Blog
Chili i Vækst
Snart skal vi igen så chilier, og det sker, mens andre chilier stadig vokser og giver frugt
Jeg tror, det gælder over hele landet. Aldrig har vi haft så mange chilier som i år, ja så mange, at vi hos os til sidst næsten ikke orkede at plukke flere. Det gjorde vi dog og delte ud til højre og venstre, og folk blev glade. 2018 satte også solrekord, så det er nok en af forklaringerne.
Det er ikke alle, der er klar over, at chili kan overvintre. De fleste betragter planten som en etårig plante, men det kan faktisk lade sig gøre at gemme de sjoveste eller stærkeste, eller hvad man nu går efter. Planten skal ikke starte forfra.
Der er to teknikker til at holde liv i planten. Den ene kaldes overvintring ved dvaletilstand, og den anden kan man kalde almindelig tilstand.
Dvaletilstanden er den samme, som sker med georginer og mange andre af vores kendte haveplanter, der ikke tåler frost. Her klipper man sine chilier ned, så der kun er omkring 15 cm over jorden. Planten skal nu stå lyst og køligt og have en smule vand af og til. Også ganske lidt næring.
Den største risiko er, at der kan gå svamp i planten. Det er vigtigt, at den står et sted, hvor der kan luftes ud. Når foråret kommer, bringes den igen ud, sikres mod frost. Nu skyder den igen, og fordi roden er intakt, så kommer der tidligere blomster på planten.
Almindelig tilstand vil sige, at man tager planten med ind, stiller den så lyst som muligt, og ikke ved en højere temperatur end mellem 15 og 20 grader. Her skal den selvfølgelig have mere vand, men stadig med måde.
Den sidste metode vil i hovedreglen betyde, at du gradvis vænner den til lidt køligere temperatur.
De fleste af de chilier jeg gemmer, for det er ikke alle, sætter jeg i en dvaletilstand. Nogle af dem rådner, mens andre overlever. Jeg har et isoleret skur med lys og skal huske at lufte ud, selv om der er udluftning i skuret. Planterne står tæt sammen med en masse andre planter.
En enkelt af de mere dekorative står i mit badeværelse. Her er tilpas lunt. Den står i en karm uden gulvvarme, men helt tæt mod vinduet. Den har sat mange nye skud, så den trives. Taber chilierne bladene, taber de dem ofte før frugterne, så et lille tricks, hvis bladene rasler af er, at plukke frugterne, så der bliver mere energi til bladene. Jeg har dog endnu ikke oplevet de smed bladene, så betingelserne i badeværelset må være ideelle.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster