Blog


...

Lars Lund

23 maj 2019 11:30

Stærke danskere

Ny forskning viser, at chili dyrket i Danmark kan blive lige så stærk som chili dyrket under varmere himmelstrøg. Dog er der en enkelt undtagelse.

 

Chili bliver skam stærk også i den danske sol. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Af Lars Lund 

Habanero, Scotch Bonnet, Jalapeno, Carolina Reaper – danskerne elsker chili. Mange dyrker selv et væld af forskellige chilisorter, og de varierer ekstremt meget i styrke. Vi har hele tiden troet, at styrken afhang af solen og dermed klimaet, og at danske chilier, derfor ikke var lige så stærke som chilier fra syden.
Ny forskning ved Institut for Fysik, Kemi og Framaci ved Syddanske Universitet vender dog op og ned på denne forestilling. Den viser, at dansk dyrket chili af sammenlignelige sorter, der for eksempel er dyrket i Sydamerika, er lige så stærke. Det er en ret stor overraskelse, også for de professionelle dyrkere, der alle gik og troede, at de danske klimaforhold påvirkede styrken. Der er dog en enkelt undtagelse. Carolina Reape, verdens pt stærkeste sort, bliver ikke lige så stærk i Danmark. Den når gennemsnitligt op på 1.500.000 på Scoville-skalaen i udlandet, mens undersøgelsens dansk dyrkede eksemplarer kun kunne mønstre 1.046.000 +/- 34.000. Det skal vi måske glæde os over.