Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

17 maj 2018 11:24

Skab gode levesteder for dyr og insekter i haven

Du kan som haveejer gøre meget for at tiltrække dyr og insekter i haven. Dyrene gør stor nytte og skaber biodiversitet, og så er de smukke at se på.

Tekst og billeder af Helle Troelsen, Troensehaven


Den danske natur er desværre i en rigtig sørgelig fatning og det ser ikke ud til at det går den rigtige vej for naturen. Gode levesteder for dyr og insekter bliver mere og mere begrænsede blandt andet på grund af mangel på plads, og det giver tilbagegang for insekter, blandt andet bier og andre insekt-, fugle- og dyrearter. 

Men haveejere kan gøre en forskel ved at indrette deres haver, så de fremmer et mangfoldigt plante- og dyreliv. Det betyder ikke, at haven skal anlægges som den vilde natur, - man kan sagtens have en smuk og velholdt have, og samtidig tænke gode levesteder for dyr og insekter ind som et spændende design i haven. 

Jeg giver jer med udgangspunkt i min have, Troensehaven, en række idéer til, hvordan I kan få det til at summe i haven.

 

Mangfoldighed af insektvenlige planter

Allerførst skal der være føde tilgængeligt i haven. Er der mange insekter og spiselige frø, bær og frugt, så kommer fuglene. Og så skal der være en mangfoldighed af forskellige planter i haven. 

 

Der skal være et miks af planter som indeholder meget nektar og pollen, der tiltrækker insekter. Hellere få af mange slags, end mange af få slags. Så er der godbidder til flere insekter, for nogle foretrækker nogle planter frem for andre. 

 

Plant buske og træer der bærer bær og frugt, og gerne nogle der bærer frugt langt ind i vinterperioden. Så er der mad til standfuglene, og det holder dem trofast til huse. Jeg har f.eks. paradisæbletræet ”Brandkjæer” og flere enkeltblomstrende buskroser som bærer hyben sent på sæsonen. Det er f.eks. rosen ”Rosa multiflora” og ”Astrid Lindgren”. 

 

Skjul og ynglesteder

Smådyr og insekter har brug for miljøer i haven, hvor de både kan søge ly og kan hvile sig og yngle. Brændestakke er meget velegnede og er endda smukke som rumopdeler i haven. Jeg bruger dem som rumadskiller og blikfang flere steder i haven.

Men det kan også være brug af natursten som trædestier gennem bede eller lagt ovenpå hinanden så de danner en bænk, som her hvor den er placeret i et bed i stedet for en fabrikeret træbænk. Den er omkranset af lave og høje insektvenlige planter. Her er mad og skjulesteder tæt på hinanden. Stenen er lun og sommerfuglene ynder at holde pause her – og også katten Sofus.

I det skyggefulde hjørne af haven, hvor skovbedet er anlagt omkring en stor gammel væltet træstamme er der et liv uden lige af fugle, dyr og insekter. Her er bor fasanen Henry med sine seks koner

 

Her i skyggen er krat med bregner, klatrende planter, blandt andet kaprifolie som tiltrækker natteinsekterne, såsom de langsnablede natsommerfugle (natsværmere). Her er stedsegrønt vedbend som er skjul for småfugle og der er føde i både blomster og frøsætning. 

Her kribler og krabler det i træstammens indre som langsomt nedbrydes. Her bor tudser og salamandere, for der er fugtigt. Her i skovbedet er smidt kævler og grene som delvis dækkes af hosta og andre bladvækster der danner fugt, ly og   skjul til både fugle, dyr og insekter.  Det er smukt, her er liv og der dufter af skov.

Overalt i haven er der sat fuglekasser op. Der er de prægtige kasser på gavlen af huset til ”vigtige” fugle, og de mere ydmyge kasser på hegn og i træer til andre fugle. 

I en gammel have er der ikke noget smukkere end krogede gamle træer. Så længe de lever skal de have lov at stå der, selvom æblerne er sure, eller træet ikke giver så meget frugt længere. Her er sprækker og hulrum, her kan bygges reder og her flytter edderkopper og andet kravl ind, som den truede gærdesmutte holder så meget af. Det er en fornøjelse at se den smutte ud og ind af hullerne i træet.

 

Hvis man har plads og kan holde uorden ud, så reservere et hjørne af haven til åben kompostbunke, en efterladt stenbunke, kvasbunke og andet rod. Her kan man lade brændenælder gro, for det er en fantastisk insektplante. Her skal være ro og her kan dyrene slå sig ned uden at blive forstyrret af os mennesker eller støjende plæneklippere. 

Når det er vinter, så er der rigtig brug for at dyrene får ly og læ og dyne på. I bedene lader jeg staudetoppe være, for her bor insekterne, og fuglene spiser af frøene gennem vinteren. 

Et godt lag dækmateriale af visne blade på alle bedene i prydhaven og køkkenhaven holder på varmen og er en fantastisk madpakke til ormene, bænkebidere, skolopendere og andet kravl under jorden. Det er både dekorativt med de smukke staudetoppe og frøstande, og så er det livgivende med mad og bolig for mange dyr i haven gennem hele vinteren. Så undlad at rydde op og efterlade jorden bar. 

 

Dyr og insekter er afhængige af adgang til vand. Jeg har placeret et vandbassin midt i bedet mellem planterne og har lagt en sten i midten. Her sætter insekter og fugle sig for at drikke. Her kommer fasanflokken, hønseflokken, skovsspurvene som bor på gavlen af huset, guldsmede, sommerfugle og andre insekter og drikker. Her bader solsorten og småfuglene, og katten Sofus drikker kun vand her, for det smager åbenbart bedst, sådan lidt af fugl – måske.

 

 

Helle Troelsen er havekonsulent og indehaver af Troensehaven, som hun anlagde fra grunden i 2012. 


For Helle er haven et sted, hvor man kan få stimuleret alle sine sanser og opdage, at der er andet end forpligtelser, kedelige rutiner og hastighed i en hektisk hverdag. En have er en tidslomme med sin egen tid, rytme og cyklus, som du kun kan sanse og nyde.

Læs mere og bliv inspireret af Helles smukke have her:
Troensehaven

Eller følg Helle på sociale medier

Instagram: @troensehaven

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Riborg Dæhnert

17 maj 2018 17:35

Tak fordi jeg må være med her.

Men altså - den med fodbold måtte jeg gætte på - ha, ha! Det har jeg ikke en dyt forstand på.

Jeg har ikke noget drivhus - og ikke nogen friseret, smuk eller velordnet "have". Den er bare vild og passer næsten sig selv.

Jeg bor i et sommerhus uden for "lands lov og ret" i et hede/klit/plantageområde 400 m fra stranden syd for Grenå.

Men jeg blev lidt grebet af din fortælling om din have og håber på inspiration.

...

Nanna Stærmose

25 maj 2018 09:47

Hej Riborg

Dejligt at du læser med. Lyder som om du har en herlig have med masser af vild natur - mon ikke det skaber dejlige steder for dyr og insekter :) Tak for din kommentar. 
Mvh
Nanna/Drivhusklubben