Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

22 mar 2018 14:30

Dyrk spiselige blomster, og imponer gæsterne med en Fantasilat

At spise blomster er som at spise det ypperligste på en plante. Det er forbundet med en særlig kraft, og så er det en fryd for øjet at servere.

Tekst: Nanna Stærmose

Foto: Aiah Noack, Naturplanteskolen

 

Tagetes, georginer og hornvioler. Natlys, daglilje og gladiolus. Der findes et væld af skønne blomster, der alle er en fryd for øjet, men for indehaver af Naturplanteskolen, Aiah Noack, er blomster også en fryd for ganen. I så stor en stil, at hun sidste år udgav bogen Fantasilater - eventyrlige blomstersalater.

“Blomsten er det ypperste på planten. Man kan måske sige, at blomsten er der, hvor planten topper seksuelt. Derfor er der også en særlig kraft forbundet med at spise blomster,” siger hun.

I den store have, der hører til Naturplanteskolen, er alle blomster og planter spiselige. For Aiah Noack er der noget fascinerende ved at dyrke afgrøder, hvor det ikke kun er den ene eller anden del, men hele planten der kan spises. 


“Mange af ingredienserne i en Fantasilat består både af blade, blomster, knopper og frøkapslerne,” siger hun.
Dog er der nogle planter, hvor det kun er den ene del, der kan spises. F.eks. kan du godt spise liljeblomsten, men løget er giftigt. Omvendt er oca en plante, hvor alt kan spises - blade, blomster samt den saftige syrlige knold, der kan høstes om efteråret.

 

Spis ikke blomster, dyrket som prydplanter

En anden meget vigtig ting i forhold til at dyrke spiselige blomster er, at de skal dyrkes fra de rigtige frø og moderplanter - altså frø og stiklinger decideret udviklet til spiseplanter.

“Du kan ikke bare gå ned og købe en rosen- eller tagetes plante eller lign. for de fleste er dyrket til at være prydplanter, og det betyder, at der ofte er brugt sprøjtegifte, som er skadelige, hvis du indtager dem,” siger Aiah Noack.
Til gengæld kan du typisk godt spise de rosenblomster, du har i haven, hvis de ellers har stået der i et par år, for så er giften fra produktionsperioden væk.

“Roser er en fantastisk spise, mange af dem dufter endda, og så er de smukke at dekorere med,” siger Aiah Noack. 

 

Et fantastisk festfyrværkeri af farver og smag

Fantasilat er en sammentrækning af fantasi og salat, og begrebet har Aiah Noack udviklet sammen med sin samarbejdspartner, biolog Lisbeth Dahlmann-Hansen. I en ‘rigtig’ Fantasilat indgår mellem 80 og 100 blomster og planter. Og idéen er at have adgang til en have, hvor du kan nippe af blomsterne sommeren igennem og dermed hele tiden have adgang til frisk salat. Men mindre kan også gøre det. For det er nok et fåtal, der har plads til og mulighed for at dyrke i den skala. Derfor har Aiah Noack lavet en række minifantasilater, hvor du kan nøjes med fem, ti eller femten forskellige blomster.
Smagsmæssig strækker blomsterne sig over krydret (f.eks. blå hornviol), løgsmage (f.eks. kamløg), bitter (f.eks. tagetes), citrus (f.eks. citrontimian), cremet smag (f.eks. mauretansk katost) og søde smage (f.eks. dahlia).

“En Fantasilat er virkelig en oplevelse både for synet og smagsløgene,” siger Aiah Noack
Alligevel oplever hun fra tid til anden, at folk er lidt tilbageholdende med at spise blomster.


“Det kan godt virke lidt afskrækkende på nogle, men det er lige, til de prøver det,” siger hun. 

Hvis du vil dyrke spiselige blomster, så er det bare med at komme i gang. Flere af dem er lette at dyrke, og hvis du sår dem nu, kan du servere din fantasilat allerede midt i maj. 

 

Fantasilat med ti forskellige ingredienser, som er lette at dyrke

Det kan virke uoverskueligt at skulle dyrke 80 forskellige blomster for at få ingredienser til en fantasilat. Derfor har Aiah Noack fået hjælp fra smørrebrødsjomfru Ghita Bennorth, der har udviklet en række enklere fantasilater, og dem kan du læse om i bogen.
Her er Aiah Noacks egen favorit mini-Fantasilat, som hun anbefaler at begynde med. Fantasilat består af en grøn basissalat og blomster. 

Til den grønne basissalat skal du bruge:
Appelsintagetes

Bronzefennikel
Hestemynte
Kamløg ‘Summer Beauty’
Mauretansk katost
Spinatranke
Tallerkensmækker

Til pynt skal du bruge følgende spiseblomster:
Appelsintagetes

Bronzefennikel
Hestemynte
Mauretansk katost
Studenternellike
Tallerkensmækker, flere farver
Trekantblomst


Sådan gør du: 
Snit det grønne fint og bland det med en dressing - en neutral oile-eddike-dressing passer godt til denne salat.
Pynt derefter med blomsterne og server fantasilaten til f.eks. grillmad.

 

Alternativt kan du lave en basissalat af:

Rucola
Hjertesalat eller pluksalat
Revet squash eller agurk

Pynt herefter med f.eks.:

Hornviol, stedmoderblomst, martsviol
Mælkebøtte, gul og lyserød
Bellis
Blomster af æbletræer, blomme, pære, mirabel, blodblomme mm.
Ramsløg og rosenprydløg

 

 

Fem gode spiseblomster at dyrke i drivhuset

Malabarspinat
Tallerkensmækker
Appelsintagetes
Pralbønner
Hjulkrone

Malabarskpinat gror meget og kan bruges til at lave skygge med som alternativ til vindruer, som mange bruger. Man spiser de saftige blade, samt de små pink blomster og de sorte blanke bær

De nævnte planter nyder alle den ekstra varme, læ og lys i et drivhus, især forår og sensommer. Tagetes er også kendt for at afskrække lus og andre småinsekter. Dog kan de være krævende at styre, da de gror meget - det er derfor en god idé at beskære pralbønnens skud, og en hjulkrone kan nemt fylde en hel m2. Mht. tallerkensmækker anbefaler Aiah Noack at vælge den kompakte frem for den lange type. 

 

 

Om Aiah Noack

Uddannet Hortonom og Perma-havedesigner 

Indehaver af Naturplanteskolen, der har til formål at formidle viden, idéer og ekspertise indenfor den spiselige have.
Har blandt andet leveret spiselige blomster til restaurant Noma i København.
På Naturplanteskolen dyrker Aiah Noack et stort udvalg af spiselige planter
Hun afholder workshops, kurser og rundvisninger og har desuden en butik, hvor du kan købe frø mm.
Se mere på www.naturplanteskolen.dk

 

Læs Lars Lunds omtale af Aiah Noacks bog Fantasilater her