Blog


...

Bergs Fairytale Garden

29 nov 2019 10:24

Julesalat à la Bergs Fairytale Garden

Reelt set kan du lave en julesalat af alt, hvad du har hjemme eller i haven. Denne salat er stort set lavet med alt, vi har i haven lige nu. Man kan jo altid supplere op med købte grøntsager. Til denne farverige julesalat har vi brugt følgende ingredienser: 

 

Ingredienser
  • Grønkål 
  • Purpur kål (lilla grønkål) 
  • Pluksalat
  • Sibirisk kål
  • Rødkål (vi havde små hoveder, men ellers snittet) 
  • Rødbeder (bolcher og gul bede)
  • Jordskokker
  • Bladbeder (lyserød, pink og rød) 
  • Kinesisk pink selleri
  • Blomkål (gerne på vej i blomst) 
  • Agurk 
  • Jungleagurk 
  • Peberfrugt
  • Appelsin
  • Citron
  • Hindbær
Dressing
  • En god olivenolie 
  • Et skvæt hvidvinseddike 
  • En tsk. honning (gerne flydende) 
  • En tsk. sennep 
  • En knivspids friskhakket chilli (styrke efter smag) 
  • Salt og peber. 
Eddikelage til lynsyltning. 
  • 2 dl. Økologisk eddike
  • 4 dl. Kogende vand 
  • 2 spsk. sukker eller honning 
  • Salt og peber
  • (kan krydres efter smag) 
Sådan gør du:
  • Først renses grønsagerne. Så snittes rødbederne på mandolinjern på den fineste tykkelse. Derefter lynsyltes de i eddikelagen. Her blander alle ingredienserne til lagen sammen i en skål, og når sukker eller honning er smeltet lægges rødbederne i lagen. De skal have omkring 30 min. alt efter tykkelse. Der skal stadig være bid i dem.
  • Nu rives grønkål, purpur kål, sibirisk kål og salaten i mindre stykker i en skål. Vi kan godt lide en rustik salat. 
  • Grønsager og frugt hakkes i en ønsket størrelse. 
  • Hvis man ønsker citroner i, og de synes at være for sure, kan man evt lægge dem i en lille lage af olivenolie og honning i ca. 15 minutters. 
  • Jordskokkerne får også en tur på mandolinjernet og efterfølgende lagt i citronsaft, så de ikke oxiderer og bliver brune. De bringer en let syrlig smag til salaten. 
  • Rødkål snittes og bruges frisk. Bruger man små planter (hvis man har), kan man gøre dem lidt blødere ved at lægge dem i kogende vand i 2-3 min. Dog mister de lidt af sin farve. 

Vi elsker syre i en salat, det gør den så frisk. Og vi er så heldige, at vi har flere forskellige citrus træer i vores Juliana Gartner drivhus. Så heri har vi både hjemme dyrket appelsiner og citroner i. Men disse kan jo ellers let tilkøbes. 

Inden du blander alle ingredienserne i selve grundsalaten, vender vi altid salaten i en lækker olivenolie og evt. lidt rødvins- eller hvidvinseddike. Når salaten er fugtig af olien, drøs derefter godt med salt og peber og vend salaten igen. Herfra kan man blande de snittede ingredienser i salat og anrette den smukt. Normalt ville vi pynte med til spiselige blomster, da vi lige nu har vi busk roser, men den glemte vi. Men farver gør bare én glad. 

Generelt set kan du blande alt i, hvad du har i køleskabet, køkkenhaven eller de købte favoriter. 

Hvis man gerne vil have en rigtig madsalat, hvor mætheden føles længere, kan du evt. stege enten kikærter eller kidneybønner på en pande. Husk at krydre dem! Vi lægger altid bønnerne på salaten, når de er godt lune. Det gør retten godt. 

Ellers er et friskbagt flute altid fantastisk til. 

Ønsker man en ret med mere substans, kan den med fordel også bruge som tilbehør til f.eks. andesteg eller andet kød. 

Så er det bare at nyde et lettere måltid i den tunge mad's tid.

 

Glædelig jul! Og velbekomme :) 

 

Kåre & Janus
Bergs Fairytale Garden
Følg dem på Instagram