Blog


...

Lars Lund

21 mar 2018 09:57

Så slapper vi af


Årets første havebog vil have os til at tro på os selv

 

 

 

Det er slet ikke så vanskeligt, som vi bilder os ind. Vi efterlader mere og mere til de professionelle, og mister derfor værdifuld viden. Fortsætter den udvikling, skal vi måske have en elektriker til at skifte pæren over køkkenlampen.

 

Det går slet ikke, og slet ikke når det gælder have, mener Lotte Bjarke, der netop har udgivet havebogen Slip haveglæden løs. Drivhusklubben har fået lov til at se bogen, mens tryksværten nærmest var våd.

Det er selvfølgelig dejligt at få anlagt sin have af andre. Man undgår måske mange fejl, og har man en havemand eller kvinde, der passer haven, slipper man for bekymringer. Til gengæld er der så noget væsentligt, man går glib af.

 

Elsk din have som din kæreste

Lotte Bjarke er hortonom, tidligere fagredaktør af bladet Haven og nuværende redaktør af Gartnertidende. De fleste kender hende måske for det husstandsopdelte Idenyt, og så er hun haveblogger med bloggen Helt hen i haven. Hun må jo siges at være professionel. Når hun alligevel gerne vil have alle til selv at passe og anlægge haven, er det vitterligt, fordi hun mener, at haven giver meget tilbage, herunder også terapi fra det daglige jag. Hun kalder det at rykke ukrudt op for lugepsykologi, og især er fingerlugning nærmest terapeutisk beskæftigelse.

Bogen er dejlig afslappet i sin stil. Det der kunne være vanskeligt, bliver legende let, når man læser Lotte Bjarkes beskrivelser, og ser de flotte billeder af helt naturlige haver i bogen. Der er ikke noget, der absolut skal være perfekt. Det er med haven som med en kæreste. Hvis du elsker den, er den perfekt, og blomstrer op, når bare du hygger lidt om den.

At rykke ukrudt op er de flestes mareridt, men Lotte gør det til en leg. Dels er det terapeutisk når man sider og håndluger og ser, hvor det bare går fremad. Måske kunne man sammenligne det med to der står ved en opvask. Der er ro og fred og fordybelse. Lotte Bjarke leger hun lægger et puslespil. Når ukrudtet stykke for stykke fjernes, dukker et nyt landskab op, et landskab med nye muligheder.

Stort set alt det de fleste har i haven er med i bogen lige fra bien og blomsten. Du får tips i bogen til at skabe haverum, til den blomstrende have, køkkenhaven, krukkerne og en mængde facts og fiduser, når det gælder gødning, vanding, og hvordan du kan spare penge ved også at lave dine egne planter.

Bogen udkommer 21 marts og koster 299 kr. og kan bestilles på Lottes blog helthenihaven.dk
Der er gratis fragt frem til 24 marts.