Blog


...

Lars Lund

23 jul 2019 09:31

Tivolibog er et festligt fyrværkeri af billeder

 Gode bøger tager tid, og efter 176 år er der kommet en fantastisk bog om den gamle forlystelsespark

 

 

Af Lars Lund

Det undrer mig, at der skulle gå 176 år før der blev skrevet en bog om Tivoli. Meningen var sikkert, at den skulle være kommet på 175 års dagen, men gode bøger tager tid at lave. Til gengæld kan man glæde sig over, at det er to yderst kompetente personer, der står bag bogen, nemlig fotografen Ann Malmgren, der fik ideen til bogen, og havejournalist Marian Haugaard Steffensen, der står bag teksten. Bogen er med 800 flotte billeder ikke blot et værk, men et mesterværk på 450 sider. 

 

Tivoli er en Italiensk by

Navnet Tivoli er hentet fra Jardin de Tivoli, som i slutningen af 1700 tallet og frem til midten af 1800 tallet var en forlystelsespark i Paris. Denne parks navn er dog taget fra en lille italiensk by øst for Rom med navnet Tivoli. Byen er kendt for sin fantastiske vandhave, Villa d´Este opført i renæssancen, og det må være på grund af denne have, at forlystelsesparken i dag kaldes Tivoli. Da Tivoli i København åbnede i 1843 var navnet Tivoli og Vauxhall. Wauxhall Gradens var en forlystelseshave i Lambeth ved London, hvor en vigtig attraktion var fester med illuminering af haven, musik, dans og fyrværkeri. I dag er det især ved juletid, man oplever nutidens Tivoli som det rene Vauxhall.

 

En have med karakter
I bogen gennemgås haven eller måske rettere de mange forskellige haver og mange af dens bygninger skridt for skridt. Om foråret lægges i Tivoli alene 80.000 tulipanløg. Gartnerne arbejder i årevis med at finde frem til de helt rigtige sammensætninger. I dag har de udviklet 25 meget forskellige blomsterløgskombinationer. Der er tulipaner der bare er gode, robust og smukke og de er naturligvis favoritterne. Når chefgartneren komponere sine bede tænker han altid i lag, for det er vigtigt, at resultatet bliver frodigt. Derfor er der altid bund i alle bede. Blottet jord er bandlyst. Bunden kan bestå af stauder som gyldenlak, ærenpris, eller storkenæb.

Hvert år transporteres der 23.000 ny høstede græskar ind i Tivoli. Det sker når der skrues op for Halloween fest i Tivoli. Foto: Ann Malmgreen

Det er åndeløs spænding og magisk viden gennem hele bogen, der kun kan give lyst til at se Tivoli på en helt ny måde. Bogen er ledsaget af billeder, der giver dybe åndedrag. I bogen findes også en komplet planteliste over de en Tivoli – en eventyrlig blomstrende have 

 

Tivoli - en eventyrlig blomstrende have 

Fotograf Ann Malmgreen, forfatter Mariann Haugaard Steffensen

450 sider , 350 kr.

Forlaget Turbine