Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

21 mar 2018 15:51

Plant blomster, der tiltrækker insekter

Helle Troelsen, der står bag Troensehaven, giver her sit bud på, hvordan du med de rette planter kan tiltrække insekter til haven og afskrække meldug, lus og andet utøj

 

Tekst og foto: Helle Troelsen

 

 

Der er fuld gang i forspiring af drivhusvækster i Troensehaven. Der er potter med 23 forskellige slags tomater, - heraf 5 nye sorter der skal prøves af i år, for jeg er vild med tomater og søger efter dem, der har den ultimative bedste smag og konsistens. Potterne fylder i havestuen, hvor der er lunt og er rigeligt med lys og tilskudslys, for der er for koldt i mit uopvarmede drivhus. Der er også sået flere slags chili, peber og auberginer, som står side om side med spirebakker med småplanter af sommerblomster og urter.
Det er blomsterne og urterne, som denne artikel handler om. 

Mit drivhus er et væksthus, der om sommeren fyldes til bristepunktet med planter. Der er ikke levnet meget plads til ophold med bord, stole og pyntegenstande, for drivhusets bed fylder det meste. 

Her plantes tæt. Mellem tomater, agurker og meloner er en underbeplantning af urter og blomster, som er plantet der med det formål, at de skal tiltrække insekter, der bekæmper skadedyr. Auberginer, chili og peber plantes i krukker, som kan stilles udenfor, hvis de bliver hårdt angrebet af lus.

 

Blomster lige udenfor drivhuset

Drivhuset er placeret bagest i køkkenhaven som dyrkes i en blandingskultur af blomster, urter og grøntsager. De plantes sammen i et nøje planlagt system afstemt efter, at planterne henholdsvis fremmer vækst og sundhed hos hinanden, forebygger sygdomme og afskrækker skadedyr. 

 

Det er især de åbne skærmblomster, såsom tandstikkeurt, kongekommen, dild og gulerodsblomsten ”Dara”, som jeg har mange af fordelt i køkkenhaven. De er særligt effektive til at tiltrække svirrefluer, hvis larver bekæmper bladlus og snyltehvepse  som bekæmper mellus og bladlus. Svirrefluer bekæmper også trips, som især kan være en plage i drivhuset. 

Foran drivhuset sås også morgenfruer, der er en glimrende insektplante fyldt med nektar og pollen, som tiltrækker svirrefluer. Så morgenfruer bruger jeg som lokkemad med håb om, at de flyver videre ind i drivhuset. 

 

Blomster og urter indenfor i drivhuset

Inde i drivhuset planter jeg i kanten af bedet basilikum. Der er flere slags, både rød og grøn basilikum, citron- og  thai-basilikum, en småbladet græsk basilikum og en storbladet  mammut-basilikum. Basilikum er fantastisk i madlavningen, og udover at vi er velforsynede langt ind i efteråret, så virker basilikum afskrækkende på trips og fluer som ofte kan være en plage i drivhuset.

 

Småplanter af appelsintagetes plantes ud mellem drivhusplanterne, da de er kendt for at have en afskrækkende effekt på spindemider og andre skadedyr på grund af den stærke duft fra både blomst, stilk og rod. Samtidig er de med til at bekæmpe nematoder i jorden. 

Koriander virker afskrækkende mod spindemider, så jeg planter dem under agurkeplanterne og lader dem modne og kaste frø til endnu en generation i løbet af vækstsæsonen. 

 

Nogle haveejere har gode erfaringer med at undgå angreb af mellus i drivhuset, når der dyrkes tallerkensmækkere. Jeg synes de breder sig voldsom, så jeg nøjes med at have dem lige uden for døren til drivhuset. 

Rabatbeplantning langs køkkenhaven

 

Helt udenfor køkkenhaven, langs køkkenhavens espalier har jeg anlagt en rabat med insektvenlige planter. Her står lavendler sammen med geranium, som lokkemad til de flyvende insekter for de indeholder meget nektar. Samtidig virker duftsporerne fra lavendel afskrækkende på myrer, som ofte kan være en plage i drivhuset og i den ny-tilsåede køkkenhave.

 Senere på sæsonen blomstrer kæmpe jernurt i højden over lavendler, og den kan svirrefluerne også lide. 

 

Tudsen i drivhuset

Jeg har også en fantastisk hjælper i drivhuset. For under en plastic-pottebakke fra planteskolen, som jeg tilfældigt et forår efterlod på jorden i bedet, flyttede en skrubtudse ind. Den har været en fast beboer i flere år, hvor den spiser sig tyk og fed i insekter og snegle. Hvis jeg tager den op tisser den på mig af skræk, så jeg lader den være i fred under plasticbakken, hvor den i øvrigt også har selskab af iberisk skovsnegl (dræbersnegle), for dem vil den ikke  spise. Til gengæld ved jeg, hvor sneglene er, og kan let fjerne dem under min aftenvandring i haven. 

 

 

Du kan læse mere om Helle og se de smukke billeder fra hendes fantastiske have i Troense her:
Troensehaven

Læs også Helles tidligere bidrag til Drivhusklubben om Fermentering her