Blog
Stærke danskere
Ny forskning viser, at chili dyrket i Danmark kan blive lige så stærk som chili dyrket under varmere himmelstrøg. Dog er der en enkelt undtagelse.
Chili bliver skam stærk også i den danske sol. Foto: Grøn Kommunikation ©
Af Lars Lund
Habanero, Scotch Bonnet, Jalapeno, Carolina Reaper – danskerne elsker chili. Mange dyrker selv et væld af forskellige chilisorter, og de varierer ekstremt meget i styrke. Vi har hele tiden troet, at styrken afhang af solen og dermed klimaet, og at danske chilier, derfor ikke var lige så stærke som chilier fra syden.
Ny forskning ved Institut for Fysik, Kemi og Framaci ved Syddanske Universitet vender dog op og ned på denne forestilling. Den viser, at dansk dyrket chili af sammenlignelige sorter, der for eksempel er dyrket i Sydamerika, er lige så stærke. Det er en ret stor overraskelse, også for de professionelle dyrkere, der alle gik og troede, at de danske klimaforhold påvirkede styrken. Der er dog en enkelt undtagelse. Carolina Reape, verdens pt stærkeste sort, bliver ikke lige så stærk i Danmark. Den når gennemsnitligt op på 1.500.000 på Scoville-skalaen i udlandet, mens undersøgelsens dansk dyrkede eksemplarer kun kunne mønstre 1.046.000 +/- 34.000. Det skal vi måske glæde os over.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster