Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

22 mar 2019 13:28

Sådan kommer du i gang med at dyrke smukke tobaksblomster


Der er to klare fordele ved at dyrke tobaksblomster. Du kan begynde at spire dem tidligt, og så fylder de haven med de skønneste blomster hele sommeren

Lotte Bjarke, der står bag havebloggen helthenihaven.dk, er i gang med årets produktion af en af hendes yndlingsblomster - tobaksblomst, Nicotiana. Hun såede frøene i såbakker allerede i februar og i begyndelsen af marts gik hun i gang med at prikle dem, så de kunne få mere plads og bedre vækstbetingelser. 

“Jeg planter ikke ud, før jeg er helt sikker på, at nattefrosten er væk, så vi er henne i midten af maj,” siger hun. 

Blomstrer hele sommeren
Der er flere grunde til, at Lotte Bjarke er glad for de fine tobaksblomster. Men den primære grund er, at de er smukke og blomstrer hele sommeren, så hun er sikret et smukt og langvarigt indslag i haven. 

“Jeg kan også godt lide, at det er en plante, du kan gå i gang med at spire tidligt. For sådan en havenørd som mig er det jo svært at vente med at komme i gang”.

Lotte bruger frø fra blomsterne i sin egen have, og det betyder, at hun rent faktisk ikke kan vide sig sikker på, hvad der kommer ud af det. De kan jo være blevet bestøvet på kryds og tværs, så det er lidt et lotteri, men også en del af spændingen for hende. 
Men for jer, der ikke lige har jeres egne frø, er det bare at gå ned i det lokale plantecenter. Der findes et væld af sorter, men skal Lotte Bjarke give et bud på to smukke af slagsen er det 
Narcistobak, Nicotiana sylvestris, fordi den dufter vidunderligt og Nicotiana alata ’Lime Green’ på grund af dens smukke limegrønne farve.  

 

Undgå sygdomme
Lotte oplevede desværre at få kimskimmel i nogle af sine spirer. Hvis skaden først er sket, er der ikke noget at gøre. Til gengæld kan du gøre dit til at undgå de ødelæggende svampesporer. 

Det handler først og fremmest om god hygiejne. Så sørg for at dine såbakker er rene - du kan vaske dem i varmt vand. Sørg også for at bruge ny frisk såjord og endeligt, er det vigtigt at vande nedefra.

“Udfordringen med de her svampe er, at de har nogle såkaldte zoosporer, som kan svømme. Så hvis du vander ovenfra, vil sporerne kunne svømme i vandet fra fx. kanten af bakken og ind til planten. Det undgår du, ved at vande nedefra. Når det er sagt, er der aldrig garantier, for svampesporer kan sidde mange steder,” siger Lotte Bjarke. 

Du kan læse meget mere om Lottes Nicotiana-produktion i hendes blogindlæg: Sæsonpremiere for minidrivhus og plantebord med indlagt lys og varme. Her er der gode billeder og fine beskrivelser af, hvordan du får de små fine spirer over i hver deres lille priklepotte. 

Og hvis ikke tobaksblomster lige er dig, så tag alligevel et smut forbi Lottes blog, den er fuld af skønne billeder og gode indlæg. 

God fornøjelse.

Lotte Bjarke, der er uddannet hortonom, bor i Østjylland, hvor hun har en have på 5.000 m2 med to drivhuse.

I haven har hun et hjemmebygget drivhus, hvor hun bl.a. dyrker oliven, passionsblomst og skærmlilje.

Udover sin blog skriver hun artikler om have og drivhus, i blandt andet ide-nyt, og så er hun fast redaktør på gartnernes fagblad Gartner Tidende.

Du kan følge med i Lottes have lige her: helthenihaven.dk

Helt hen i haven er også på Facebook, og du kan følge Lotte Bjarke på Instagram på @lottebjarke