Blog
Derfor drejer unge solsikker hovedet med solen
Nogle år kommer der ret få havebøger, andre år vælter det ind. I år er det midt imellem, og der er noget for enhver smag. Ikke alle bøger er med i dette nyhedsbrev, men vi vender tilbage. Du skal jo lave andet i din sommerferie end at læse bøger.
Af Lars Lund, l@rslund.dk
Selv om alle de bøger der omtales her er læseværdige, vil jeg især fremhæve en. Det er Hej Have, af Karina Demuth. Det gør jeg, fordi Karina Demuths bog er en rigtig dejlig familiebog. Hun kalder den selv en bog for den nysgerrige naturnørd og havegartneres ”Grønspættebog,” og man får ganske god viden om både natur og have, når man har læst bogen igennem.
For et par dage siden, da jeg var i gang med at lave en regnvandsbrønd hos min datter, kom en lille gut med navnet Oliver hen for at ville hjælpe. Jeg spurgte, om han gik i børnehave, og han svarede, at det gjorde han - faktisk gik han i en naturbørnehave og vidste derfor meget om naturen.
Allerede da jeg havde læst det første kapitel af Hej Have tænkte jeg på Oliver. Det er den form for formidling som Karinas Demuth i sin bog formidler, der gør, at man bliver mere nysgerrig. Det er en rigtig god oplæsningsbog ikke mindst oplæsning for børn. Jeg er sikker på at bogen vil fænge fra start til slut, og at det er den slags pædagogik, der gør børn kloge på både natur og have. Sproget er dejlig let, og jeg kan god se en masse børn omkring mig med store øjne og spørgende blikke, alt mens jeg læser op om, hvorfor solsikken drejer hovedet mod solen, og hvorfor det kun er de unge solsikkeblomster, der gør det. Jeg blev selv lidt klogere på netop solsikken. Solsikken bevæger hovedet ved, at dens stilk vokser mest på østsiden om dagen, så hovedet langsomt trækkes mod vest, hvor stilken er lidt kortere. Om natten vokser stilken mest på den anden side, og hovedet drejes tilbage mod øst. Når solsikkens stilk er færdigudvokset, vender blomsten altid hovedet mod øst. Der kan man bare se. Man bliver aldrig for gammel til at lære noget nyt.
Prøv den med guleroden
Hej Have er bygget op i kapitler om planter og dyr i haven, der er lige til at gå til for nybegynderen. Ind imellem er der små forsøg, man kan lave med børnene og for dens egen skyld. For eksempel er det sjovt at skære en gulerod over og sætte den i en lille skål med blå frugtfarve. Det gør en meget klogere på, hvordan guleroden trækker vand op. Det der er midt i guleroden bliver blåt, mens det omkring midten forbliver gulerodsfarvet. Forklaringen er, at kun roden suger vand og den dejlige saftige stængel, der er midt i guleroden, er faktisk roden, mens man kan sammenligne det udenom som gulerodens tykke bark. Barken bruger guleroden til at samle så meget næring, at den året efter har nok til at sende en smuk blomst op. Samtidig bliver hele guleroden tyndere og tyndere. Den bruger nemlig af den opsparede næring.
På naturens betingelser
Karina Demuths indgangsvinkel til en havebog for familien er kreativ og tager i den grad udgangspunkt i naturen og naturens betingelser. Det er mange år siden, jeg er blevet så glad og så begejstret for en havebog, som denne, hvor tingene er grebet meget anderledes og vedkommende an.
Hej Have
Karina Demuth
188 sider, 300kr.
Forlaget Gyldendal
De små haver
Nina Ewalds bog om små haver er i en anden genre, men som sædvanlig gennemarbejdet og både faglig og inspirerende. Har du en mindre have, er det bogen, du skal have fat i. Det er ikke blot en samling billeder med en kortfattet tekst, men i høj grad også en vejledning om, hvordan man skaber den lille have. I princippet er det jo også det vi stræber efter i de større haver, nemlig at skabe det lille i det store. Derfor er bogen bestemt også brugbar med henblik på at skabe små rum i de store haver.
Nina Ewald sætter os med enkle og forståelige midler grundigt ind i planlægningsfasen uden at fortælle, hvad der er det rigtige, eller hvad hun synes er det rigtige. Du skal selv vælge din have, men ved at forstå en række grundelementer betydning for havens indretning, når man langt. Hun kommer også ind på farvernes betydning og på forskellige visuelle kneb, der gør haven lidt større end den er. For eksempel kan man låne lidt fra landskabet omkring ens have, uden man skal passe det. Klip hækken lidt mere ned og træk landskabet ind i haven. Har man ikke udsigt til skov og marker, kan man jo låne lidt af naboens have som en del af ens egen udsigt. Måske er naboens træ ikke så generende, når man tænker det som en del af ens egen have. Spejle, lange kik med fokuspunkter og lysets spil mellem blomster og træer, er alt noget der er med til at skabe visuelle oplevelser, der igen kan skabe en have, der synes større end den er. I bogens andet afsnit tager vi med på en rejse i hele Danmark og besøger 13 små haver i størrelser fra 52 til 365 kvadratmeter
Den store bog om små haver
Nina Ewald
194 sider, 260 fotos og 13 haveplaner
Forlaget Nice.
Køkkenhaven er blevet in
Bogen Smuk Køkkenhave, øser med tip til, hvordan du skaber den mest fantastiske have med køkkenurter. Begynd bare i det små. Del haven op i rum som du gør det i din bolig, så bliver det hele meget mere uoverskueligt og haven får struktur.
Opdelingen kan ske med små hække, pilehegn, kastanjehegn eller gammeldags hvidmalet Skagens plankeværk. Der er masser af muligheder, og sår du sommerblomster mellem køkkenurterne, er de med til at give farve og i øvrigt forvirre de skadelige insekter. Der findes dog også en række køkkenurter, der giver farve og struktur i sig selv. Det er for eksempel mange kåltyper som rosenkål og palmekål, artiskok eller beder i forskellige farver, men det er en helt anden sag, som bogen ikke tager op. Smuk Køkkenhave er ikke en bog om dyrkning, men en inspirationsbog der skal give dig lyst til og få dig til at tænke på køkkenhaven som et dekorativt element i haven og ikke som en plage.
Forfatterne bag bogen er to landskabsarkitekter. De tager læserne med på en haverejse til ti af Europas kendte og mindre kendte haver, steder hvor køkkenhaven spiller en central rolle.
Med ti konkrete haveplaner der tager udgangspunkt i en grund på 1000 kvm med et hus på 150 kvm vises gennem streg og billeder, hvordan man kan forme sin have på mange forskellige måde og med køkkenhaven som et bærende element, og hvordan man også kan tage børnenes behov med i planlægningen. Børn behøver nemlig andet end en trampolin for at stimulerer deres sanser og få viden, og det giver en køkkenhave god mulighed for. Bogen afslutter med et generelt kapitel om havens forskellige elementer, samt om regnvandsopsamling.
Smuk Køkkenhave
Louise Risør og Jacob Fischer
192 sider, 248 kr.
Forlaget Koustrup
Drømmebilleder om små haver
Instagram og Pinterest er fyldt med gode tips til glade amatører af enhver slags. Det gælder også tips til hus og have. Hvis du vil udgive en bog, med flotte billeder er det et rigtig godt sted at finde emnet og konceptet. Du går blot på Pinterest, eller Instagram, leder efter de bedste ideer inden for den kategori, du gerne vil lave den bog om, og vups har du konceptet. Du har nu fået foræret mere end halvdelen af bogen. Spørgsmålet er måske mere om konceptet som trykt bog har indhentet sig selv. Mange unge som ældre bruger i stor stil Instagram og Pinterest og laver deres egne personlige elektroniske bøger af det, de synes er drømmehaver, hentet fra hele verden.
Claus Dalbys seneste bog ”Små haver store drømme”, er bygget over samme koncept som mange af Claus Dalbys bøger, det vil sige nogle flotte haver, gode billeder og så en tekst, der fortæller meget til tider rigtig meget om folkene bag haven og mindre om haven. Der er rigtig mange billeder af blomster fra forskellige vinkler. Det er bøger, der har været pæn salgssucces i. Vi vil selv, vi har ikke tid til at sætte os ordentlig ind i et emne, men vi vil gerne have hurtig inspiration, så vi kan forestille os, eller drømme om det vi alligevel ikke kan få tid til, og jo heller ikke kan, ellers skal kopiere. Derfor kan vi lide at kikke med på Instagram, se små haver og drømme videre.
Claus Dalby laver glimrende inspirationsbøger, lidt efter magasinernes koncept. Og flere af haverne er også lige til Alt om Haven eller Bo Bedre. Den gode faglige bog er ikke, og har sjældent været Claus Dalbys mål. Det er heller ikke det han vil, med denne bog, skriver han blandt andet i sit forord. Ærlig snak. Han kan så meget andet og hans blik for billeder kan man ikke kimse af.
Små haver –store drømme
Claus Dalby
288 sider 299 kr.
Forlaget Klematis

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster