Blog
Drivhusgulv af 100 år gamle mursten
Mathias og Rasmus har sat en Juliana Grand Oase op i deres kolonihave. Drivhuset er samme model som den parret fik til opgave at indrette, da de deltog i og vandt TV2s haveprogram Kamp til Hækken.
I programmet fik seerne parrets kreative og finurlige idéer at se, der var masser af farver, blomster og plads til at nyde livet, og det er der også i parrets kolonihave.
I deres nye Grand Oase har de lagt et gulv af 100 år gamle mursten. Det giver masser af charme og æstetik til det moderne drivhus. Drivhusklubben har talt med Mathias og Rasmus om deres valg og fået deres bedste tips til at lægge et gammelt gulv.
Hvorfor har I valgt at lægge et gulv af gamle mursten?
Genbrugte mursten har en sjæl og historie som nye, masseproducerede og ensartede mursten ikke har. Hver enkelt mursten er håndstrøget og mange har endda mærker efter de fingre og hænder, der har lavet dem. Er man lidt nostalgisk anlagt, har hver mursten sin historie at fortælle, og netop derfor er gamle mursten oplagte at genbruge som gulv i et drivhus, hvor livet leves, nydes og nye historier bliver fortalt.
Rent praktisk er mursten nemme at lægge, giver et godt klima i drivhuset og changerer ofte i smukke farver. Vi har valgt at bruge gamle, håndstrøgne mursten i gulmix for dels at matche drivhusets mørke farve og dels for at bryde med husets enkle, nordiske design.
Hvordan har I fået fat i murstenene?
Vi fandt en annonce på DBA.dk hvor et ægtepar solgte de gamle mursten, da de var ved at bygge deres hus om. Stenene er små hundrede år gamle og har et smukt farvespil.
Hvad skal man tænke over, hvis man vil lægge gulv af gamle mursten?
Mursten er lavet af brændt ler og meget gamle mursten er ofte porøse og skøre. Man skal derfor passe på, når man håndterer dem, så de ikke knækker. Det kan være en god idé at lægge meget gamle mursten på højkant; så kan de lettere klare trafik, fugt og frost. Af og til knækker stenene alligevel, og så det kan være en god idé at have nogle sten "på lager" til at lappe med.
Hvordan klargører man stenene til at blive til gulv?
Hvis ikke stenene er rensede når man køber dem, kan man rimeligt let selv rense dem for mørtel, tapetrester og rawlplugs ved forsigtigt at banke to sten mod hinanden. De sidste rester af mørtel raspes af på en dørrist, og hvis man vil finpudse dem, kan stenene gøres helt rene med sandpapir eller ved at gnide to sten mod hinanden.
Er der noget man skal være opmærksom på, når man skal lægge et gulv af gamle sten?
Gamle mursten varierer ofte noget i størrelse og tykkelse. Det er derfor vigtigt med et mindst fem centimeter tykt lag stampet stabilgrus under belægningen. Gruset er vigtigt for at sikre stabilt underlag, for at afrette stenene og for at lede fugt væk fra stenene, da de ellers nemt får frostskader om vinteren. Man skal desuden være opmærksom på, at stenene ikke har været i berøring med cement eller beton, da disse materialer er hårdere end murstenen, og derfor er umuligt at rense af uden at stenen går i stykker.
Fordele/ulemper ved at bruge gamle sten
Genbrugte mursten giver sjæl og charme til drivhusets miljø og er en billig belægning hvis man er heldig at finde stenene til nedrivning og ellers er villig til selv at rense dem. Hvis ikke man er påpasselig med det rette underlag, kan gamle mursten dog ret nemt knække eller få frostskader.
Hvad koster gamle sten?
Førsteklasses håndrensede mursten koster op mod 30,- kroner per styk, men er man villig til at gøre arbejdet selv, kan man være heldig at finde gamle mursten til blot få kroner stykket. Se f.eks. Gul og Gratis eller DBA.dk.

Om Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub
Drivhusklubben står bag alt lige fra journalistiske artikler om skæve drivhushistorier og Juliana-medarbejderes drivhusberetninger til diverse guides om livet i og med drivhus.
Bliv klogere på Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster