Blog


...

Lars Lund

24 okt 2019 16:38

Beskyt dine planter mod frost

Vi går mod vinter og meteorologerne lover nattefrost. Det ser ikke du til at blive det store dyk her lige med det samme, og inde i drivhuset vil det næppe gøre nogen skade. Men nattefrost er tegn på, at vinteren nu er på vej. Du får derfor mine tre nemme løsninger, der holder planterne frostfrie.

 

1. Gør dit drivhus mindre med bobleplast.

Har du et stort drivhus så byg et mindre hjørne af klemmelister (tynde lægter) og sæt bobleplast på lægter og ruder., så rummet er lukket, men med en løs indgang som et forhæng. Husk det skal være bobleplast med store bobler beregnet til isolering og ike de små beregnet til at modstå stød.  Et sådan arrangement kan nemt holde frosten ude ned til minus 5 grader. Fryser det mere, må du have en lille varmeovn ind. Jeg bruger en lille gasovn, der selv regulerer temperaturen i forhold til, hvor varmt jeg ønsker det.

Du kan også sænke loftet med nogle stålvejrer og lægge bobleplast over, samt isolerer hele huset med bobleplast, hvis du har mange planter, der skal beskyttes. Stil potterne med planter på en tyk flamingoplade og pak evt. krukken ind i boblefolie. Fryser krukken, er der stor risiko for, at planten dør, men er rødderne beskytte overlever eller skyder det, der er over jorden igen.    

2. Byg et plantehotel
En anden løsning jeg også bruger er et lille skur. Læg ti centimeter tykke gulvflamingoplader på gulvet. Isoler vægge og loft med mindst 100 mm isolering. Sæt en termoruder i, så der kommer lys ind. Sæt en el-ovn ind, der tænder, når temperaturen er under 5 grader. Det vil meget sjældent forekomme om overhovedet, at der bliver brug for ekstra varme. Jo varmere der er, og jo lysere, jo mere vand skal planterne have. Idealvarme for langt de fleste planter er mellem 8 og 12 grader. Husk at lufte ud ved at åbne vindue og dør, når der ikke er frost.

3. Sæt planterne ind
Jeg har en enkelt chili Bishop Crown, som jeg lader overvintre i et lyst badeværelse. Mine Komquat og en anden citrus, står i soveværelset, hvor der er lyst og temperaturen er omkring 17 – 18 grader. Det går ganske fint. Oliven lader jeg stå i drivhuset og pakker de store ind med bobleplast om krukken og på toppen af planten. Mine agapanthus - af den type, der ikke tåler frost - har i mange år stået i mit plantehotel, men fordi de er blevet meget store og fylder, står de noget klemt, og så går der meget let råd i planterne. Derfor har jeg de sidste to vintre stillet dem under et halvtag op mod husets mur mod Vest ( kan også være syd, men min terrasse med halvtag er mod vest) og dækket med løst bobleplast, som tages af, når der ikke er frost. Er der hård frost bliver bladene gulgrønne, men de kommer igen til foråret

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Eva Ejsing-Duun

25 okt 2019 20:18

Vi brugte bobleplast i drivhuset for første gang sidste år, og det virkede godt. Men vi blev lidt usikre på hvordan vi håndterer vores vinplante. Skal vinen være imellem plast og vindue?

Vinen giver også udfordringer nu i forhold til vinterrengøring af drivhuset, så gode råd til dette modtages også gerne:-)

På forhånd tak for svar.

Hilsen Eva

...

Lars Lund

13 nov 2019 10:33

Hej Eva. Beklager det sene svar. Vinen kan sagtens være mellem plast og vindue, det bestemmer du sådan set selv. Du skal her bare gøre det der er lettest. Vinen kan godt tåle frost. Det er rigtigt at vinen godt kan genere rengøringen, fordi den sikkert kravler lige op ad dit vindue. Det gør den hos mig, men det er dog ret nemt et trække den ( stammen) ud, så jeg kan komme til med en bilbørste. Det er nok lidt vanskeligt at svare præcis på, uden at have set, hvor du synes problemet er. mvh Lars