Blog


...

Lars Lund

25 okt 2018 11:17

Vinteropbevaring af grøntsager

Først graver man dem op af jorden for så at putte dem ned igen. 

 

Vinteren trænger sig på, og den første nattefrost har meldt sig. Problemet er så, hvor skal de sunde vitaminrige knolde gemmes, så de kan holde vinteren over?

I huse med kælder er det sjældent et problem. Her kan altid findes et køligt mørkt hjørne til opbevaring af kartofler, gulerødder og anden rodfrugt, der ikke bryder sig om frost. Moderne huse har sjældent kælder, og selv om man anskaffer sig et ekstra køleskab til at opbevare afgrøderne i, bliver det let en kostbar affære.

 

I de gode gamle dage lavede man en kule. Den ses stadig, men mest til roer. Det er en lidt besværlige metode. Man graver først tyve centimeter ned i jorden i en bredde af en meter gange en meter. Kartoflerne eller andre grøntsager stables nu, så de går op i en afrundet trekant. Man kan godt drysse sand mellem grøntsagerne, så holder de længere. Nu dækkes med ti centimeter halm. Halmen dækkes derpå med jord. Jorden kan tages fra en grøft, man med fordel kan lave rundt om kulen. Her afledes samtidig vand. Jorddækket skal være mindst 40 cm tyk. I stedet for jord og halm kan man bruge vintermåtter.  De skal være mindst 200 mm tykke.

 

Afløseren af jordkulen er en egentlig jordkælder og meget nemmere at have med at gøre. jordkældre er meget populære i både Sverige og Norge, men har kun i begrænset omfang vundet indpas i Danmark. Måske fordi den kræver en større udgravning. Man kan af godt tømmer bygge den selv, men man kan også købe færdige modeller, lavet af glasfiber. En færdig model koster i omegnen af 40.000 kr. 

 

 

Enkelt kule

 I det små er der nogle nemme løsninger. En ret enkelt metode til rodfrugter, og ikke mindst kartofler, fik jeg i sin tid fra en læser. Man graver et passende hul til en god portion kartofler.  Hullet fores med halm og kartoflerne lægges i. I stedet for at holde det hele tørt, skal hullet holdes vådt. Det klares med haveslangen. Herefter dækkes med en tør halmballe. Fugtigheden skaber et godt klima for kartoflerne, så de næsten smager som nyopgravet, men kartoflerne må ikke være skadede, så går der let forrådnelse i dem, og det kan smitte til andre kartofler.  

 

Sokkelmetoden

En mere varig løsning, som også egner sig til frugt, er at udnytte husets sokkel. Under hustaget, tæt op mod soklen, er der som regel altid tørt. Da der næsten ikke kan gro noget her, har mange dækket det smalle stykke med dekorative søsten eller fliser.

Her kan du grave et firkantet hul. Sæt tre sider op med lecablokke. Den fjerde side er soklen. Jo dybere du graver, jo flere lecablokke skal du have stablet ovenpå hinanden, og jo mere kan du have i hullet.     

 I bunden lægges et lag ral på ca. 10 cm, og oven over det et net af tråd eller et bræt med mange huller, så grøntsagerne løftes lidt fra rallet. Grøntsagerne kan du stable sorteret i kasser, så er det lettere at få dem op, når du skal bruge indholdet.  

Ideelt set vil det være godt at give kælderen lidt luft, så overskudsvarme og fugtig luft kan slippe ud. Det kan gøres ved at bore huller i lecablokken og anbringe en vandslange eller et rør som når op til overfladen, let bøjet, så der ikke kommer vand ned i slangen. Er det for besværligt, så let låget, når der ikke er frost. Låget skal blandt andet forhindrer mus i at få adgang. Det kan du lave af en vandfast plade, hvor der er limet flamingo indvendig på pladen.   

En tilsvarende kælder kan naturligvis laves både i drivhuset eller i carporten, men mest behageligt er det jo, når kælderen ikke ligger fra lang væk fra huset.

 

 

Brøndring

 

En udekælder kan også laves af en tønde eller en stor brøndring, der graves ned. Læg ti centimeter ral i bunden. Sæt grøntsagerne ned i kasser. Lav et luftdræn med et rør, og lad røret gå op gennem det dæksel, du laver som låg.  

 

Flamingoløsningen

Det er ikke så sporty, men let. Køb en flamingotønde eller kasser beregnet til formålet. De egner sig fint til alle slags grøntsager, men ikke til frugt. Bliver der hårdt frost, er flamingoskallen ofte for tynd. Her kan det blive nødvendigt at dække yderligere.

 

1 Kommentarer til dette indlæg

...

bent andersen

09 nov 2018 13:21

Det vidste jeg godt nok ikke, jeg er nemlig selv hobby "farmer" dyrker mine egne kartofler, salat mm.

Mvh Bent Andersen
Debattør hos http://www.spaertræ.dk