Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

18 dec 2018 12:58

Pejs og julestemning i drivhuset


Vibeke og Kurt Juul har gjort det, som mange drømmer om. De har skabt et drivhus med levende ild. Og lige nu, hvor vinden suser og mørket falder på tidligt, er drivhuset et hyggeligt sted at trække sig tilbage og nyde de gode stunder med venner og familie. Og så kan man jo altid bage et snobrød eller to med børnebørnene. 

“Vi kunne godt lide idéen med en pejs i drivhuset, og vi er rigtig glade for den løsning, vi har lavet,” siger Kurt Juul.

Parret har haft mindre drivhuse gennem årene, men nu er de sprunget ud i en større model - et Juliana Orangeri på 15,2 kvm. Og det passer fint i parcelhushaven ved Korsør, hvor de bor.

De har selv lavet det hele, hvilket kræver lidt snilde. Men Vibeke er tidligere teknisk tegner og kunne skabe idéen på papiret, hvorefter Kurt, der til daglig arbejder som vicevært, kunne gøre tegning til virkelighed. 


Sådan har de gjort
Pejsen er placeret i den ene gavl. Kurt har skabt et hul i gavlen på 160cm i højden og 140 cm i Bredden. Herefter har han stabiliseret konstruktionen med nogle rustfri stålplader, der samtidig kan tåle varmen.
Selve pejsen er muret op i lecablokke, men Kurt har skåret nogle store riller ned i blokkene og lagt jern og beton i, for at skabe en så stabil og stærk kontruktion som mulig. Herefter er den blevet filtset (vandskuret), så den får en fin grå farve. Og endelig er den sprayet både udvendig og indvendig med en varmebestandig maling, der sikrer, at pejsen kan tåle varme op til 650 grader. Det er vigtigt at varmebehandle pejsen ellers risikerer du, at den smuldrer væk. 
Derudover har Kurt lavet en lille rist til bunden af pejsen for at sikre ilt til ilden. Hullet i selv pejsen er 45cm høj x 63 cm dyb og en meter i bredden. Det første hul Kurt fik lavet var for stort og det resulterede i, at røgen slog ud og lavede røg i hele huset.

Skorstenen
Skorstenen er også lavet i lecablokke, som Kurt har limet sammen med fliselim - selve den konstruktion er 3 meter høj og ovenpå er sat et 20 diameter metalrør med en længde på en meter.
Højden er vigtig, da du skal være sikker på, at skorstenen ‘trækker’ godt nok, så røgen bliver ført op og ud og ikke ender i selv drivhuset.  

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Tore Morland

11 mar 2020 09:18

Vil man kunne bruge en gaspejs her i stedet. Altså lidt ala Vibeke og Kurt, men bare med en gaspejs. Jeg er utrolig tiltrukket af, ikke at skulle gøre alverdens for at tænde op i pejsen :) Jeg har kigget på en Dru Fires gaspejs og de har en model, der kan sidde ude: https://www.biopejs-shop.dk/gaspejs_4739.html

...

Richard

06 mar 2023 11:14

Nice