Blog


...

Lars Lund

20 mar 2019 15:02

Myrerne kommer

 

Allerede nu er der lunt og varmt i drivhuset og for en myre, er det en helt ideel bolig. Er der tilmed malkekvæg i drivhuset, så skal myrerne ikke gå langt for at komme på arbejde.

Myrerne holder af lus, herunder skjoldlus, og dem holder de som kvæg. De spiser lusenes ekskrementer, der er søde og for en myre lækre sager. Populært omtaler vi det, at myrerne malker deres bladlus. Samtidig beskytter myrerne deres kvæg, lusen, mod andre insekter, der kunne være lusenes fjender. Det gør de ved simpelhen at æde dem. Så Pas på.
Derfor er det godt at tjekke alle dine planter for skjoldlus eller almindelige lus, så det i sig selv ikke er årsagen til, at myrerne er i dit drivhus. Selv om det projekt lykkes, så går myrerne gerne langt for at finde føde, når bare boligen er ideel.
Myrerne er især meget glade for fliser i drivhuset. Fliserne suger varme til sig, og er lagt i grus eller flisesand. Flisesand har den helt ideelle struktur til gangsystemer. Det falder ikke sammen så deres motorveje ødelægges.


Strandsand skrider
Hvis du vil af med myrerne, og har fliser - eller som jeg murstensgulv - i dit drivhus, er det min erfaring, at strandsand holder myrerne væk. Strandsand er ikke egnet til at lægge fliser i. Hos mig ligger murstensgulvet efter alle kunstens regler, men hvis murstensgulvet på gåfladen er dækket med et lag strandsand, så forsvinder myrerne ganske enkelt. Jeg bruger to til tre sække pr. 10 kvm.

Nu kan du jo så tænke, om det ikke var meningen, at det skulle være et murstensgulv. Jo, og det er gulvet også dele af året. Når det ikke er mursten, jeg ser, er det et fast gulv med strandsand.

Hen på det sene efterår dækker jeg gulvet med strandsand. Det skaber pludselig en helt anden stemning i huset, og så lukker det af for alle de alger, der ellers vil sætte sig på stenene.

Om foråret, allerede i marts søger myrerne bolig. De kommer til åbent hus, ser gulvet an, men vælger ikke mit drivhus på grund af sandet. I juni fejer jeg alt sandet sammen, og gemmer det til efteråret. Nu har jeg pludselig et flot rent murstensgulv uden myrer og uden alger.

 

Dug under fliserne
Noget andet du kunne gøre, er, at lægge en belægningsdug eller fiberdug under fliserne. Egentlig er det, noget man er gået væk fra at gøre, når det handler om indkørsler, fordi fliserne rent faktisk let skrider, og der alligevel kommer ukrudt op mellem fugerne. Men i drivhuset fungerer det.

 

Isolering
Endelig er der muligheden for den helt store omgang, der dog er overkommelig. Lav gulvet helt plant og læg gulvplader af flamingo på. Det er den slags, man kan gå på, f.eks. 10 cm tykke. Læg derefter fliser direkte ovenpå gulvpladerne. Nu har du et isoleret ”støbt” gulv på en nem måde, og myrerne har ingen mulighed for at lave gangsystemer under fliserne. Sådan har jeg lavet mit plantehotel og mit gulv i redskabsrummet. Jeg har ikke gjort det for at undgå myrerne, men mere fordi, det er en nem og hurtig måde at lave isoleret gulv på.

 

Går det alligevel galt
Fliser eller ej, har du alligevel myrer, og ikke kan komme af med dem, så lad være at bruge gift, der er farligt for andre dyr og mennesker. Brug det gamle og mest effektive husråd. Det er lavet af naturlige produkter, som myrerne bare ikke kan tåle. Det er kartoffelmel, melis og bagepulver. Bland 50 % flormelis og 45 % kartoffelmel og 5 % bagepulver (ingen vand).  Drys blandingen ud i nærheden af de områder, hvor myrerne holder til, for eksempel ved et myrebo eller langs med husmuren. Myrerne går efter det søde (flormelisen) og slæber blandinger med ned i deres bo, hvor de deler den med de andre myrer. De får dårlig mave. Deres fordøjelsessystem kan ikke tåle kartoffelmelet/bagepulveret, og de dør.

 

Myrevand
På markedet er lige kommet en anden nyhed. Det kaldes myrevand. Det er en ”ketchupflaske” med et indhold af en særlig ler blandet op i vand. Flasken stilles så tuden fæstnes til det sted, man ser myrerne gå ind mellem fliserne. Her vil typisk være noget grus, de har gravet op. Myrevandet flyder nu ud i deres gangsystemer og blokerer adgangen til dronningen. Resultat er, at hun dør af sult og boet går til grunde.

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Tina Kruse

12 mar 2021 21:58

Jeg vil bare nævne, at de absolut heller ikke kan fordrage lugten af planten Rejnfan! Planten fin i grøfterne langs vejene.
Man kan jo selv sørge for, at dyrke den hjemme i haven, så man ved hvor de er.
Lav en buket og læg den på gulvet - så forsvinder myrerne.
Mvh. Tina Kruse

...

Anja

16 mar 2022 21:33

Til indlæg om at bruge rejnfan, så husk at den tiltrækker spindemider til agurkeplanterne, så læg dem ikke der i nærheden 😏