Blog


...

Lars Lund

25 jun 2018 10:45

Sommerlæsning

Inspiration til havelæsning 

Krydderurter og lavendler
Familieforetagenet Koustrup & Co er kun 7 år gammelt, men har slået sit navn fast med skønne bøger af en god kvalitet. Forlagets mål er at viderebringe viden om planter og dyr, gastronomi og økologiske levevis. Deres produkter tæller ud over bøger også plakater og ting til boligen. Blandt bogudgivelserne findes 12 små bøger om blandt andet bær, roser, duftende planter, spiselige blomster og kryddersnaps. Alle skrevet af folk med meget stor viden inden for emnet. Nu er der tilføjet yderlige to godbidder. Den ene har titlen Havens Krydderurter. Den er skrevet af Lene Tvedegaard fra Gartneriet Toftegaard og Gunvor Maria Juul, madhistoriker og kogebogsforfatter. Bogen omtaler 40 krydderurter, deres egenskab, dyrkning og hvordan man kan anvende dem. Den anden nyhed er en bog med titlen Lavendel. Også den er skrevet af en meget kompetent person, den svenske urtegartner og aromaterapeut Eva Olsson. Forfatteren har altid drømt om en lavendelmark og i 2003 gjorde hun drømmen til virkelighed. I bogen fortæller hun om alt, hvad der er værd at vide om den populære lavendel, lige fra dyrkning og til de utallige formål lavendel kan bruges til. Det er for eksempel, dufte, olier, badesalt, og ikke mindst i madlavningen.

Havens krydderurter og bogen Lavendel er begge på 93 sider og koster hver 99 kr.
Forlaget Koustrup.

 

Dalbys have bid for bid
Vi holder alle af godt selskab og det gælder også planter

Claus Dalby har lavet sin tyvende bog. Bogen er bygget op med udgangspunkt i en tredimensionel tegning af havens bede hvorefter bedene gennemgås, som de tager sig ud hele året.
I bogen kommer han langt omkring og fortæller blandt meget at han elsker roser. Som mange andre af de planter vi har i haven, synes han at roserne slet ikke kommer til sin ret uden selskab. Han har evig ret. Det bliver lidt sterilt, når roser står i et stort bed uden noget, ja lidt parkagtigt. Roser skal som alt andet have et godt selskab. Hans råd lyder, at man i stedet for at plante stauder i rosenbedet ( mange planter lavendel) , så skal man plante roser i staudebedet. Roserne skal ikke dominere, men de må godt fylde noget. Derfor planter han tre roser i en trekant med cirka 50 cm afstand. De første par sæsoner skal man overvåge, at der ikke vokser noget ind over roserne. Først når roserne er så høje, at de når op over de omkringstående vækster, er der fred og ingen fare. En genvej er at plante opstammede roser, fortæller Claus Dalby. Hans grundtanke er at der hele tiden skal være noget i blomst. Det opnås ikke med stauder alene. Her kommer ud over roserne også løgplanter og buske i spil.

Som en planteskole
Bogen viser i tekst og billeder, hvordan Claus Dalby sætter blomster sammen. En kunst han mestre til fuldkommenhed. I begyndelsen af sit haveliv arbejdede han meget monokromt, tone i tone, men i dag fortæller han, at han ikke er nær så striks. Det handler jo dog også om erfaring. I dag arbejder han mere intuitiv, og går det galt, laver han bare om på det.
Bogen er fyldt med lækre billeder og som sædvanlig, er der tale om en bog, der næsten rummer en hel planteskole. 400 sider er det blevet til.

Bogen selskabsplanter er på 400 sider og koster 400 kr. Forlaget Klematis.