Blog
Gør ikke din så-jord til en katastrofe
Frø koster penge, så de skal have den helt rigtige jord.
Vi skal snart til at så og på mange hjemmesider og blogs om haver, ja tilmed i havelitteratur, kan man læse, at de små bitte frø er så sarte, at de slet ikke kan tåle de bakterier, der er i jorden. Derfor skal man købe sterilt jord.
Hvis man nu ikke kan få fat i den sterile jord, så er der opskrifter, der uføreligt beskriver, hvordan man selv kan lave en steril jord. Før jeg blev klogere, fulgte jeg dem. Opskriften er alt fra at putte jorden i bageovnen, skylle den igennem med kogende vand, eller til at sætte jord i en skål i en mikroovn.
Hør her, hvis du hører, mens du læser: Alle forslag er en katastrofe.
Den gode jord
Succes i dit drivhus handler om mange ting, men en meget vigtig faktor er jordens kvalitet.
Vi ved, det er sådan, når vi dyrker i haven. Vi er med rette blevet tudet ørene fulde af, hvor vigtigt det er at tilsætte organisk materiale til jorden. Vi har fået at vide, at landbruget piner jorden, og derfor må give mere og mere (kunst)gødning. Vi har lært gennem de senere år med økologi i fokus, at jorden skal have kompost, fordi kompost giver liv.
De vil have mad
En god jord er fyldt med mikronæringsstoffer, gavnlige bakterier og gavnlige svampe. Når vi giver jorden kompost, giver vi den gødning i små mængder, men først og fremmest fodrer vi de mange organismer som vi - bort set fra nogle få som for eksempel regnorme, og enkelte svampe - ikke kan se uden mikroskop. De små organismer omdanner komposten til vigtige mineraler, og til det vi kalder gødning.
Drab på dyr
Når jorden gøres steril, dræber vi det hele. Jorden bliver ufrugtbar -også for de små frø. Vi burde være klar over det, for i naturen kan frø jo godt spire, uden jorden først skal have kogende vand.
Priklejord
Der sælges slet ikke sterilt jord i Danmark. Hvis der gjorde, ville det koste en formue.
Købt så-og priklemuld, er det da ikke sterilt?
Nej, men det giver mening at så sine frø i priklejord. Det er fint jord uden den grove struktur, jord kan have, men først og fremmest er det fri for ukrudt. Det betyder, at de små frø har jorden for sig selv, og det er rigtig godt.
Hvis du skal få lyst til at læse meget mere om den gode jord i drivhuset, så har jeg skrevet et større kapitel om det i min seneste bog, Kom Videre med dit drivhus.
1 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Bent Løschenkohl
25 feb 2018 13:23
I gartnerier vandes med regnvand, som tilsættes gødning og pumpes ind på bordene, hvor potteplanterne står, og det overskydende vand dræner tilbage i en tank. Næste gang, der vandes, spædes der op med nyt regnvand og gødningen justeres. Man genbruger altså vandingsvandet - det kaldes recirkulerende vanding og er et lukket system.
Man har svært ved at tro, at det kan lade sig gøre, alle dårligdomme bliver jo koncentreret. Men der opstår en mikroflora, både bakterier og svampe, som hæmmer de sygdomsfremkaldende bakterier og svampe, og i praksis er der sjældent problemer.
Selvvandingskasser fungerer på samme måde, der tilsættes vand og gødning gennem hele sommeren og planterne trives.
Som Lars skriver: varmebehandler man jorden, dræbes alle de gode mikroorganismer, og så er der frit spil for de andre.