer.
“Det er ment som et absolut begynderkursus. Jeg oplever, at mange i den yngre generation ikke ved ret meget om at dyrke, men at mange gerne vil,” siger Carla Prip.
I videoerne får deltagerne ikke kun viden om dyrkning, der kommer også en kok forbi og laver mad ud af de afgrøder, der forhåbentligt bliver høstet hen ad vejen. Essensen af konceptet er, at det skal inspirere, informere og skabe fællesskab, og ifølge Carla er havedyrkning ideelt til det formål.
“Det er lidt noget trylleri, at man kan lægge et frø i jorden, og så kommer der en plante op. Jeg tror, at mange bliver fascinerede af det, og så er der noget meget tilfredsstillende i, at kunne dyrke jorden selv. Selv at kunne få noget til at gro og skaffe mad på bordet uden at skulle ned i supermarkedet,” siger hun.
Hendes største håb er da også, at deltagerne får succes med at dyrke. Og for at imødekomme det, har hun valgt afgrøder, der er relativt lette at få til at gro og give afkast.
“Vi vil gerne give deltagerne blod på tanden, og selvfølgelig hjælpe så meget vi kan med, at de lykkes med at frembringe deres egne grøntsager, siger hun.
Fakta om den digitale planteskole
- Deltagerne modtager en startpakke med økologiske frø, potter, stikløg mm.
- Det første hold begynder 8. april, men der er åben for tilmelding frem til 20. maj.
- Det koster 795 kr inklusiv startpakke
- Læs mere om den digitale Planteskole og se, hvad der er i startpakken her

Om Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub
Drivhusklubben står bag alt lige fra journalistiske artikler om skæve drivhushistorier og Juliana-medarbejderes drivhusberetninger til diverse guides om livet i og med drivhus.
Bliv klogere på Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster