Blog


...

Lars Lund

14 maj 2018 10:23

Golfbanernes hemmelige våben

 

Jernvitriol mod mos bliver forbudt fra juni, men det skal du ikke være ked af.

 

Drivhusklubben har været på golfbanen og giver dig råd om, hvordan du kommer af med mosset og får en flot plæne.

 

Mos og ukrudt synes at være danskernes største plage på plantefronten. Miljøstyrelsens tal viser, at havefolket årligt bringer 60 tones forskellige gifte ud i deres haver. Knap den ene halvdel bruges til bekæmpelse af mos og knap den anden halvdel til bekæmpelse af ukrudt. Kun en lille del udgør gifte til bekæmpelse af svampe og insekter. Tallene er dog fra 2016, og det er Miljøstyrelsens vurdering, at også brug af mosmidler er stærkt nedadgående. Det vil nye tal vise.

Jernvitriol forbydes
Næsten alle pesticider til privat brug er i dag forbudt, og det forklarer forholdet mellem tallene. Det gælder faktisk også de mosmidler, der i dag er på markedet. Alle pesticider skal nemlig være godkendte, og det er jernvitriol samt nogle andre produkter mod mos faktisk ikke. Derfor skal de være fjernet fra hylderne senest 1. Juni. Oprindelig var fristen 1. maj, men den er altså forlænget med yderligere en måned. Jernvitriol er som sådan ret uskadeligt, set ud fra et miljømæssigt synspunkt, men det skal godkendes til formålet, og det er en ret kostbar proces. Et enkelt producent har dog søgt og fået godkendelse på et erstatningsprodukt baseret på på jernsulfat. Det er Trim mod mos Xtra.

 

 

Gør nu noget ved det
Du kan også sagtens få din græsplæne mosfri uden jernvitriol. Faktisk er jenvitriol på mange jorde slet ikke en god ide. For meget jern i jorden hindrer optagelse af andre vigtige grundstoffer som for eksempel magnesium. Midler mod mos er en slags symptombehandling. Mos kommer ikke, fordi jorden mangler jern. De hyppigste årsagerne er for meget skygge, for megen fugt eller for lidt gødning. Det er her man skal rette fokus, hvis man vil af med sit mos.

 

Flyt fokus
Når mos trives i græsplænen, fokuserer vi typisk på mosset, og ikke på græsset. Har du mos i plænen, skal du i virkeligheden i højere grad rette fokus på dit græs, og få græsset til at trives bedre end mosset.

 

Sådan gør du
Start med at se på, hvor meget skygge din græsplæne får. Får den meget, så skab lys ved at tynde ud mellem træerne. Træer har det med at blive større end planlagt, og fordi man langsomt ser dem vokse op, opdager man slet ikke, hvor meget lys de faktisk kan stjæle.

Gødning er nøglen
Nogle havefolk vil ikke gøde græsset, fordi det så skal slås hyppigt, men det er gødning, der er hovednøglen til den sunde og gode græsplæne uden mos. Orker du ikke at slå græs, så lad en robotklipper gøre det. Tilmed findeler den dit græs, så det ikke skal rive op, men indgår som et bidrag af en naturlig gødning. En gang om året er det dog godt at rive plænen godt igennem så vissent og ikke omsat græs, ikke danner en uigennemtrængelig hinde. Samtidig skaber du så også luft omkring rødderne og river eventuel anløb til mos væk. Brug her en mosrive, fordi den går mere i dybden, end en almindelig rive.

Greenkeeperens valg
Greenkeepere ved om nogen, hvordan man får en perfekt plæne. Derfor kan du også købe greenkeeperens hemmelige gødningsprodukter. Hemmeligheden er et miks af vigtige mikronæringsstoffer og en korrekt sammensætning af gødning, der især udvikler et godt rodnet samt dybgrønne sunde blade. Det vil sige mest kalium (K) til roden og mest kvælstof (N) til det grønne og mindre fosfor (P), der især gavner frøsætning. De to produkter greenkeeper her i landet mest anvender hedder henholdsvis Bio Star Classic XL og BioGolf NPK 13-1-7, og de kan købes enkeltvis eller i en samlet pakke i byggemarkedet. Jeg har set det hos Silvan, men andre kan også have produkterne, tjek blandt andet Internettet. Alt efter hvordan du blander de to produkter, kan du tilmed selv afgøre, hvor grønt dit græs skal være, og hvor hurtigt det skal vokse. Græsset vil nyde det, og mosset hade det, ja selv greenkeeperen vil se misundeligt på din plæne.

Vinterklar
I oktober gør græsset klar til vinteren. Her skal du bruge en særlig efterårsgødning BioVinterGarden.
Ofte trænger planterne også til calcium. Calciummangler optræder typisk i perioder med megen nedbør, og i perioder med kraftigt vækst. De fleste calciumpræparater hæver jordens pH, hvilket ikke er til gavn for græsset, men Biocalcium giver den rette balance.


Kalk eller ej

I stedet for greenkeperens gødning, der koster lidt mere, kan du naturligvis også bruge almindelige plænegødninger med eller uden kalk, men brug ikke kalk alt for ofte. Måske har jorden slet ikke brug for det. Det kan kun en jordprøve reelt afgøre.

Riveturen
Trænger din plæne til den store omgang, så giv den en tur med en vertikalskærer. Den kan lejes eller købes. En vertikalskæren skærer sammenfilteret græs fra hinanden, næsten som når man deler stauder, og giver plænens rødder masser af luft. Alt mos rives op.Plænen vil bagefter ligne en ødemark i Rusland, men giv den efterfølgende en topdressing og efterså med en god græsblanding til eftersåning.